Nocny chleb z garnka z idealnie chrupiącą skórką

przepis

Mam dziś dla Was coś extra. Cudowny nocny chleb z garnka z idealnie chrupiącą skórką. Mieszacie składniki wieczorem, ciasto leżakuje sobie całą noc w lodówce i rano wystarczy już tylko dosłownie chwila mieszania i pieczenie. Bez długiego wyrabiania typowego dla wypieków drożdżowych, bez czekania po każdym wyrabianiu. Ten przepis to fantastyczny sposób na cieplutkie pieczywo prosto z pieca na Wasz śniadaniowy stół. Nie jestem jakimś nadmiernym śpiochem, ale i tak nie wyobrażam sobie całej, kilkugodzinnej procedury wyrastania ciasta drożdżowego przeprowadzić rano, przed śniadaniem. Dzieci by chyba powychodziły z siebie z głodu 😉

Choć muszę przyznać, że jak na chleb pszenny pieczony na drożdżach to i tak chleb z tego przepisu dość długo zachowuje świeżość. Kolejnego dnia może już nie był „cieplutki prosto z pieca”, ale wciąż był przepyszny. By zachować świeżość pieczywa na dłużej bardzo istotne jest oczywiście jego odpowiednie przechowywanie. Odpadają foliowe torebki, owijanie chleba folią aluminiową, tudzież chowanie go do lodówki. To tylko sprzyja nawilgotnieniu chleba, przez co może on zwyczajnie spleśnieć. Najlepiej trzymać chleb w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, owinięty w lnianą „oddychającą” ściereczkę lub w pergamin, w których chleb jest dobrze chroniony, ale nie parzy się w środku. Tak owinięty chleb należy umieścić dodatkowo w chlebaku. Moim zdaniem najlepsze są te wykonane ze stali nierdzewnej lub z naturalnego drewna. W takich warunkach wilgoć raczej nie ma szans przedostać się do środka pieczywa, a dodatkowo mocno opóźniony jest proces jego wysychania.

Odnośnie chlebaków, to niedawno dostałam w prezencie bon do Fabryki Form. A że już od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem kupna nowego chlebaka to wiadomo było na co go przeznaczę. FF szczerze uwielbiam za design i jakość ich produktów, a oferta, zwłaszcza na chlebaki w kolorze czarnym i białym (jak moja kuchnia! Jupi!) jest olbrzymia. Ciekawe, nietuzinkowe i fantazyjne. Ostatecznie zdecydowałam się na pojemnik minimalistyczny, w stylu skandynawskim, kryty bambusową deską, która może służyć jako deska do krojenia. To o tyle praktyczne, że świetnie sprawdza mi się dzięki temu nie tylko do przechowywania, ale i do serwowania pieczywa.

Nocny chleb z garnka

Nocny chleb z garnka

  • 25 g świeżych drożdży
  • łyżka cukru
  • 500 ml ciepłej wody max 40 stopni C
  • 750 g mąki pszennej
  • 2 spore łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • jajko

Do dużej miski włożyć drożdże i cukier. Rozetrzeć łyżką aż drożdże zrobią się płynne. Dodać ciepłą (nie gorącą, bo zabije drożdże!) wodę i dokładnie wymieszać. Bezpośrednio do miski przesiać mąkę. Dodać sól i oliwę. Dokładnie wymieszać łyżką. Przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.

Rano wyjąć miskę z ciastem z lodówki i dosłownie chwilę ugnieść ciasto rękami. Przykryć ściereczką i zostawić pół godziny w temperaturze pokojowej. W tym czasie garnek (najlepiej żeliwny lub szklany, koniecznie z pokrywą), w którym będzie pieczony chleb wstawić do piekarnika i nagrzać do 220 stopni C. Ciasto wyłożyć do gorącego garnka. Z wierzchu posmarować pędzelkiem roztrzepanym jajkiem. Przykryć garnek i wstawić do piekarnika. Obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec pół godziny, po czym zdjąć pokrywę i piec jeszcze ok 25 minut aż chleb będzie ładnie rumiany z wierzchu. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika, chleb obficie posmarować bardzo zimną wodą (inaczej skórka nie będzie tak idealnie chrupiąca, tylko twarda), wyjąć z naczynia i zawinąć w lnianą ściereczkę. Zostawić do ostudzenia.

chleb z chrupiącą skórką z garnkachlebak z pokrywą prosty chleb pszenny z garnkaprosty chleb pszenny z garnka

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników. Ten przepis w Waszym wykonaniu:

“Ja nie dodawałam oliwy i chwilę wyrabiałam przed pieczeniem” Lidka

“Właśnie dziś rano pieklam, wyszedł mięciutki i puszysty. I rzeczywiście robi się go błyskawicznie” Anna M.

