Tagi:

Tradycyjne, indyjskie placki chapati. W Indiach przygotowywane z specjalnej pełnoziarnistej mąki atta i pieczone w piecu tandoori. Poniżej w spolszczonej, domowej wersji. Do przygotowania na patelni z podstawowych składników, które na pewno zawsze macie w swoim domu: mąka, olej i sól. Po usmażeniu polecam opalić placki na kuchence gazowej lub palnikiem do creme brulee by uzyskać charakterystyczne dla placków „bąble”. Chapati podajemy na świeżo, natychmiast po przygotowaniu.

Indyjskie placki chapati

  • 200 g mąki pełnoziarnistej lub zwykłej pszennej
  • 120 ml bardzo ciepłej wody
  • 2 duże szczypty soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła klarowanego (ewentualnie oleju)

Mąkę przesiać do miski. Dodać sól i wymieszać. Wlać 2 łyżki oleju i bardzo ciepłą wodę. Zagniatać około 6 minut do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta. Odłożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić na około godzinę. Następnie ciasto podzielić na 5 części. Każdą rozciągać w dłoniach do uzyskania cienkich placków. Posmarować roztopionym masłem i smażyć krótko (po około pół minuty na stronę) na bardzo silnie rozgrzanej, suchej patelni. Po zdjęciu z patelni opalić chwilę ogniem do uzyskania charakterystycznych dla chapati bąbli.

Indyjskie placki chapati

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Indyjskie placki chapati
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 16 Review(s)