Tagi:

Muszę przyznać, że konfitura z czerwonej cebuli, to coś co uwielbiam absolutnie maniakalnie. Ciężko określić jej smak. Niby słodka, ale i trochę wytrawna i trochę słona. Absolutnie wyjątkowa. Często robię na zapas do słoiczków, by zawsze mieć pod ręką. Dzięki niej w kilka minut jestem w stanie wyczarować ciekawą, pyszną sałatkę, danie obiadowe czy też przystawkę. Taka konfitura pasuje niemal do wszystkiego! Podaję ją często do steków lub do smażonej/ pieczonej polędwiczki wieprzowej. Nakładam na kanapkę. Może też być wspaniałą bazą do szybkiej przekąski. Np. usmażony ser kroję w kostkę, przykrywam odrobiną konfitury, nadziewam na wykałaczki i w 5 minut mam świetną przekąskę.

Konfitura z czerwonej cebuli

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g czerwonej cebuli
  • liść laurowy
  • 30 g brązowego cukru
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 30 g octu balsamicznego dobrej jakości
  • łyżka miodu

Cebulę pokroić w cienkie półplasterki lub piórka. Posiekaną cebulę przełożyć do garnka z grubym dnem (z przykrywką!), dolać oliwę i mocno rozgrzać, często mieszając. Zmniejszyć moc grzania prawie do minimum, dodać liść laurowy oraz cukier. Wymieszać, przykryć i smażyć około 15 minut. W międzyczasie, co jakiś czas, odkryć i zamieszać. Cały czas pilnować, by cebula się nie spaliła (zrobi się gorzka). Do cebuli dodać drobno posiekany rozmaryn, odrobinę soli i pieprzu. Wymieszać i smażyć kolejne 15 minut.

Gdy cebula będzie już gotowa (ma być idealnie miękka i zrobić się lekko przezroczysta), podlać ją octem balsamicznym. Już bez przykrycia smażyć dalej, by ocet całkowicie odparował. Cebula nie może podchodzić płynem. Zestawić z palnika i dodać miód. Dokładnie wymieszać, by całkowicie się rozpuścił. Spróbować i w razie konieczności doprawić do smaku pieprzem i solą.

Natychmiast przełożyć do słoiczka, zakręcić wieczko i obrócić do góry dnem. Przetrzymywać do 6 miesięcy.

Konfitura z cebuli czerwonej do czegoKonfitura z cebuli do czegoKonfitura z czerwonej cebuli

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Konfitura z czerwonej cebuli
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)