Tagi:

Sałatka gyros to idealna propozycja na niezobowiązujące imprezy czy spotkania z przyjaciółmi. Ładnie się prezentuje, jest sycąca, szybka i nieskomplikowana w przygotowaniu plus można (a nawet powinno się) ją zrobić kilka godzin przed podaniem – dla mnie to zawsze istotne, by jak najmniej rzeczy zostawić na ostatnią chwilę, tuż przed przyjściem gości.

Sałatka gyros

  • 500 g kurczaka
  • przyprawy: po 2 łyżeczki przyprawy gyros, soli i pieprzu, łyżeczka oregano
  • 150 g sera żółtego w kostce
  • cebula czerwona
  • 4 łyżki sosu pomidorowego (np. z tego przepisu Pizza party)
  • 200 g ryżu białego (2 torebki)
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • puszka kukurydzy
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • kapusta pekińska (kilka liści)
  • po pół czerwonej i zielonej papryki
  • pęczek szczypiorku

Kurczaka umyć, osuszyć papierowymi ręczniczkami i pokroić w miarę równe paski o średnicy ok 8 mm – dzięki temu mięso równomiernie szybko się usmaży. Wymieszać dokładnie przyprawy: gyros, po łyżeczce soli, pieprzu i oregano. Kawałki mięsa dokładnie obtoczyć w mieszance przypraw i odstawić w temperaturze pokojowej na co najmniej pół godziny. Wykorzystać ten czas by ugotować na miękko ryż i przyszykować sos pomidorowy i sos majonezowy: majonez wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżeczką soli i pieprzu. Sos wymieszać z odsączoną kukurydzą i odstawić.

Rozgrzać bardzo mocno suchą patelnię aż zacznie parować. Lekko zmniejszyć grzanie i krótko obsmażyć partiami mięso – tylko tyle by doszło w środku. Odstawić do ostudzenia.

W tym czasie przyszykować resztę składników: zetrzeć ser żółty na dużych oczkach, posiekać cebulę w piórka, pokroić ogórki i papryki w niewielką kostkę a kapustę w cienkie paski.

W przezroczystej misce układać po kolei warstwowo: kurczaka, ser, cebulę, sos pomidorowy, połowę ryżu, ogórki, kukurydzę w sosie majonezowym, resztę ryżu, kapustę i papryki. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem obsypać posiekanym szczypiorkiem.

sałatka gyros