Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Tajski makaron z kurczakiem i paprykami

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Tajski makaron z kurczakiem i paprykami to inspirowany moją ukochaną kuchnią tajską pomysł na niezwykle aromatyczny, prosty obiad. Smażenie w woku ma tą zaletę, że składniki są bardzo szybko, równomiernie obsmażone. Jeśli nie macie woka, spokojnie możecie użyć też zwykłej patelni lekko wydłużając każdy z podanych czasów. Ważne by dania „nie przeciągnąć” na patelni. Papryki mają pozostać chrupkie i jędrne, a kurczak delikatny i mięciutki (przesmażony zrobi się twardy i suchy).

Więcej przepisów na dania inspirowane kuchnią azjatycką w dziale kuchnia azjatycka.

Tajski makaron z kurczakiem i paprykami

  • paczka makaronu ryżowego
  • 700 g kurczaka
  • ok 3 cm świeżego imbiru
  • 3 duże ząbki czosnku
  • łodyga trawy cytrynowej
  • czerwona papryka
  • zielona papryka
  • 2 pełne łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki sezamu czarnego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • garść orzechów ziemnych solonych podprażone na suchej patelni

SOS:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • łyżka pasty tamandyrowca wymieszana z 4 łyżkami gorącej wody (ewentualnie sok z pół limonki)
  • pół łyżeczki czerwonej pasty curry
  • łyżka brązowego cukru

Makaron ryżowy zalać lekko ciepłą wodą i odstawić na czas szykowania dania. Kurczaka ocieplić do temperatury pokojowej, umyć i pokroić w niewielkie paski. Imbir i czosnek obrać i zetrzeć na tarce na jak najmniejszych oczkach. Trawę cytrynową posiekać bardzo drobno (kroję wzdłuż na kilka pasków, a następnie drobno w poprzek). Obie papryki pokroić na krótkie, cienkie paski. Wymieszać składniki sosu zaczynając od rozpuszczenia pasty tamandyrowca w wrzątku).

W woku rozgrzać olej kokosowy, włożyć imbir i czosnek i mieszając lekko zrumienić na umiarkowanym ogniu (około pół minuty). Włożyć kurczaka i obsmażyć na dużym ogniu na rumiano. Dodać trawę cytrynową  i papryki. Smażyć jeszcze 3 minuty.

Wlać do woka cały sos i dokładnie wymieszać. Po około pół minuty odcedzić makaron i od razu dodać do dania. Smażyć razem tylko do podgrzania. Na koniec dodać 2 łyżki sezamu i olej sezamowy. Wymieszać i zestawić z ognia. Podawać posypane szczypiorkiem, resztą sezamu i posiekanymi, podprażonymi orzeszkami.

Tajski makaron z kurczakiem i paprykami

korzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników. Ten przepis w Waszym wykonaniu:

IMG 3523
„Genialne! Uwielbiam!” Beemka
IMG 3524
„Zdecydowanie bardzo dobry przepis. Polecam wszystkim.” Błażej

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

5 odpowiedzi

  1. Kuchnia azjatycka ma jedną fantastyczną zaletę. Zazwyczaj dania tej kuchni przygotowuje się w moment. Już prawie poskładałem menu na najbliższy tydzień dzięki Twoim wpisom 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami