- Potrzebny czas: 25 minut + pieczenie
- Porcja: forma 24x24 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 6 grudnia 2017
Bardzo Świąteczny sernik z pierniczkami, przyprawą piernikową i świeżym imbirem. Plus delikatny posmak pomarańczy. Sernik jest mocno aromatyczny, w sam raz na tegoroczny świąteczny stół. Miks serów mascarpone, ricotta i kremowych serków sprawia że sernik ma mazistą konsystencję (więcej wskazówek jak uzyskać idealny mazisty sernik tutaj). Jeśli lubicie bardziej zwarte serniki, można zamienić ricottę i kremowe serki na zmielony twaróg. Polecam nie rezygnować jednak z mascarpone.
Ciasteczkowy spód
- 75 g masła
- 75 g orzechów włoskich
- 270 g ciastek pełnoziarnistych owsianych w gorzkiej czekoladzie
- 2,5 łyżeczki przyprawy do piernika
Masło roztopić w mikrofali lub w małym garnuszku. Odstawić do ostudzenia. W tym czasie rozgrzać suchą patelnię i zarumienić orzechy. Orzechy przełożyć do pojemnika do siekania. Dodać ciasteczka i razem zmiksować na drobny pył. Dodać przyprawę do piernika i lekko przestudzone masło i wymieszać dokładnie. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wklepać mocno w dno. Formę wstawić do lodówki na czas szykowania masy serowej.
Świąteczny sernik z pierniczkami
- 200 g białej czekolady
- 1 pomarańcza
- 250 g serka Ricotta
- 250 g serka Mascarpone
- 500 g kremowych serków np. President, Ostrovia, Twój Smak
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 130 g cukru drobnego do wypieków
- 4 jajka
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- po łyżeczce mielonego imbiru i przyprawy do piernika
- opakowanie małych pierniczków w lukrze
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej (w miseczce umieszczonej nad garnkiem z parującą wodą). Zdjąć i ostudzić do temperatury pokojowej. Pomarańczę umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć n drobnej tarce skórkę (tylko pomarańczową część). Imbir zetrzeć jak najdrobniej.
Wszystkie sery włożyć do dużej miski o pionowych ściankach i zmiksować krótko (nie wolno miksować zbyt długo żeby nie napowietrzyć masy). Dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, skórkę pomarańczy, całe jajka, imbir i przyprawy. Zmiksować na średnich obrotach tylko do połączenia się składników w jednolitą masę. Zahartować czekoladę: przełożyć łyżkę masy do czekolady i wymieszać dokładnie. Dodać kolejną i znów wymieszać. Powtórzyć jeszcze kilka razy po czym tak zahartowaną czekoladę dodać do masy serowej i bardzo krótko zmiksować.
Masę wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Na wierzchu poukładać pierniczki lekko zanurzając je w masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 15 minut po czym obniżyć temperaturę do 120 stopni C i piec około 90 minut. Na koniec masa powinna być na wierzchu zupełnie ścięta. W środku dalej może być lekko płynna. Wyłączyć piekarnik nie wyjmując sernika. Po około 10 minutach uchylić minimalnie drzwiczki i zostawić tak sernik do całkowitego ostudzenia. Wstawić na noc do lodówki.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
13 Responses
Musi smakować bajecznie! 🙂
Teraz jak zrobiłaś mi smaka to chyba wiem co jutro będę robić 😉
Żałuję, że orzechy chcą mnie zabić, bo zjadłabym ?
Orzechy są tylko w spodzie. Możesz zrobić inny spod lub w ogóle ze spodu zrezygnować
Pysznie, fajny przepis 😉
Oj kusisz tym sernikiem, kusisz! Tylko cholera mi nie wolno. Zapłaczę się chyba.
Seniczki bardzo lubie , a jeszcze domowej roboty to nie masobie równych 🙂
Domowe zawsze najlepsze 😉
Zdjęcia wyglądają bardzo smakowicie .
Alez wyglada apetycznie ?
Wygląda smakowicie, muszę wypróbować 🙂
Fajny przepis. Lubię sernik, ale nie lubię spodu. Muszę spróbować zrobić sernik z twojego przepisu
Spód zawsze jest opcjonalny. U mnie zazwyczaj występuje, ale spokojnie można pominąć jeśli nie lubisz i zrobić tylko warstwę serową.