- Porcja: 1 bochenek
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 27 lipca 2019
Mam dziś dla Was coś extra. Cudowny nocny chleb z garnka z idealnie chrupiącą skórką. Mieszacie składniki wieczorem, ciasto leżakuje sobie całą noc w lodówce i rano wystarczy już tylko dosłownie chwila mieszania i pieczenie. Bez długiego wyrabiania typowego dla wypieków drożdżowych, bez czekania po każdym wyrabianiu. Ten przepis to fantastyczny sposób na cieplutkie pieczywo prosto z pieca na Wasz śniadaniowy stół. Nie jestem jakimś nadmiernym śpiochem, ale i tak nie wyobrażam sobie całej, kilkugodzinnej procedury wyrastania ciasta drożdżowego przeprowadzić rano, przed śniadaniem. Dzieci by chyba powychodziły z siebie z głodu 😉
<< Przepisy na różne bułeczki i chlebki dla tych najmniejszych dzieci w E-BOOK Dieta Twojego Maluszka – już dostępny! >>
Choć muszę przyznać, że jak na chleb pszenny pieczony na drożdżach to i tak chleb z tego przepisu dość długo zachowuje świeżość. Kolejnego dnia może już nie był „cieplutki prosto z pieca”, ale wciąż był przepyszny. By zachować świeżość pieczywa na dłużej bardzo istotne jest oczywiście jego odpowiednie przechowywanie. Odpadają foliowe torebki, owijanie chleba folią aluminiową, tudzież chowanie go do lodówki. To tylko sprzyja nawilgotnieniu chleba, przez co może on zwyczajnie spleśnieć. Najlepiej trzymać chleb w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, owinięty w lnianą „oddychającą” ściereczkę lub w pergamin, w których chleb jest dobrze chroniony, ale nie parzy się w środku. Tak owinięty chleb należy umieścić dodatkowo w chlebaku. Moim zdaniem najlepsze są te wykonane ze stali nierdzewnej lub z naturalnego drewna. W takich warunkach wilgoć raczej nie ma szans przedostać się do środka pieczywa, a dodatkowo mocno opóźniony jest proces jego wysychania.
Odnośnie chlebaków, to niedawno dostałam w prezencie bon do Fabryki Form. A że już od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem kupna nowego chlebaka to wiadomo było na co go przeznaczę. FF szczerze uwielbiam za design i jakość ich produktów, a oferta, zwłaszcza na chlebaki w kolorze czarnym i białym (jak moja kuchnia! Jupi!) jest olbrzymia. Ciekawe, nietuzinkowe i fantazyjne. Ostatecznie zdecydowałam się na pojemnik minimalistyczny, w stylu skandynawskim, kryty bambusową deską, która może służyć jako deska do krojenia. To o tyle praktyczne, że świetnie sprawdza mi się dzięki temu nie tylko do przechowywania, ale i do serwowania pieczywa.
Nocny chleb z garnka
- 23 g świeżych drożdży
- łyżka cukru
- 500 ml ciepłej wody max 40 stopni C
- 750 g mąki pszennej
- 2 spore łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- jajko
Do dużej miski włożyć drożdże i cukier. Rozetrzeć łyżką aż drożdże zrobią się płynne. Dodać ciepłą (nie gorącą, bo zabije drożdże!) wodę i dokładnie wymieszać. Bezpośrednio do miski przesiać mąkę. Dodać sól i oliwę. Dokładnie wymieszać łyżką. Przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Rano wyjąć miskę z ciastem z lodówki i dosłownie chwilę ugnieść ciasto rękami. Przykryć ściereczką i zostawić pół godziny w temperaturze pokojowej. W tym czasie garnek (najlepiej żeliwny lub szklany, koniecznie z pokrywą), w którym będzie pieczony chleb wstawić do piekarnika i nagrzać do 220 stopni C. Ciasto wyłożyć do gorącego garnka. Z wierzchu posmarować pędzelkiem roztrzepanym jajkiem. Przykryć garnek i wstawić do piekarnika. Obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec pół godziny, po czym zdjąć pokrywę i piec jeszcze ok 25 minut aż chleb będzie ładnie rumiany z wierzchu. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika, chleb obficie posmarować bardzo zimną wodą (inaczej skórka nie będzie tak idealnie chrupiąca, tylko twarda), wyjąć z naczynia i zawinąć w lnianą ściereczkę. Zostawić do ostudzenia.
