Przepisy

Więcej

TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Tarta mincemeat

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Tradycyjny brytyjski świąteczny wypiek. Tarta mincemeat jest wypełniona po brzegi nadzieniem bakaliowym. W mojej wersji na najlepszym kruchym cieście i nieco mniej słodko niż w wersji oryginalnej (choć wciąż zdecydowanie słodko). Tarta nie dla wszystkich. Natomiast miłośnicy bakalii będą zachwyceni.  Nadzienie można zrobić nawet tydzień wcześniej i przechowywać w lodówce zamknięte w słoiku.

Nadzienie mincemeat

  • 25 ml rumu
  • 2 pomarańcze: wyciśnięty sok i starta skórka
  • pół cytryny: wyciśnięty sok i starta skórka
  • 200 g suszonej żurawiny
  • 120 g suszonych moreli – posiekane
  • 100 g suszonych fig – posiekane
  • 2 łyżki dżemu z pomarańczy
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 2/3 łyżeczki zmielonych goździków
  • pół łyżeczki świeżo startego imbiru na jak najmniejszych oczkach
  • 2 jabłka obrane i posiekane
  • 2 łyżki miodu
  • 25 g orzechów pekan

W większym garnuszku wymieszać rum, soki i skórki starte z owoców. Podgrzewać około 10 minut by odparować alkohol. Dodać wszystkie pozostałe składniki poza jabłkami, miodem i orzechami. Zagotować i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. W połowie gotowania dodać jabłka (zbyt długie gotowanie sprawi, że całkowicie się rozpadną). Zestawić z ognia lekko ostudzić, dodać miód i wymieszać do rozpuszczenia. Orzechy będą dodawane bezpośrednio przed pieczeniem.

Kruche ciasto

  • 320 g mąki pszennej
  • 3,5 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 135 g masła – zimne
  • 80 g smalcu – zimne
  • ok 55 ml zimnej wody

Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem i solą. Masło i smalec drobno posiekać i dodać do suchych składników. Rozcierać chwilę między palcami tworząc tak zwaną kruszonkę. Na koniec dodać wodę i zagnieść szybko dłońmi (liczy się czas, kruche ciasto nie lubi kontaktu z ciepłymi dłońmi). Zagniatać tylko do otrzymania jednolitej masy. Uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę.

Formę do tarty posmarować obficie masłem i obsypać lekko mąką. Oddzielić 2/3 zimnego ciasta i rozwałkować cienko na placek nieco większy od formy. Ciastem wyłożyć spód i brzegi formy odcinając nadmiar ciasta. Wstawić do lodówki na kolejne pół godziny. Nadzienie mincemeat wymieszać z posiekanymi orzechami i wyłożyć nim tartę. Resztę ciasta rozwałkować cienko, powycinać nożykiem gwiazdki i księżyce. Wyłożyć na wierzch tarty. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu) aż ciasto będzie ładnie rumiane. Wyjąć i całkowicie ostudzić. Najlepsze kolejnego dnia.

 Tarta mincemeatTarta mincemeatTarta mincemeatTarta mincemeatTarta mincemeat

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

5 odpowiedzi

  1. Mam.ostatnio fazę na kruche ciasto:) przepis ląduje w ulubionych:) będzie chwila czasu to i ciasto wyląduje na stole

  2. Jadłam podobna w Anglii i próbowałam odtworzyć ten smak z pani przepisu. Muszę nieskromnie powiedzieć ze rewelacja 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami