Tagi:

Polędwiczka w cieście francuskim z sosem śliwkowym to propozycja w sam raz na Świąteczny stół. Wbrew pozorom danie robi się dość szybko i jest raczej bezproblemowe. By zminimalizować ilość pracy w dniu podania, część dania można przygotować już wcześniej: nadzienie, sos i obsmażenie polędwiczki. A bezpośrednio przed podaniem już tylko na nałożyć gotowy farsz i ser na mięso, zawinąć w roladę i upiec. By nie zepsuć efektu radzę odczekać z krojeniem kilka minut po wyjęciu rolady z piekarnika – próba krojenia od razu może skończyć się katastrofą (od strony estetycznej i wizualnej). Więcej pomysłów na dania z polędwiczką w roli głównej pod tagiem Polędwiczka

Polędwiczka w cieście francuskim z sosem śliwkowym

  • polędwiczka wieprzowa ok 750 g (temperatura pokojowa)
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz i tymianek
  • szynka parmeńska ok 100 g
  • 100 g sera camembert
  • ciasto francuskie
  • żółtko
  • łyżka mleka
  • nadzienie i sos z poniższych przepisów

Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowymi ręczniczkami i wyciąć białe błonki. Natrzeć solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem. Rozgrzać dużą suchą patelnię, aż zacznie parować. Lekko zmniejszyć grzanie i obsmażyć polędwiczkę ze wszystkich stron na rumiano. W międzyczasie na desce rozłożyć obok siebie plasterki szynki. Po obsmażeniu, położyć polędwiczkę na szynce w poprzek plasterków. Na wierzchu rozłożyć śliwkowe nadzienie i ser pokrojony w plasterki. Zwinąć szynkę zawijając polędwiczkę z nadzieniem w środku. Tak przygotowaną roladkę owinąć wokół ciastem francuskim dość ciasno zwijając. Przełożyć na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu zrobić delikatne nacięcia i posmarować pędzelkiem żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Obsypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut. Po tym czasie mięso wyjąć na blat i zostawić na co najmniej 10 minut przed pokrojeniem. W tym czasie przygotować sos. Polędwiczkę kroić na grube plastry i podawać polaną sosem śliwkowym.

Nadzienie śliwkowe

  • 120 g suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka masła w temperaturze pokojowej
  • 1,5 łyżki powideł śliwkowych
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej

Przygotować nadzienie: śliwki drobno posiekać i wymieszać w miseczce z miękkim masłem, powidłami i przyprawami.

Sos do polania

  • 4 pełne łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • skórka starta z 1 mandarynki + sok
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Wszystkie składniki sosu włożyć do niewielkiego garnuszka i gotować na niewielkim ogniu przez około 5 minut.

Świąteczna polędwiczka w cieście francuskim z sosem śliwkowymŚwiąteczny obiad Świąteczna polędwiczka w cieście francuskim z śliwkami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Polędwiczka w cieście francuskim z sosem śliwkowym
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)