Tagi:

Kruche roladki schabowe z kozim serem, suszonymi pomidorami i kaparami. Prosto i smacznie. Przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut, a potem roladki gotują się już właściwie same. Do roladek idealnie pasują ziemniaki bądź kasza gryczana plus prosta surówka np. na bazie kapusty.

Roladki schabowe z kozim serem

  • ok 400 g schabu
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 100 g serka koziego do smarowania
  • słoik suszonych pomidorków
  • 3 łyżeczki kaparów
  • łyżka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
  • 500 ml domowego bulionu
  • 4 suszone grzybki
  • 1/2 cebuli
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany 18%

Schab pokroić w poprzek na 6 w miarę równych plastrów. Obsypać z obu stron przyprawami. Przykryć podwójną warstwą folii spożywczej i rozbić tłuczkiem dość cienko (rozbijać z obydwu stron). Każdy kawałek posmarować serkiem kozim. Na jednym z brzegów układać po 2 pomidorki suszone i po pół łyżeczki lekko posiekanych kaparów. Zwijać roladki zaczynając od końca z nadzieniem i spinać każdą roladkę wykałaczką żeby nie rozpadła się podczas gotowania.

Mocno rozgrzać łyżkę oleju na patelni i krótko obsmażyć roladki z każdej strony, tylko do zarumienienia. Roladki przełożyć do garnka a pod patelnią zmniejszyć ogień. Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju i zeszklić drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełożyć do roladek. Na patelnię wylać bulion i zagotować. Przelać do garnka, dodać grzybki, delikatnie wymieszać i gotować razem ok 80 minut aż mięso będzie idealnie kruche. 10 minut przed końcem posiekać pozostałe pomidorki i dodać do sosu. Na koniec zaprawić śmietanę (śmietanę wymieszać w osobnym kubeczku z 5 łyżkami sosu, dodając sos łyżka po łyżce i za każdym razem dokładnie mieszając) i dodać ją do mięsa. Delikatnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, zagotować i zestawić z ognia.

Roladki schabowe z kozim seremRoladki schabowe z kozim serem