Najprostsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania z jagodami i kruszonką

przepis

Po tym, jaki entuzjazm wzbudził ostatnio nocny chleb z garnka, postanowiłam zrobić ciasto na podobnej zasadzie. Na drożdżach, bez wyrabiania, leżakujące przez noc w lodówce i rano tylko do zapieczenia. I oto mam dla Was banalnie proste ciasto drożdżowe BEZ wyrabiania! Już prościej się nie da! Wieczorem wykładamy do miski warstwowo wszystkie składniki, rano wystarczy krótko wymieszać je łyżką, dodać dowolne owoce, posypać kruszonką (albo i nie!), wstawić do nagrzanego piekarnika i piec. To dziecinnie proste i chyba nie może się nie udać 😊 Jeśli lubicie ciasta drożdżowe i jedynie wizja wyrabiania i kilkukrotnego czekania na wyrośnięcie, powstrzymuje Was przed jego pieczeniem, to nie wahajcie się już ani chwili dłużej. Nie jest to może najpyszniejsze ciasto drożdżowe jakie jadłam w życiu, ale wciąż jest naprawdę bardzo dobre. A patrząc na prostotę jego wykonania, zdecydowanie uważam, że jest to świetny deal. I na pewno będę do tego przepisu wracać jeszcze nie raz.

Uwaga! Ciasto raczej nie rośnie przez noc w lodówce. Po wyłożeniu do miski możecie być zaniepokojeni, tym jak jest niskie. Ale! W czasie pieczenia rośnie jak szalone! Robiłam w mniejszej tortownicy i na szczęście pomna tej uwagi, część ciasta zapiekłam w foremkach na babeczki. I chwała, bo inaczej ciasto chyba wyskoczyłoby mi z formy 😛

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z jagodami i kruszonką

  • 40 g drożdży świeżych
  • 85 g cukru drobnego do wypieków
  • 4 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 małe jajka
  • 90 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • 270 g przesianej mąki
  • szczypta soli
  • kruszonka: 100 g mąki pszennej, 90 g cukru, 60 g zimnego masła
  • ok 200 g jagód (lub innych owoców np. wiśnie, śliwki, morele, truskawki)

Na dno miski wkruszyć drożdże i dodawać po kolei warstwowo kolejne składniki (cukry, roztrzepane jajka, olej, mleko, przesiana mąka, sól). Nie mieszać składników! Wstawić miskę do lodówki na min 4 godziny, albo na całą noc. W międzyczasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzeć w palcach do powstania grudek. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto wyjąć z lodówki i wymieszać na jednolitą masę. Przelać do tortownicy o średnicy 20 cm (wyłożona na spodzie papierem do pieczenia). Posypać owocami i kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 min (do tzw. suchego patyczka).

Nocne ciasto drożdżowe z owocamiNajprostsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania z jagodami i kruszonkąciasto muffinki drożdżowe bez wyrabianiaProste ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Najprostsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania z jagodami i kruszonką
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star na podstawie 15 ocen(y)

Skomentuj


Maksymalny rozmiar pliku: 512 MB.

8 komentarzy

  • Neave 17 sierpnia 2019 o 20:28 Odpowiedz

    Brzmi całkiem prosto, może spróbuję w końcu swoich sił z ciastem drożdżowym?

    • Wysmakowane 17 sierpnia 2019 o 20:30 Odpowiedz

      Jest proste. Nawet bardzo.

  • Donna 16 sierpnia 2019 o 22:17 Odpowiedz

    muszę takie ciasto zrobić 🙂 do owocowej herbatki pasuje idealnie

  • edi i marco 16 sierpnia 2019 o 17:26 Odpowiedz

    Mniam, ciasto prezentuje się wybornie i smakowicie.

  • Sylwia 13 sierpnia 2019 o 08:35 Odpowiedz

    Jestem dość nie doświadczona w ciastach to wygląda pysznie chciałabym się z nim zmierzyć tylko problem polega na tym że nie mam wagi jest jakiś sposób na od mierzenie składników

    • Wysmakowane 13 sierpnia 2019 o 08:42 Odpowiedz

      Tak, jasne. Tutaj dział miary gdzie zamieściłam przelicznik z gram na łyżki/ szklanki: http://www.wysmakowane.pl/miary/

      • Sylwia 18 sierpnia 2019 o 19:09 Odpowiedz

        Dziękuję dziś będę próbować 🙂

  • Delektujemy 12 sierpnia 2019 o 08:06 Odpowiedz

    Rzeczywiście całe ciasto jest bardzo proste i bardzoooo smaczne.

MENU