Świąteczny sernik z pierniczkami

przepis

Bardzo Świąteczny sernik z pierniczkami, przyprawą piernikową i świeżym imbirem. Plus  delikatny posmak pomarańczy. Sernik jest mocno aromatyczny, w sam raz na tegoroczny świąteczny stół. Miks serów mascarpone, ricotta i kremowych serków sprawia że sernik ma mazistą konsystencję (więcej wskazówek jak uzyskać idealny mazisty sernik tutaj). Jeśli lubicie bardziej zwarte serniki, można zamienić ricottę i kremowe serki na zmielony twaróg. Polecam nie rezygnować jednak z mascarpone.

Ciasteczkowy spód

  • 75 g masła
  • 75 g orzechów włoskich
  • 270 g ciastek pełnoziarnistych owsianych w gorzkiej czekoladzie
  • 2,5 łyżeczki przyprawy do piernika

Masło roztopić w mikrofali lub w małym garnuszku. Odstawić do ostudzenia. W tym czasie rozgrzać suchą patelnię i zarumienić orzechy. Orzechy przełożyć do pojemnika do siekania. Dodać ciasteczka i razem zmiksować na drobny pył. Dodać przyprawę do piernika i lekko przestudzone masło i wymieszać dokładnie. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wklepać mocno w dno. Formę wstawić do lodówki na czas szykowania masy serowej.

Świąteczny sernik z pierniczkami

  • 200 g białej czekolady
  • 1 pomarańcza
  • 250 g serka Ricotta
  • 250 g serka Mascarpone
  • 500 g kremowych serków np. President, Ostrovia, Twój Smak
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 130 g cukru drobnego do wypieków
  • 4 jajka
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • po łyżeczce mielonego imbiru i przyprawy do piernika
  • opakowanie małych pierniczków w lukrze

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej (w miseczce umieszczonej nad garnkiem z parującą wodą). Zdjąć i ostudzić do temperatury pokojowej. Pomarańczę umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć n drobnej tarce skórkę (tylko pomarańczową część). Imbir zetrzeć jak najdrobniej.

Wszystkie sery włożyć do dużej miski o pionowych ściankach i zmiksować krótko (nie wolno miksować zbyt długo żeby nie napowietrzyć masy). Dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, skórkę pomarańczy, całe jajka, imbir i przyprawy. Zmiksować na średnich obrotach tylko do połączenia się składników w jednolitą masę. Zahartować czekoladę: przełożyć łyżkę masy do czekolady i wymieszać dokładnie. Dodać kolejną i znów wymieszać. Powtórzyć jeszcze kilka razy po czym tak zahartowaną czekoladę dodać do masy serowej i bardzo krótko zmiksować.

Masę wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Na wierzchu poukładać pierniczki lekko zanurzając je w masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 15 minut po czym obniżyć temperaturę do 120 stopni C i piec około 90 minut. Na koniec masa powinna być na wierzchu zupełnie ścięta. W środku dalej może być lekko płynna. Wyłączyć piekarnik nie wyjmując sernika. Po około 10 minutach uchylić minimalnie drzwiczki i zostawić tak sernik do całkowitego ostudzenia.  Wstawić na noc do lodówki.

Świąteczny sernik z pierniczkamiŚwiąteczny sernik z pierniczkami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 22 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

13 komentarzy

  • Michalina | jakchcetomoge.pl 9 grudnia 2017 o 20:02 Odpowiedz

    Musi smakować bajecznie! 🙂

  • Rodzynka 7 grudnia 2017 o 21:57 Odpowiedz

    Teraz jak zrobiłaś mi smaka to chyba wiem co jutro będę robić 😉

  • Blond Hair Affair 7 grudnia 2017 o 21:17 Odpowiedz

    Żałuję, że orzechy chcą mnie zabić, bo zjadłabym 😀

    • Wysmakowane 7 grudnia 2017 o 21:23 Odpowiedz

      Orzechy są tylko w spodzie. Możesz zrobić inny spod lub w ogóle ze spodu zrezygnować

  • Amelia 7 grudnia 2017 o 20:15 Odpowiedz

    Pysznie, fajny przepis 😉

  • Olga 7 grudnia 2017 o 19:50 Odpowiedz

    Oj kusisz tym sernikiem, kusisz! Tylko cholera mi nie wolno. Zapłaczę się chyba.

  • krystynabozenna 7 grudnia 2017 o 09:44 Odpowiedz

    Seniczki bardzo lubie , a jeszcze domowej roboty to nie masobie równych 🙂

    • Wysmakowane 10 grudnia 2017 o 05:57 Odpowiedz

      Domowe zawsze najlepsze 😉

  • Chrup 7 grudnia 2017 o 08:01 Odpowiedz

    Zdjęcia wyglądają bardzo smakowicie .

  • Sandra 7 grudnia 2017 o 06:57 Odpowiedz

    Alez wyglada apetycznie 😊

  • Magda 6 grudnia 2017 o 20:51 Odpowiedz

    Wygląda smakowicie, muszę wypróbować 🙂

  • Aleksandra Załęska 6 grudnia 2017 o 20:48 Odpowiedz

    Fajny przepis. Lubię sernik, ale nie lubię spodu. Muszę spróbować zrobić sernik z twojego przepisu

    • Wysmakowane 7 grudnia 2017 o 04:35 Odpowiedz

      Spód zawsze jest opcjonalny. U mnie zazwyczaj występuje, ale spokojnie można pominąć jeśli nie lubisz i zrobić tylko warstwę serową.

MENU