
- Porcja: forma na tartę o średnicy 22cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 27 grudnia 2016
Tradycyjny brytyjski świąteczny wypiek. Tarta mincemeat jest wypełniona po brzegi nadzieniem bakaliowym. W mojej wersji na najlepszym kruchym cieście i nieco mniej słodko niż w wersji oryginalnej (choć wciąż zdecydowanie słodko). Tarta nie dla wszystkich. Natomiast miłośnicy bakalii będą zachwyceni. Nadzienie można zrobić nawet tydzień wcześniej i przechowywać w lodówce zamknięte w słoiku.
Nadzienie mincemeat
- 25 ml rumu
- 2 pomarańcze: wyciśnięty sok i starta skórka
- pół cytryny: wyciśnięty sok i starta skórka
- 200 g suszonej żurawiny
- 120 g suszonych moreli – posiekane
- 100 g suszonych fig – posiekane
- 2 łyżki dżemu z pomarańczy
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 2/3 łyżeczki zmielonych goździków
- pół łyżeczki świeżo startego imbiru na jak najmniejszych oczkach
- 2 jabłka obrane i posiekane
- 2 łyżki miodu
- 25 g orzechów pekan
W większym garnuszku wymieszać rum, soki i skórki starte z owoców. Podgrzewać około 10 minut by odparować alkohol. Dodać wszystkie pozostałe składniki poza jabłkami, miodem i orzechami. Zagotować i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. W połowie gotowania dodać jabłka (zbyt długie gotowanie sprawi, że całkowicie się rozpadną). Zestawić z ognia lekko ostudzić, dodać miód i wymieszać do rozpuszczenia. Orzechy będą dodawane bezpośrednio przed pieczeniem.
Kruche ciasto
- 320 g mąki pszennej
- 3,5 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 135 g masła – zimne
- 80 g smalcu – zimne
- ok 55 ml zimnej wody
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem i solą. Masło i smalec drobno posiekać i dodać do suchych składników. Rozcierać chwilę między palcami tworząc tak zwaną kruszonkę. Na koniec dodać wodę i zagnieść szybko dłońmi (liczy się czas, kruche ciasto nie lubi kontaktu z ciepłymi dłońmi). Zagniatać tylko do otrzymania jednolitej masy. Uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Formę do tarty posmarować obficie masłem i obsypać lekko mąką. Oddzielić 2/3 zimnego ciasta i rozwałkować cienko na placek nieco większy od formy. Ciastem wyłożyć spód i brzegi formy odcinając nadmiar ciasta. Wstawić do lodówki na kolejne pół godziny. Nadzienie mincemeat wymieszać z posiekanymi orzechami i wyłożyć nim tartę. Resztę ciasta rozwałkować cienko, powycinać nożykiem gwiazdki i księżyce. Wyłożyć na wierzch tarty. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu) aż ciasto będzie ładnie rumiane. Wyjąć i całkowicie ostudzić. Najlepsze kolejnego dnia.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
5 odpowiedzi
Mam.ostatnio fazę na kruche ciasto:) przepis ląduje w ulubionych:) będzie chwila czasu to i ciasto wyląduje na stole
Skład tego nadzienia jest wyśmienity.
Dla wielbicieli bakalii (jak ja) – pełen odlot!
To musi być pyszne 🙂
Jadłam podobna w Anglii i próbowałam odtworzyć ten smak z pani przepisu. Muszę nieskromnie powiedzieć ze rewelacja 😉