
- Potrzebny czas: ponad 2 godziny
- Porcja: 5-6 osób
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 23 kwietnia 2019
Gulasz wołowy z zaledwie kilku składników. Prosty w przygotowaniu, choć wymaga kilka godzin gotowania by mięso było perfekcyjnie, idealnie miękkie i delikatne. Takie rozpadające się po dotknięciu widelcem – idealne! Bo jak dla mnie nie ma nic gorszego niż twarde, żylaste mięso w gulaszu. Dlatego naprawdę warto nie skracać czasu gotowania… zwłaszcza, że nic przy tym nie trzeba robić. Mięso gotuje się właściwie samo! Jeśli lubicie takie dania, to zdecydowanie polecam też gulasz z łopatki wieprzowej. Oba gulasze warto zrobić w większej ilości. Odgrzewane kolejnego dnia absolutnie nic nie tracą (może wręcz zyskują?!), więc doskonale sprawdzą się zapakowane do lunch boxa do pracy. Po zrobieniu można też zamrozić mniejsze porcje i trzymać na „czarną godzinę” 🙂 Polecam!
Miękki i delikatny gulasz wołowy
- 700 g wołowiny (tu sprawdzisz jakie części wołowiny są najlepsze do jakich dań –> gulasz)
- 1 spora cebula
- łyżka oleju
- 3 ziarna ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 400 ml wody
- 1 duża marchewka
- przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, po pół łyżeczki ostrej papryki, czarnego pieprzu i majeranku
- 1 żółta papryka
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Suchą patelnię mocno rozgrzać aż zacznie parować. W tym czasie mięso umyć, osuszyć papierowymi ręczniczkami i pokroić w średniej wielkości kostkę. Włożyć na mocno rozgrzaną patelnię i krótko smażyć na największej mocy, tylko do zarumienienia. Wykorzystać czas smażenia, by obrać cebulę z łupinek i posiekać w drobną kostkę. Zarumienione mięso przełożyć do większego garnka, a na patelnię wlać łyżkę oleju. Zmniejszyć moc grzania i zeszklić cebulę, często mieszając. Uważać, żeby jej nie przypalić (zrobi się gorzka). Podsmażoną cebulę dodać do mięsa wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Na patelnię wlać ok 200 ml wrzątku. Zagotować, zeskrobać ewentualne pozostałości z dna i zalać mięso. Powtórzyć jeszcze raz, tak by zebrać z patelni pełen smak po smażeniu mięsa.
Garnek postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć moc grzania i gotować około 1,5 godziny.
Po tym czasie do garnka dodać pokrojoną w półplasterki marchewkę i wszystkie przyprawy (obie papryki i pieprz). Wymieszać i dusić kolejne pół godziny. Następnie dodać pokrojoną w kawałki paprykę, koncentrat pomidorowy i sól. Wymieszać i znów dusić przez ostatnie pół godziny, do pełnej miękkości warzyw i mięsa. Jeśli mięso po tym czasie, wciąż nie będzie idealnie miękkie, dusić dalej, aż do skutku.
Mąkę rozrobić w kubeczku w odrobinie zimnej wody. Dolać kilka łyżek wywaru z gotującego się gulaszu. Dokładnie rozrobić i dodać do garnka. Wymieszać. Zagotować i zestawić z ognia. Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z pieczywem lub z ziemniakami.
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
22 odpowiedzi
ważne: cebulę lekko osoloną dusimy pod przykryciem kilka minut na „kropli” wody, potem bez przykrywki odparowujemy wodę a następnie dodajemy odpowiedni tłuszcz i zasmażamy na złoto
Czy dobrze zrozumiałam że mięso na poczatku smażymy na suchej patelni bez tłuszczu?
tak, dokłądnie. Na dużej mocy palnika.
Pierwszy raz w życiu robiłem gulasz i to z waszego przepisu. Bałem się komuś go podać , powiedziałem raz się żyje 😁. Ocena jaka dostałem od koleżanki była jednoznaczna”takiego męża szukam „
Najlepszy komentarz jaki dostałam w życiu! :D:D
Gulasz rewelacyjny, przepyszny 🙂 Mięsko delikatne i miękkie. Polecam wszystkim!
Niezmiernie mnie to cieszy Dziękuję bardzo za pozostawienie opinii 🙂
Gulasz rewelacyjny, przepyszny 🙂 Mięsko pyszne, delikatne i miękkie. Polecam wszystkim!
Z czego myjesz to mięso? Tylko rozprzestrzeniasz zarazki po całej kuchni podczas mycia.
Zdania myć czy nie są dość podzielone. Ja wyjmuje wszystko z zlewu i myję, ale oczywiście to indywidualna decyzja każdego.
Przepis wyśmienity. Mięso wyszło mięciutkie rozpływające się w ustach. Polecam i dziękuję za ten przepis. ☺
Cudnie. Bardzo się cieszę w takim razie.
Przepis rewelacyjny. Gulasz aż rozpływa się w ustach. Dziękuje za prosty i przyszły gulasz wołowy . ??
Moja córka uwielbia gulasze 🙂 Najbardziej sosik z ziemniaczkami!
Zapisuje w ulubionych! Już od dawna szukałam idealnego przepisu a tu proszę! 🙂
Oj tak. Każdy gulasz wymaga jednego przede wszystkim, czyli czasu. Obojętnie z czego go robimy to trwa to dość długo. Jednak później delektujemy się pysznym daniem. Warto poczekać.
Już wiem co będę jutro robić. Dziękuję.
Uwiebiam wołowinę. A Twój przepis wydaje się fajny.
Wyszedł palce lizać, a już myślałam, że nigdy gulasz mi nie wyjdzie 😀
Super! Bardzo się cieszę, że wyszedł pyszny 🙂
Przepis rewelacyjny. Gulasz aż rozpływa się w ustach. Dziękuje za prosty i przyszły gulasz wołowy . ??
Bardzo proszę 🙂 Cieszę się niezmiernie!
Przepis rewelacyjny. Gulasz aż rozpływa się w ustach. Dziękuje za prosty i przyszny gulasz wołowy . ??