Przepisy

Więcej

Porcja3 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Roladki schabowe z kozim serem

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kruche roladki schabowe z kozim serem, suszonymi pomidorami i kaparami. Prosto i smacznie. Przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut, a potem roladki gotują się już właściwie same. Do roladek idealnie pasują ziemniaki bądź kasza gryczana plus prosta surówka np. na bazie kapusty.

Roladki schabowe z kozim serem

  • ok 400 g schabu
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 100 g serka koziego do smarowania
  • słoik suszonych pomidorków
  • 3 łyżeczki kaparów
  • łyżka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
  • 500 ml domowego bulionu
  • 4 suszone grzybki
  • 1/2 cebuli
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany 18%

Schab pokroić w poprzek na 6 w miarę równych plastrów. Obsypać z obu stron przyprawami. Przykryć podwójną warstwą folii spożywczej i rozbić tłuczkiem dość cienko (rozbijać z obydwu stron). Każdy kawałek posmarować serkiem kozim. Na jednym z brzegów układać po 2 pomidorki suszone i po pół łyżeczki lekko posiekanych kaparów. Zwijać roladki zaczynając od końca z nadzieniem i spinać każdą roladkę wykałaczką żeby nie rozpadła się podczas gotowania.

Mocno rozgrzać łyżkę oleju na patelni i krótko obsmażyć roladki z każdej strony, tylko do zarumienienia. Roladki przełożyć do garnka a pod patelnią zmniejszyć ogień. Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju i zeszklić drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełożyć do roladek. Na patelnię wylać bulion i zagotować. Przelać do garnka, dodać grzybki, delikatnie wymieszać i gotować razem ok 80 minut aż mięso będzie idealnie kruche. 10 minut przed końcem posiekać pozostałe pomidorki i dodać do sosu. Na koniec zaprawić śmietanę (śmietanę wymieszać w osobnym kubeczku z 5 łyżkami sosu, dodając sos łyżka po łyżce i za każdym razem dokładnie mieszając) i dodać ją do mięsa. Delikatnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, zagotować i zestawić z ognia.

Roladki schabowe z kozim seremRoladki schabowe z kozim serem

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami