Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Kremowy sos z kalafiora do makaronu

4,9
4,9 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Czasem pytam dzieci co chcą na obiad i czasem jak słyszę odpowiedzi (w stylu sam ryż czy ziemniaki z bananami i czekoladą) to … bardzo tego pytanie żałuję ;). Tym razem mnie zaskoczyli, bo wymyślili sobie „makaron z białym sosem”. Zajrzałam do lodówki i mój wzrok padł na pięknego kalafiora, świeżo przytaszczonego z mojego ulubionego warzywniaka. Dodałam do tego czosnkowy posmak, parmezan i kilka dobrze skomponowanych dodatków i powstał przepyszny, kremowy sos z kalafiora. Dla mnie i dla dzieci w towarzystwie mini pomidorków. A dla mojego M. – zagorzałego, niereformowalnego mięsożercy – dodałam kawałki piersi kurczaka. Dzięki temu wszyscy mieli to co lubią i zajadali z wielkim apetytem! Poniżej podaję sos w wersji wegetariańskiej, ale jeśli też macie ochotę na mięsny dodatek, to jak najbardziej możecie. Mięso kurczaka gotujemy razem z makaronem. Po ugotowaniu wystarczy posiekać je w kostkę i wymieszać z sosem.

Kremowy sos z kalafiora do makaronu

  • 500 g kalafiora
  • 2 spore ząbki czosnku
  • cebula
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 300 ml dowolnego mleka
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • spora szczypta chilli (w wersji dla dzieci można pominąć)
  • ok 100 g dowolnego makaronu
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • ok 10 pomidorków koktajlowych
  • parmezan
  • pierś kurczaka – tylko dla chętnych

Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok 10 – 15 minut). Jednocześnie posiekać cebulę i czosnek i zeszklić na maśle na patelni. Kalafior wyłowić cedzakiem z wody i posiekać na mniejsze części. Dodać na patelnię, wszystko razem wymieszać i smażyć około 5 minut. Do wody po kalafiorze włożyć makaron i ugotować al. dente.

Zawartość patelni przełożyć do pojemnika do miksowania, doprawić solą, pieprzem, gałką i chilli. Wlać mleko i dokładnie zmiksować na gładki mus. Spróbować i w razie potrzeby doprawić.

Makaron rozłożyć na dwa talerze. Polać sosem. Obsypać połówkami pomidorków, startym/ parmezanem w płatkach i posiekaną natką. Obsypać świeżo zmielonym pieprzem i podawać.

Kremowy sos z kalafiora z makaronemMakaron z sosem z kalafiora

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Średnia ocen

4,9
4,9 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

12 Responses

    1. 😀 Oj nie! Daleko mi do wegetarianki. Dobrym stekiem nie pogardzę. Ale mój mąż uważa, że obiad bez mięsa to nie obiad i za godzinę się jest głodnym. 😛

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g