Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Nocny chleb z garnka z idealnie chrupiącą skórką

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 46 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Mam dziś dla Was coś extra. Cudowny nocny chleb z garnka z idealnie chrupiącą skórką. Mieszacie składniki wieczorem, ciasto leżakuje sobie całą noc w lodówce i rano wystarczy już tylko dosłownie chwila mieszania i pieczenie. Bez długiego wyrabiania typowego dla wypieków drożdżowych, bez czekania po każdym wyrabianiu. Ten przepis to fantastyczny sposób na cieplutkie pieczywo prosto z pieca na Wasz śniadaniowy stół. Nie jestem jakimś nadmiernym śpiochem, ale i tak nie wyobrażam sobie całej, kilkugodzinnej procedury wyrastania ciasta drożdżowego przeprowadzić rano, przed śniadaniem. Dzieci by chyba powychodziły z siebie z głodu 😉

<< Przepisy na różne bułeczki i chlebki dla tych najmniejszych dzieci w E-BOOK Dieta Twojego Maluszka – już dostępny! >>

Choć muszę przyznać, że jak na chleb pszenny pieczony na drożdżach to i tak chleb z tego przepisu dość długo zachowuje świeżość. Kolejnego dnia może już nie był „cieplutki prosto z pieca”, ale wciąż był przepyszny. By zachować świeżość pieczywa na dłużej bardzo istotne jest oczywiście jego odpowiednie przechowywanie. Odpadają foliowe torebki, owijanie chleba folią aluminiową, tudzież chowanie go do lodówki. To tylko sprzyja nawilgotnieniu chleba, przez co może on zwyczajnie spleśnieć. Najlepiej trzymać chleb w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, owinięty w lnianą „oddychającą” ściereczkę lub w pergamin, w których chleb jest dobrze chroniony, ale nie parzy się w środku. Tak owinięty chleb należy umieścić dodatkowo w chlebaku. Moim zdaniem najlepsze są te wykonane ze stali nierdzewnej lub z naturalnego drewna. W takich warunkach wilgoć raczej nie ma szans przedostać się do środka pieczywa, a dodatkowo mocno opóźniony jest proces jego wysychania.

Odnośnie chlebaków, to niedawno dostałam w prezencie bon do Fabryki Form. A że już od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem kupna nowego chlebaka to wiadomo było na co go przeznaczę. FF szczerze uwielbiam za design i jakość ich produktów, a oferta, zwłaszcza na chlebaki w kolorze czarnym i białym (jak moja kuchnia! Jupi!) jest olbrzymia. Ciekawe, nietuzinkowe i fantazyjne. Ostatecznie zdecydowałam się na pojemnik minimalistyczny, w stylu skandynawskim, kryty bambusową deską, która może służyć jako deska do krojenia. To o tyle praktyczne, że świetnie sprawdza mi się dzięki temu nie tylko do przechowywania, ale i do serwowania pieczywa.

Nocny chleb z garnka

Nocny chleb z garnka

  • 23 g świeżych drożdży
  • łyżka cukru
  • 500 ml ciepłej wody max 40 stopni C
  • 750 g mąki pszennej
  • 2 spore łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • jajko

Do dużej miski włożyć drożdże i cukier. Rozetrzeć łyżką aż drożdże zrobią się płynne. Dodać ciepłą (nie gorącą, bo zabije drożdże!) wodę i dokładnie wymieszać. Bezpośrednio do miski przesiać mąkę. Dodać sól i oliwę. Dokładnie wymieszać łyżką. Przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.

Rano wyjąć miskę z ciastem z lodówki i dosłownie chwilę ugnieść ciasto rękami. Przykryć ściereczką i zostawić pół godziny w temperaturze pokojowej. W tym czasie garnek (najlepiej żeliwny lub szklany, koniecznie z pokrywą), w którym będzie pieczony chleb wstawić do piekarnika i nagrzać do 220 stopni C. Ciasto wyłożyć do gorącego garnka. Z wierzchu posmarować pędzelkiem roztrzepanym jajkiem. Przykryć garnek i wstawić do piekarnika. Obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec pół godziny, po czym zdjąć pokrywę i piec jeszcze ok 25 minut aż chleb będzie ładnie rumiany z wierzchu. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika, chleb obficie posmarować bardzo zimną wodą (inaczej skórka nie będzie tak idealnie chrupiąca, tylko twarda), wyjąć z naczynia i zawinąć w lnianą ściereczkę. Zostawić do ostudzenia.

chleb z chrupiącą skórką z garnkachlebak z pokrywą prosty chleb pszenny z garnkaprosty chleb pszenny z garnka

POST POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z SKLEPEM FABRYKA FORM

 

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników. Ten przepis w Waszym wykonaniu (Teraz już jest możliwość dodania zdjęć w komentarzu! Kiedyś nie było stąd ta galeria):

67889762 2224304947692005 6762514994979405824 n
„Ja nie dodawałam oliwy i chwilę wyrabiałam przed pieczeniem” Lidka
67939050 1301069230041387 6319239159890313216 o
„Właśnie dziś rano pieklam, wyszedł mięciutki i puszysty. I rzeczywiście robi się go błyskawicznie” Anna M.
67777166 2522347191145606 6673270634040000512 n
„Mam i ja! Dzieki jeszcze raz za przepis ?. Już piekę kolejny.” Kinga M.
70670038 1683845675082052 5613361611210227712 o
„Nie spodziewalam sie ze tak pieknie wyjdzie :)” Alicja D.