POST POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z SKLEPEM FABRYKA FORM
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników. Ten przepis w Waszym wykonaniu (Teraz już jest możliwość dodania zdjęć w komentarzu! Kiedyś nie było stąd ta galeria):
.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
45 Responses
Dzień dobry 🙂 mój pierwszy w życiu chlebek wyszedł super. Wygląd i smak rewelacja, chodź chyba dodałam zbyt dużo mąki bo jest mniej puszysty i suchy. Ale z przepisu nie zrezygnuję i już zostanie że mną. Dziękuję:)
Bardzo się cieszę. Wygląda bajecznie dobrze.
Czy naczynie żaroodporne nagrzewać razem z pokrywką?
Tak, razem
Świetny przepis, dziękuje i pozdrawiam 🙂
Ależ on pięknie wygląda! Idealnie chrupiąca skórka. Aż zgłodniałam.
Wyszedł piekny i nawet nie posmarowałam jajkiem ale piekłam z parą.
Skorka wyglada bajecznie ❤️
A co zrobić ze skórką, zeby byla chrupiaca i błyszcząca? Skropić wodą przed pieczeniem?
Ja 10 min przed końcem pieczenia smaruje woda pędzelkiem i potem od razu po wyjęciu z piekarnika. Skorka idealna. Jeszcze można delikatnie posmarować masłem po upieczeniu żeby się bardziej błyszczał. Ale w tym przepisie sama woda już robi robotę 🙂
Idealny Chleb! Od dziś nie kupuje chleba! Użyłam mąkę pszenną „z kloskiem” typ 550. Po wymieszaniu zostawiłam na blacie i piekłam po 2 godzinach. Wyrósł jak marzenie. Bez problemu wyszedł cały z gara. Nic a nic nie przywarlo. Ja bym tylko delikatnie zwiększyła ilość soli. Ale widziałam w komentarzu zd ktoś pisał ze za dużo 😉 Wiec to chyba kwestia indywidualna.
Rewelacja, pyszny chlebek
Śliczny! I … ach! Ta skórka!
A jednak,mimo dodania jajka udał się chlebek?
Piekny! Skórka wyglada obłędnie!
Dziękuje bardzo! A tu zdjęcie po przekrojeniu
Super, ja czytałam kilka razy te komentarze że jajko nie do ciasta, a mimo wszystko wylądowało w cieście ? Zobaczymy rano
???Dodałam jajko do ciasta???i co teraz?? Ciasto już w lodowce . Muszę je wyrzucić czy może się uda jakimś cudem???☹️
Na pewno znacznie wpłynie to na jego konsystencje. Ale spróbuj. Już nie masz nic do stracenia. Jajka nie wyciągniesz z ciasta, wiec w najgorszym wypadku wyrzucisz po upieczeniu, a nie teraz. Ale może wcale nie będzie aż tak źle! 😉 Daj proszę znać czy/ jak wyszło.
Tak to jest jak się człowiek śpieszy?. No nic,zobaczymy co z tego wyjdzie. Dam znać napewno?
Witam. Dosypalam jeszcze dosyć sporo maki przy wyrabianiu , myślę że okolo szklanki. Muszę przyznać że wyszedł mimo wszystko dobry. Mięsisty , miękki , chrupiący. Jak dla mnie zbyt słony ale mam wrażenie że tylko miejscami , być moze źle rozmieszalam. Następnym razem użyję też świeżych drożdży.
Ciekawi mnie czy byłaby szansa zrobić z tego przepisu zytnio pszenny chlebek?
