Autor Wysmakowane 28 października 2017
Makaron z sosem z dyni i mięsem mielonym to danie inspirowane zupą dyniową z passatą i trawą cytrynową. Zupa tak mi zasmakowała, że bazując na podobnej kombinacji składników i przypraw stworzyłam mięsny sos do makaronu. Kilka kropli oliwy truflowej jeszcze bardziej podnosi walory smakowe, ale jak nie macie, to bez tego dodatku też będzie pycha.
Makaron z sosem z dyni i mięsem mielonym
- pomidor
- 300 g dyni (sam miąższ, bez skóry i pestek)
- mała cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 250 ml bulionu warzywnego
- przyprawy: sól, pieprz i chilli do smaku, po pół łyżeczki papryki słodkiej i curry
- 100 g passaty pomidorowej
- łyżka oliwy + łyżka masła klarowanego
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- pół łyżeczki startego imbiru
- 100 g makaronu (dowolny, u mnie tagliatelle)
- łyżka oliwy truflowej – opcjonalnie
- kilka łyżek pestek słonecznika
Przygotować składniki. Pomidora sparzyć, obrać z skórki i pokroić w kostkę. Dynię, cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę obrać i drobno posiekać w niewielką kostkę. Trawę cytrynową zgnieść i bardzo drobno posiekać (tylko niezdrętwiałą część).
W jednym garnku zagrzać bulion. Dodać dynię, pietruszkę i połowę marchewki. Ugotować do miękkości pod koniec dodając wszystkie przyprawy. Zestawić z ognia, dodać passatę i zmielić.
Jednocześnie w osobnym dużym garnku rozgrzać oliwę razem z masłem klarowanym. Zmniejszyć moc grzania na minimalną i zeszklić cebulę i czosnek. Często mieszać i nie dopuścić do przypalenia, bo warzywa zrobią się gorzkie. Po około 2 minutach dodać mięso mielone, resztę marchewki i starty imbir. Dokładnie wymieszać i smażyć razem kilka minut. Dodać pomidora, zalać sosem dyniowym i gotować kolejne 20 minut do pełnej miękkości mięsa. W międzyczasie ugotować makaron i podprażyć pestki słonecznika na suchej patelni.
Makaron wyłożyć na talerze. Polać sosem, skropić oliwą truflową i obsypać pestkami słonecznika.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?