
Autor Wysmakowane 13 lipca 2017
Sezonowy makaron z bobem, kurczakiem i miętą to pyszna propozycja na szybki, letni obiad. Mięta fantastycznie „odświeża” danie nadając mu lekkości. Połączenie bobu z miętą zachwyciło mnie ostatnio w formie zupy, więc testuję je dalej – tym razem w opcji z makaronem. Danie nie potrzebuje mocnych przypraw. Jedynie trochę świeżego pieprzu dla podkręcenia smaku. Uważajcie też z solą, zwłaszcza że parmezan sam w sobie potrafi być bardzo słony. Makaron najlepiej smakuje lekko ciepły, koniecznie z dodatkiem uprażonych pestek dyni i z dobrej jakości serem.
Makaron z bobem, kurczakiem i miętą
- szklanka bobu
- 1/3 łyżeczki cukru
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 80 g makaronu
- 400 g kurczaka
- spory ząbek czosnku
- pół cebuli
- kilkanaście listków mięty
- 2 łyżki pestek dyni
- po łyżce oliwy i masła klarowanego
- 100 g serka kremowego np. twój smak
- ok 20 g bardzo cienko pokrojonego parmezanu
Bób opłukać pod bieżącą, letnią wodą. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać cukier i 1/2 łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 minut do miękkości.
W tym czasie ugotować makaron al dente, kurczaka umyć i pokroić na mniejsze kawałki (takie na raz), cebule posiekać w drobną kostkę, czosnek rozetrzeć lub przecisnąć przez praskę, połowę listków mięty posiekać. Mocno rozgrzać dużą, suchą patelnię i uprażyć ziarna dyni oprószone solą. Dynię zdjąć z patelni i na tej samej patelni, na dużej mocy krótko obsmażyć na rumiano kawałki kurczaka. Zdjąć na talerz i na patelnie włożyć masło i olej. Zmniejszyć moc grzania i zeszklić cebule i czosnek.
Ugotowany bób obrać, zostawić trochę do dekoracji a resztę rozgnieść widelcem z serkiem kremowym. Dodać razem na patelnie do zeszklonej cebulki. Chwilę smażyć do rozpuszczenia się serka. Delikatnie podlać wodą do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. Dodać kurczaka i chwilę gotować tak by kurczak doszedł w środku. Wówczas zestawić z ognia i wmieszać ugotowany makaron, posiekane listki mięty i połowę pestek dyni.
Wyłożyć ba talerze i udekorować pozostałym bobem, mięta i pestkami dyni. Obsypać parmezanem i świeżym pieprzem.
Jedna odpowiedź
Brzmi pysznie. Spróbuję.