Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Owsiane ciasteczka z bakaliami

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kruche owsiane ciasteczka z bakaliami to ekspresowa w przygotowaniu, zdrowa przekąska; idealna zarówno do leniwej kawki jak i do zabrania ze sobą w drogę. Ciasteczka są mięciutkie w środku, a kruche na zewnątrz. Ważne jest by nie przeciągnąć ich w piekarniku i wyciągnąć na blat jak jeszcze będą zupełnie miękkie (podczas studzenia twardnieją), lekko zarumienione na zewnątrz. Przechowywane szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej długo pozostają świeże. 5 dni na pewno, dłużej nigdy nie udało się ich uchować przed konsumpcją.

Owsiane ciasteczka z bakaliami

  • 2 duże jajka
  • po 1/3 szklanki rodzynek, suszonych moreli, daktyli – razem 200 g
  • 180 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 90 g brązowego cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (ok 240 g)
  • 2 pełne łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 czubate szklanki płatków owsianych (ok 220 g)

Jajka wbić do miski i mocno roztrzepać trzepaczką. Bakalie posiekać drobniej i wymieszać z jajkami. Odstawić w temperaturze pokojowej na około godzinę (można pominąć leżakowanie).

Miękkie masło włożyć do miski do miksowania, dodać cukier i ucierać mikserem (końcówki do ubijania białek) przez około 7 minut. Dodać bakalie i wymieszać dużą łyżką. Do masy przesiać przez drobne sitko mąkę, sól i sodę. Dodać płatki owsiane. Wymieszać dokładnie łyżką (masa będzie bardzo gęsta).

W dłoniach formować z ciasta małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. Zachowywać odstępy pomiędzy ciasteczkami, lekko rozejdą się na boki. Piec ok. 10 minut w temperaturze 180ºC (góra – dół, bez termoobiegu), aż będą lekko zarumienione (powinny być mięciutkie w środku). Lekko przestudzić i ciasteczka przełożyć na bok. Upiec kolejną partię.

Owsiane ciasteczka z bakaliami

Ten przepis w Waszym wykonaniu:

platki owsiane mocno chrupiace2
„Moje ulubione ciasteczka owsiane! Super przepis” Karolina W.

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami