Tagi:

Pieczony schab w sosie musztardowo pomarańczowym z dodatkiem tymianku. Bardzo ciekawe zestawienie smaków. Nam bardzo smakowało. I to zarówno od razu po upieczeniu na ciepło, jako danie obiadowe jak i już na zimno, kolejnego dnia na kanapkę (więcej przepisów na domowe wędliny tutaj). Schab należy trzymać w marynacie co najmniej dobę. Dobrze też jest dać odpocząć mięsu zaraz po pieczeniu, przed pokrojeniem. Jeśli z założenia schab pieczecie do jedzenia na zimno, to najlepiej jest kroić go na plasterki już po całkowitym wystudzeniu.

Schab w sosie musztardowo pomarańczowym

  • 80 dag schabu w kawałku (najlepiej część odkarkowa)
  • 4 pełne łyżki musztardy dijon
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • pełna łyżeczka suszonego tymianku
  • świeży tymianek (ewentualnie można zastąpić suszonym)
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • pół łyżeczki soli

Czosnek obrać i rozetrzeć z solą w dużej misce. Dodać cukier, musztardę, suszony tymianek i sok pomarańczowy. Dokładnie wymieszać. Schab umyć i wykroić tylko duże zgrubienia tłuszczu. Natrzeć dokładnie marynatą z wszystkich stron. Przykryć i wstawić do lodówki na całą dobę. Podczas marynowania dobrze jest kilka razy obrócić mięso na drugą stronę i podlać sosem z dna naczynia.

Mięso wyjąc z lodówki co najmniej na 1,5 godziny przed pieczeniem by doszło do temperatury pokojowej. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z całą marynatą i piec 40 minut w 180 stopniach C (grzanie góra – dół bez termoobiegu). Przed pokrojeniem odczekać kilka minut po wyjęciu z piekarnika.

Pieczony schab w sosie musztardowo pomarańczowym

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Schab w sosie musztardowo pomarańczowym
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)