Tagi:

Szybkie kotleciki z batatów i tuńczyka. W sam raz na lunch czy kolację w środku zabieganego tygodnia. Dobrze smakują też po odgrzaniu, a także na zimno, więc spokojnie można je zapakować do lunch box’a i zabrać ze sobą do szkoły/ pracy. Kotleciki świetnie komponują się z serem kozim, ale jeśli go nie macie lub nie lubicie, to spokojnie można zastąpić go serem feta lub bałkańskim. Dobrze też pasuje do nich prosty sos jogurtowy np. tzatziki.

Więcej dań w sam raz na wynos do pudełka znajdziecie w dziale lunch box

Kotleciki z batatów i tuńczyka

  • 500 g batatów
  • cebula dymka
  • ząbek czosnku
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki pestek dyni
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • oliwa extra virgin
  • 100 g sera koziego twarogowego (ewentualnie feta lub ser bałkański)

Bataty obrać i pokroić w plastry ok 7 mm grubości. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i usmażyć bataty na rumiano z obu stron. Patelnię zestawić z palnika. Zdjąć bataty i przełożyć do miski. Dodać posiekaną cebulę, posiekany szczypiorek, rozgnieciony czosnek oraz pestki dyni. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Wymieszać, rozgniatając wszystko widelcem. Dodać odsączonego tuńczyka i dokładnie wymieszać. Ponownie rozgrzać patelnię. Z masy formować niewielkie kotleciki i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać posypane pokruszonym serem.

Kotleciki z batatów i tuńczyka

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Kotleciki z batatów i tuńczyka
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)