.

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

jak rozszerzać dietę niemowlaka

 

Cześć! Jestem Kasia...

...i jestem maniakalnie zakochana w gotowaniu.

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły.. Mąż się śmieje, że „normalne kobiety” dla poprawy humoru idą na zakupy… a ja do kuchni...

Instagram

[instagram-feed]

Reklama

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 46 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

41 odpowiedzi

  1. A co zrobić ze skórką, zeby byla chrupiaca i błyszcząca? Skropić wodą przed pieczeniem?

    1. Ja 10 min przed końcem pieczenia smaruje woda pędzelkiem i potem od razu po wyjęciu z piekarnika. Skorka idealna. Jeszcze można delikatnie posmarować masłem po upieczeniu żeby się bardziej błyszczał. Ale w tym przepisie sama woda już robi robotę 🙂

  2. Idealny Chleb! Od dziś nie kupuje chleba! Użyłam mąkę pszenną „z kloskiem” typ 550. Po wymieszaniu zostawiłam na blacie i piekłam po 2 godzinach. Wyrósł jak marzenie. Bez problemu wyszedł cały z gara. Nic a nic nie przywarlo. Ja bym tylko delikatnie zwiększyła ilość soli. Ale widziałam w komentarzu zd ktoś pisał ze za dużo 😉 Wiec to chyba kwestia indywidualna.

    1. Super, ja czytałam kilka razy te komentarze że jajko nie do ciasta, a mimo wszystko wylądowało w cieście ? Zobaczymy rano

  3. ???Dodałam jajko do ciasta???i co teraz?? Ciasto już w lodowce . Muszę je wyrzucić czy może się uda jakimś cudem???☹️

    1. Na pewno znacznie wpłynie to na jego konsystencje. Ale spróbuj. Już nie masz nic do stracenia. Jajka nie wyciągniesz z ciasta, wiec w najgorszym wypadku wyrzucisz po upieczeniu, a nie teraz. Ale może wcale nie będzie aż tak źle! 😉 Daj proszę znać czy/ jak wyszło.

      1. Tak to jest jak się człowiek śpieszy?. No nic,zobaczymy co z tego wyjdzie. Dam znać napewno?

  4. Witam. Dosypalam jeszcze dosyć sporo maki przy wyrabianiu , myślę że okolo szklanki. Muszę przyznać że wyszedł mimo wszystko dobry. Mięsisty , miękki , chrupiący. Jak dla mnie zbyt słony ale mam wrażenie że tylko miejscami , być moze źle rozmieszalam. Następnym razem użyję też świeżych drożdży.
    Ciekawi mnie czy byłaby szansa zrobić z tego przepisu zytnio pszenny chlebek?
    Odnośnie komentarza niżej o przyklejeniu się chleba to faktycznie Jest taka szansa gdyż przykleił mi się mały kawałeczek aczkolwiek nie Jet to wina nienagrzanego piekarnika . Czytałam komentarze zanim upieklam chleb i dłużej nagrzewalam piekarnik . Dziękuję pozdrawiam.

    1. Bardzo się cieszę, że mimo wszystko udało się uratować chlebek i wyszedł 🙂 Nie robiłam z mieszanką mąk, ale myślę, że powinno się udać.

  5. Witam. Skusiłam się na ten przepis tylko mam problem , pewnie dosyć znaczący. Jako że nie mam wagi odmierzylam 3 szklanki kopiate mąki (250szklanka) . Ciasto rośnie w lodówce . Tylko co mam teraz zrobić , dosypac mąki wymieszać i niech dalej rośnie czy zostawić już ?

    1. Na przyszłość tutaj mam przelicznik gram na szklanki/ łyżki: https://www.wysmakowane.pl/miary/. Szklanka mąki to jakieś 160 g. Jeśli były to szklanki naprawdę z górką to może wystarczy… jeśli nie to rzeczywiście może nie wyjść. Jeśli ciasto dopiero co wylądowało w lodowce to bym dosypała i jeszcze raz wymieszała. Ale jeśli już od kilku godzin rośnie to bym zostawiła jak jest. Jeśli podczas zagniatania przed pieczeniem okaże się zd ciasto jest zbyt luźne to można lekko podsypać mąką i zostawić na trochę dłużej niż pol godziny.

  6. Chleb niby spoko ale nie da się go odczepić od naczynia żaroodpornego (było nagrzane do 220 przed włożeniem ciasta). Nie polecam. Efekt na zdjęciu.

    1. Nie wiem co mogło być tego powodem poza niedostatecznie nagrzanym naczyniem. Chleb w moim wykonaniu i kilku innych osób również na zdjęciach i wszędzie widać, ze ładnie chleb „wyszedł” z naczynia razem z całym spodem

    1. Garnka niczym nie smarujemy. Misi być bardzo mocno nagrzany przed włożeniem chleba. Temperatura zrobi swoje. Góra dół bez termoobiegu

    1. U mnie był najkrócej 8 godzin i wyszedł. Oczywiscie można go tradycyjnie zostawić w ciepłe i wtedy 2 godziny i można piec

  7. Zrobiła bym ale na tą chwilę nie mam lnianej ściereczki. Czy może być inna? Mam też drożdże instant czy mogę użyć zamiast zwykłych?

    1. Ściereczka lniana przedłuża świeżość chleba ale oczywiście nie jest niezbędna. Raz robiłam z suchymi drożdżami i moim zdaniem chleb wychodzi sporo gorszy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami