Tagi:

Piernikowe muffinki – renifery. Radosny, bardzo świąteczny akcent na Wigilijnym stole. Dzieci na pewno je pokochają za wygląd, dorośli za smak. Muffinki są naprawdę pyszne. Z dodatkiem miodu, powideł i siekanych śliwek już same w sobie są baaardzo świąteczne. Do wypróbowania jeszcze w tym roku. Im świeższe tym lepsze. Nie należy szykować ich z dużym wyprzedzeniem.

Piernikowe muffinki – renifery

  • 100g masła
  • 100g brązowego cukru
  • 150ml mleka
  • 3 pełne łyżki miodu
  • jajko
  • 250g mąki pszennej np. tortowej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 80 g posiekanych suszonych śliwek
  • 6 łyżeczek powideł śliwkowych

Dekoracja:

  • 250g mascarpone
  • 125 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Łyżeczka cynamonu
  • 50g białej czekolady
  • Precelki na rogi
  • M&Msy czekoladowe na oczy i noski

Koniecznie wszystkie składniki na ciasto muffinkowe muszą być w temperaturze pokojowej.

W niewielkim garnku roztopić masło, dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej po czym dodać miód, lekko roztrzepane jajko i mleko – krótko wymieszać trzepaczką tylko do połączenia składników.
Do drugiego naczynia przesiać pozostałe suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę piernikową. Wymieszać dokładnie i połączyć z mokrymi składnikami – znowu – krótko, tylko do połączenia się. Na koniec do masy bardzo delikatnie wmieszać posiekane śliwki suszone.
Foremki muffinkowe ułożyć na kratce piekarnika. Do każdej wyłożyć pełną łyżeczkę masy, po pół łyżeczki powideł i na to resztę masy (aż do ¾ wysokości foremek). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra – dół bez termoobiegu) i piec około 25 minut (robimy test patyczka – wbity w środek powinien być lekko wilgotny, ale bez śladów surowego ciasta). Wyciągamy z piekarnika i studzimy na blacie w foremkach. Jeśli muffinki wyrosną za wysokie, można lekko ściąć wierzch.

Dekorację zrobić najlepiej bezpośrednio przed podaniem muffinek. Mascarpone, śmietanę i cukier puder miksować na wysokich obrotach do powstania gładkiej, sztywnej masy (około 2 minuty). Na koniec dodać cynamon i krótko zmiksować. Czekoladę zetrzeć na tarce na małych oczkach bezpośrednio do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wykładać na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego. Dekorować  przełamanymi na pół precelkami i kuleczkami M&Ms.

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Piernikowe muffinki Renifery
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)