“Mam i ja! Dzieki jeszcze raz za przepis 😊. Już piekę kolejny.” Kinga M.

“Nie spodziewalam sie ze tak pieknie wyjdzie :)” Alicja D.

.

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Nocny chleb z garnka z idealnie chrupiącą skórką
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star na podstawie 40 ocen(y)

Skomentuj


Maksymalny rozmiar pliku: 512 MB.

19 komentarzy

  • Julia 25 sierpnia 2019 o 07:24 Odpowiedz

    Czy naczynie smarowac przed wlozeniem ciasta olejem lub maslem ? Piec z termoobiegiem gora dol ?

    • Wysmakowane 25 sierpnia 2019 o 08:15 Odpowiedz

      Garnka niczym nie smarujemy. Misi być bardzo mocno nagrzany przed włożeniem chleba. Temperatura zrobi swoje. Góra dół bez termoobiegu

  • Marlena 8 sierpnia 2019 o 18:50 Odpowiedz

    Ile godzin musi być w lodówce, żeby można było go upiec?

    • Wysmakowane 8 sierpnia 2019 o 19:00 Odpowiedz

      U mnie był najkrócej 8 godzin i wyszedł. Oczywiscie można go tradycyjnie zostawić w ciepłe i wtedy 2 godziny i można piec

      • Marlena 8 sierpnia 2019 o 19:07 Odpowiedz

        Dziękuję

  • Ania 7 sierpnia 2019 o 10:42 Odpowiedz

    Pytanko: jakiego naczynia moge yzyc zamiast garnka? Czy moze byc zaroodporne?

    • Wysmakowane 7 sierpnia 2019 o 10:48 Odpowiedz

      Każdego byle z przykrywka. Może być żaroodporne.

  • Katarzyna 5 sierpnia 2019 o 11:05 Odpowiedz

    Jakiego rozmiaru garnek wykorzystałaś?

    • Wysmakowane 5 sierpnia 2019 o 11:17 Odpowiedz

      O średnicy ok 25 cm.

  • Mmh 4 sierpnia 2019 o 08:41 Odpowiedz

    Zrobiła bym ale na tą chwilę nie mam lnianej ściereczki. Czy może być inna? Mam też drożdże instant czy mogę użyć zamiast zwykłych?

    • Wysmakowane 4 sierpnia 2019 o 09:56 Odpowiedz

      Ściereczka lniana przedłuża świeżość chleba ale oczywiście nie jest niezbędna. Raz robiłam z suchymi drożdżami i moim zdaniem chleb wychodzi sporo gorszy.

  • Aneta 3 sierpnia 2019 o 12:24 Odpowiedz

    Witam! Czy mogę dodać suche drożdże?

    • Wysmakowane 3 sierpnia 2019 o 12:34 Odpowiedz

      Można ale moim zdaniem na świeżych jest dużo lepszy

    • Ewa 11 sierpnia 2019 o 13:17 Odpowiedz

      Tak ja pieklam z suchych drozdzy

  • Karolina G. 28 lipca 2019 o 12:20 Odpowiedz

    Wygląda przepysznie 🙂 Ale nie wyobrażam sobie piec czegokolwiek w takie upały.

    Pozdrawiam,

    • Wysmakowane 2 sierpnia 2019 o 19:42 Odpowiedz

      Na szczęście ja mam w kuchni klimatyzację, więc upały mi przy piekarniku nie straszne 😉

  • Instytutdesignu 28 lipca 2019 o 12:11 Odpowiedz

    Muszę wypróbować ten przepis. Dzieci ciemnego pieczywa nie lubia, a tylko taki piekłam. Moze im podejdzie.

    • Wysmakowane 2 sierpnia 2019 o 19:43 Odpowiedz

      Moje na szczęście jedzą wszystko, ale fakt faktem, że zdecydowanie wolą jasny.

  • Anna 28 lipca 2019 o 12:01 Odpowiedz

    W życiu nie robiłam, a widziałam już niejeden przepis.

MENU