Odnośnie komentarza niżej o przyklejeniu się chleba to faktycznie Jest taka szansa gdyż przykleił mi się mały kawałeczek aczkolwiek nie Jet to wina nienagrzanego piekarnika . Czytałam komentarze zanim upieklam chleb i dłużej nagrzewalam piekarnik . Dziękuję pozdrawiam.
Bardzo się cieszę, że mimo wszystko udało się uratować chlebek i wyszedł 🙂 Nie robiłam z mieszanką mąk, ale myślę, że powinno się udać.
Witam. Skusiłam się na ten przepis tylko mam problem , pewnie dosyć znaczący. Jako że nie mam wagi odmierzylam 3 szklanki kopiate mąki (250szklanka) . Ciasto rośnie w lodówce . Tylko co mam teraz zrobić , dosypac mąki wymieszać i niech dalej rośnie czy zostawić już ?
Na przyszłość tutaj mam przelicznik gram na szklanki/ łyżki: https://www.wysmakowane.pl/miary/. Szklanka mąki to jakieś 160 g. Jeśli były to szklanki naprawdę z górką to może wystarczy… jeśli nie to rzeczywiście może nie wyjść. Jeśli ciasto dopiero co wylądowało w lodowce to bym dosypała i jeszcze raz wymieszała. Ale jeśli już od kilku godzin rośnie to bym zostawiła jak jest. Jeśli podczas zagniatania przed pieczeniem okaże się zd ciasto jest zbyt luźne to można lekko podsypać mąką i zostawić na trochę dłużej niż pol godziny.
Chleb niby spoko ale nie da się go odczepić od naczynia żaroodpornego (było nagrzane do 220 przed włożeniem ciasta). Nie polecam. Efekt na zdjęciu.
Nie wiem co mogło być tego powodem poza niedostatecznie nagrzanym naczyniem. Chleb w moim wykonaniu i kilku innych osób również na zdjęciach i wszędzie widać, ze ładnie chleb „wyszedł” z naczynia razem z całym spodem
Czy naczynie smarowac przed wlozeniem ciasta olejem lub maslem ? Piec z termoobiegiem gora dol ?
Garnka niczym nie smarujemy. Misi być bardzo mocno nagrzany przed włożeniem chleba. Temperatura zrobi swoje. Góra dół bez termoobiegu
Ile godzin musi być w lodówce, żeby można było go upiec?
U mnie był najkrócej 8 godzin i wyszedł. Oczywiscie można go tradycyjnie zostawić w ciepłe i wtedy 2 godziny i można piec
Dziękuję
Pytanko: jakiego naczynia moge yzyc zamiast garnka? Czy moze byc zaroodporne?
Każdego byle z przykrywka. Może być żaroodporne.
Jakiego rozmiaru garnek wykorzystałaś?
O średnicy ok 25 cm.
Zrobiła bym ale na tą chwilę nie mam lnianej ściereczki. Czy może być inna? Mam też drożdże instant czy mogę użyć zamiast zwykłych?
Ściereczka lniana przedłuża świeżość chleba ale oczywiście nie jest niezbędna. Raz robiłam z suchymi drożdżami i moim zdaniem chleb wychodzi sporo gorszy.
Witam! Czy mogę dodać suche drożdże?
Można ale moim zdaniem na świeżych jest dużo lepszy
Tak ja pieklam z suchych drozdzy
Wygląda przepysznie 🙂 Ale nie wyobrażam sobie piec czegokolwiek w takie upały.
Pozdrawiam,
Na szczęście ja mam w kuchni klimatyzację, więc upały mi przy piekarniku nie straszne 😉
Muszę wypróbować ten przepis. Dzieci ciemnego pieczywa nie lubia, a tylko taki piekłam. Moze im podejdzie.
Moje na szczęście jedzą wszystko, ale fakt faktem, że zdecydowanie wolą jasny.
W życiu nie robiłam, a widziałam już niejeden przepis.