Przepisy

Więcej

TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Świąteczny sernik z pierniczkami

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Bardzo Świąteczny sernik z pierniczkami, przyprawą piernikową i świeżym imbirem. Plus  delikatny posmak pomarańczy. Sernik jest mocno aromatyczny, w sam raz na tegoroczny świąteczny stół. Miks serów mascarpone, ricotta i kremowych serków sprawia że sernik ma mazistą konsystencję (więcej wskazówek jak uzyskać idealny mazisty sernik tutaj). Jeśli lubicie bardziej zwarte serniki, można zamienić ricottę i kremowe serki na zmielony twaróg. Polecam nie rezygnować jednak z mascarpone.

Ciasteczkowy spód

  • 75 g masła
  • 75 g orzechów włoskich
  • 270 g ciastek pełnoziarnistych owsianych w gorzkiej czekoladzie
  • 2,5 łyżeczki przyprawy do piernika

Masło roztopić w mikrofali lub w małym garnuszku. Odstawić do ostudzenia. W tym czasie rozgrzać suchą patelnię i zarumienić orzechy. Orzechy przełożyć do pojemnika do siekania. Dodać ciasteczka i razem zmiksować na drobny pył. Dodać przyprawę do piernika i lekko przestudzone masło i wymieszać dokładnie. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wklepać mocno w dno. Formę wstawić do lodówki na czas szykowania masy serowej.

Świąteczny sernik z pierniczkami

  • 200 g białej czekolady
  • 1 pomarańcza
  • 250 g serka Ricotta
  • 250 g serka Mascarpone
  • 500 g kremowych serków np. President, Ostrovia, Twój Smak
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 130 g cukru drobnego do wypieków
  • 4 jajka
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • po łyżeczce mielonego imbiru i przyprawy do piernika
  • opakowanie małych pierniczków w lukrze

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej (w miseczce umieszczonej nad garnkiem z parującą wodą). Zdjąć i ostudzić do temperatury pokojowej. Pomarańczę umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć n drobnej tarce skórkę (tylko pomarańczową część). Imbir zetrzeć jak najdrobniej.

Wszystkie sery włożyć do dużej miski o pionowych ściankach i zmiksować krótko (nie wolno miksować zbyt długo żeby nie napowietrzyć masy). Dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, skórkę pomarańczy, całe jajka, imbir i przyprawy. Zmiksować na średnich obrotach tylko do połączenia się składników w jednolitą masę. Zahartować czekoladę: przełożyć łyżkę masy do czekolady i wymieszać dokładnie. Dodać kolejną i znów wymieszać. Powtórzyć jeszcze kilka razy po czym tak zahartowaną czekoladę dodać do masy serowej i bardzo krótko zmiksować.

Masę wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Na wierzchu poukładać pierniczki lekko zanurzając je w masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 15 minut po czym obniżyć temperaturę do 120 stopni C i piec około 90 minut. Na koniec masa powinna być na wierzchu zupełnie ścięta. W środku dalej może być lekko płynna. Wyłączyć piekarnik nie wyjmując sernika. Po około 10 minutach uchylić minimalnie drzwiczki i zostawić tak sernik do całkowitego ostudzenia.  Wstawić na noc do lodówki.

Świąteczny sernik z pierniczkamiŚwiąteczny sernik z pierniczkami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

13 odpowiedzi

  1. Fajny przepis. Lubię sernik, ale nie lubię spodu. Muszę spróbować zrobić sernik z twojego przepisu

    1. Spód zawsze jest opcjonalny. U mnie zazwyczaj występuje, ale spokojnie można pominąć jeśli nie lubisz i zrobić tylko warstwę serową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami