Tagi:

Mianem pogacze określa się na Węgrzech wszelkie grube ciasteczka czy kotleciki. Poniżej prezentuję podstawową, ale przepyszną wersję pogaczy z twarogu z serową posypką. Takie słone ciasteczka to świetna przekąska do podjadania w ciągu dnia czy też do zaserwowania na niezobowiązującej imprezie.

Samo wykonanie zajmuje nie więcej niż 10 minut plus chłodzenie ciasta (można nawet całą dobę) i pieczenie (15 minut). Pogacze serowe najlepsze są na świeżo, po całkowitym ostudzeniu. Choć szczelnie zamknięte, przechowywane w chłodnym (nie w lodówce) miejscu będą dobre przez kilka kolejnych dni.

Pogacze serowe

  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag twarogu
  • 25 dag miękkiego masła
  • małe jajko
  • 5 dag ostrego sera żółtego w kostce
  • sól gruboziarnista

Se biały mocno odcisnąć na sitku. Przełożyć do miski do dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać mąkę i bardzo miękkie masło. Wyrobić krótko do otrzymania jednolitego ciasta. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować (podsypując mąką w razie konieczności) na grubość ok 1 cm. Wycinać krążki (foremką lub np. kieliszkiem) o średnicy ok 3-4 cm. Ciasteczka układać na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem, obsypać solą i serem startym na niewielkich oczkach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (góra – dół bez termoobiegu) i zapiekać ok 15 minut. (na 3 ostatnie minuty włączyć funkcję grilla by pogacze ładnie się zarumieniły.

pogacze z twarogusłone ciasteczka pogaczewęgierskie pogacze serowe