Tagi:

Keczup z cukinii. Atakował mnie z wszystkich stron na różnych blogach i grupach kulinarnych. Długo się opierałam, ale niedawno przyjechała do mnie od babci z działki gigantyczna cukinia i wreszcie padło na „keczup z cukinii”. Powiem Wam szczerze, że nie wiem kto i dlaczego nazwał to keczup, ale wiem na pewno, że jest pyszne! I szalenie uniwersalne! Można smarować kanapki, podawać jako dip do grissini czy pociętych w słupki warzyw albo lekko rozcieńczyć oliwą extra virgin i wodą by uzyskać w minutę rewelacyjny, sycący, domowy sosik do makaronu. Jeśli jeszcze nie robiliście tego „keczupu” to bardzo Wam polecam!

Keczup z cukinii

  • 1 kg cukinii
  • 2 cebule
  • olej do smażenia (polecam rzepakowy)
  • 1,5 cm świeżego imbiru
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 25 ml octu jabłkowego
  • 2 czubate łyżki cukru trzcinowego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • spora szczypta chili
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • ¼ łyżeczki majeranku
  • ¼ łyżeczki bazylii
  • sól i czarny pieprz

Cukinię obrać z skórki. Przekroić na pół i usunąć co większe nasiona. Cebulę obrać. Warzywa zetrzeć na tarce na dużych oczkach (lub poszatkować blenderem w pojemniku do siekania). Wszystko przełożyć do większej miski, wymieszać z kilkoma szczyptami soli i odstawić na co najmniej na sześć godzin (można na całą noc).

Rozgrzać olej w sporym garnku i podsmażyć drobno posiekany imbir wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Smażyć około 5 minut co jakiś czas mieszając. Dodać cukinię z cebulą. Doprawić cukrem i wszystkimi ziołami i dusić około 30 minut aż warzywa będą miękkie. Wówczas dodać koncentrat i ocet. Dokładnie wymieszać i gotować kolejne pół godziny.

Usunąć ziele angielskie i liście laurowe. Zblendować na gładki mus, spróbować i jeśli jest taka potrzeba – doprawić. Ponownie zagotować. „Keczup” nakładać łyżką do nagrzanych słoików i mocno zakręcać. Pasteryzować chwilę w garnku, zalane wrzątkiem. Po wyjęciu z garnka odstawić do góry dnem do całkowitego ostudzenia.

Keczup z cukiniiprzetwory z cukinii keczup

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Keczup z cukinii
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)