Przepisy

Więcej

TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Pogacze serowe – węgierskie słone ciasteczka

4,4
Rated 4.4 out of 5
4.4 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Mianem pogacze określa się na Węgrzech wszelkie grube ciasteczka czy kotleciki. Poniżej prezentuję podstawową, ale przepyszną wersję pogaczy z twarogu z serową posypką. Takie słone ciasteczka to świetna przekąska do podjadania w ciągu dnia czy też do zaserwowania na niezobowiązującej imprezie.

Samo wykonanie zajmuje nie więcej niż 10 minut plus chłodzenie ciasta (można nawet całą dobę) i pieczenie (15 minut). Pogacze serowe najlepsze są na świeżo, po całkowitym ostudzeniu. Choć szczelnie zamknięte, przechowywane w chłodnym (nie w lodówce) miejscu będą dobre przez kilka kolejnych dni.

Pogacze serowe

  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag twarogu
  • 25 dag miękkiego masła
  • małe jajko
  • 5 dag ostrego sera żółtego w kostce
  • sól gruboziarnista

Se biały mocno odcisnąć na sitku. Przełożyć do miski do dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać mąkę i bardzo miękkie masło. Wyrobić krótko do otrzymania jednolitego ciasta. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować (podsypując mąką w razie konieczności) na grubość ok 1 cm. Wycinać krążki (foremką lub np. kieliszkiem) o średnicy ok 3-4 cm. Ciasteczka układać na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem, obsypać solą i serem startym na niewielkich oczkach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (góra – dół bez termoobiegu) i zapiekać ok 15 minut. (na 3 ostatnie minuty włączyć funkcję grilla by pogacze ładnie się zarumieniły.

pogacze z twarogusłone ciasteczka pogaczewęgierskie pogacze serowe

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,4
Rated 4.4 out of 5
4.4 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

11 odpowiedzi

  1. Zrobiłam ale mi tak nie wyrosły, ciasto było mokre wydaje mi się że za dużo masła, coś zle zrobiłam?? A ser ma być chud??

    1. Użyłam sera półtłustego. Podane proporcje są właściwe, dokładnie z takich robiłam. Czy użyła pani pełnotłustego masła?

      1. Masło ok. Są dość maślane ale nie powiedziałabym ze „tłuste”. Coś musiało pójść nie tak, zwłaszcza ze nie wyrosły.

  2. Wracam do tego przepisu co najmniej raz w miesiącu, a jak ostatnio byli znajomi i nie było pogaczy to mi tak marudzili, że musiałam zrobić na kolejne. Naprawdę genialny patent!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami