Autor Wysmakowane 3 października 2018
Czasem pytam dzieci co chcą na obiad i czasem jak słyszę odpowiedzi (w stylu sam ryż czy ziemniaki z bananami i czekoladą) to … bardzo tego pytanie żałuję ;). Tym razem mnie zaskoczyli, bo wymyślili sobie „makaron z białym sosem”. Zajrzałam do lodówki i mój wzrok padł na pięknego kalafiora, świeżo przytaszczonego z mojego ulubionego warzywniaka. Dodałam do tego czosnkowy posmak, parmezan i kilka dobrze skomponowanych dodatków i powstał przepyszny, kremowy sos z kalafiora. Dla mnie i dla dzieci w towarzystwie mini pomidorków. A dla mojego M. – zagorzałego, niereformowalnego mięsożercy – dodałam kawałki piersi kurczaka. Dzięki temu wszyscy mieli to co lubią i zajadali z wielkim apetytem! Poniżej podaję sos w wersji wegetariańskiej, ale jeśli też macie ochotę na mięsny dodatek, to jak najbardziej możecie. Mięso kurczaka gotujemy razem z makaronem. Po ugotowaniu wystarczy posiekać je w kostkę i wymieszać z sosem.
Kremowy sos z kalafiora do makaronu
- 500 g kalafiora
- 2 spore ząbki czosnku
- cebula
- 3 łyżki masła klarowanego
- 300 ml dowolnego mleka
- sól i świeżo zmielony pieprz
- spora szczypta gałki muszkatołowej
- spora szczypta chilli (w wersji dla dzieci można pominąć)
- ok 100 g dowolnego makaronu
- kilka gałązek natki pietruszki
- ok 10 pomidorków koktajlowych
- parmezan
- pierś kurczaka – tylko dla chętnych
Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok 10 – 15 minut). Jednocześnie posiekać cebulę i czosnek i zeszklić na maśle na patelni. Kalafior wyłowić cedzakiem z wody i posiekać na mniejsze części. Dodać na patelnię, wszystko razem wymieszać i smażyć około 5 minut. Do wody po kalafiorze włożyć makaron i ugotować al. dente.
Zawartość patelni przełożyć do pojemnika do miksowania, doprawić solą, pieprzem, gałką i chilli. Wlać mleko i dokładnie zmiksować na gładki mus. Spróbować i w razie potrzeby doprawić.
Makaron rozłożyć na dwa talerze. Polać sosem. Obsypać połówkami pomidorków, startym/ parmezanem w płatkach i posiekaną natką. Obsypać świeżo zmielonym pieprzem i podawać.
12 Responses
Super blog! Mamy takie same smaki i upodobania kulinarne 😀 Dodaję do zakładek! Dzięki!
To ja dziękuję i oczywiście zapraszam jak najczęściej.
Pomysłowy przepis. Ostatnio robiłam coś podobnego, ale z dodatkiem nerkowców. I kalafior piekłam 🙂
Dodatek nerkowców myślę, że byłby tu w punkt!
Ciekawy przepis, ja zazwyczaj z kalafiora robie zupę krem ale spróbuję takiego sosu.
Jak lubisz zupy z kalafiora to polecam jeszcze taką. Nie krem wprawdzie, ale pyszna. https://www.wysmakowane.pl/przepisy/zupa-z-kalafiorem-i-pieczonym-czosnkiem/
Uwielbiam kalafiora więc przepis zapamiętam – może nawet uda mi się go dostosować do mojej diety 🙂
O wow! Ja jestem na tak! Juz po kolacji ale gdyby mi ktos przyrzadzil to zjadlabym calosc!:)
Świetny przepis, uwielbiam kalafiora. Zdarza Ci się czasem zjeść mięso, czy żyjecie z mężem jako wegetarianka – niereformowalny mięsożerca? 🙂
😀 Oj nie! Daleko mi do wegetarianki. Dobrym stekiem nie pogardzę. Ale mój mąż uważa, że obiad bez mięsa to nie obiad i za godzinę się jest głodnym. 😛
uwielbiam makarony z kurczakiem i z pysznymi sosami, uwielbiam kalafiora, więc ten przepis to strzał w dziesiątkę 🙂
Super. Niezmiernie się cieszę, że się wstrzeliłam.