Tagi:

Prosty, pyszny makaron z cukinią, fetą i szynką parmeńską. Zanurzony w delikatnym, kremowym sosie na bazie mascarpone. Najlepiej smakuje delikatnie podgrzany, nie gorący. Danie idealnie sprawdzi się w letnie, gorące dni. Przygotowanie zajmuje nie więcej niż 20 minut, ale w międzyczasie cukinia musi chwilę odleżeć, stąd dłuższy czas podany w przepisie.

Makaron z cukinią, fetą i szynką parmeńską

  • cukinia
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g makaronu
  • pół cebuli
  • 5 łyżek oliwy extra vergine
  • 80 g szynki parmeńskiej
  • 7 suszonych pomidorów
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 80 g sera feta lub feta

Cukinię pokroić w poprzek na plasterki o grubości około 4 mm, a następnie plasterki na ćwiartki. W misce zmiksować duży ząbek czosnku z 3 łyżkami oliwy z oliwek i solą. Wmieszać dokładnie cukinie i zostawić na pół godziny.

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie al dente. W tym czasie ugrillować cukinię i przygotować resztę składników. Cukinię odsączyć z zalewy (zalewę zostawić) i grillować z obu stron na bardzo mocno rozgrzanej suchej patelni. Cebulę pokroić drobno, drugi ząbek czosnku rozdrobnić, szynkę i pomidorki suszone pokroić na mniejsze części. Makaron odcedzić. 2 łyżki wody z gotowania makaronu wlać do zalewy. Dodać mascarpone i wymieszać na gładki sos.

Rozgrzać patelnię z pozostałą oliwą. Krótko zeszklić cebulę i czosnek. Dodać szynkę i po ok 2 minutach pomidorki i cukinię. Chwilę razem podsmażyć i wymieszać z makaronem i sosem z mascarpone. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i podawać.

makaron z cukinią, fetą i szynką parmeńską

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Makaron z cukinią, fetą i szynką parmeńską
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 17 Review(s)