Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Schab w sosie musztardowo pomarańczowym

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Pieczony schab w sosie musztardowo pomarańczowym z dodatkiem tymianku. Bardzo ciekawe zestawienie smaków. Nam bardzo smakowało. I to zarówno od razu po upieczeniu na ciepło, jako danie obiadowe jak i już na zimno, kolejnego dnia na kanapkę (więcej przepisów na domowe wędliny tutaj). Schab należy trzymać w marynacie co najmniej dobę. Dobrze też jest dać odpocząć mięsu zaraz po pieczeniu, przed pokrojeniem. Jeśli z założenia schab pieczecie do jedzenia na zimno, to najlepiej jest kroić go na plasterki już po całkowitym wystudzeniu.

Schab w sosie musztardowo pomarańczowym

  • 80 dag schabu w kawałku (najlepiej część odkarkowa)
  • 4 pełne łyżki musztardy dijon
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • pełna łyżeczka suszonego tymianku
  • świeży tymianek (ewentualnie można zastąpić suszonym)
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • pół łyżeczki soli

Czosnek obrać i rozetrzeć z solą w dużej misce. Dodać cukier, musztardę, suszony tymianek i sok pomarańczowy. Dokładnie wymieszać. Schab umyć i wykroić tylko duże zgrubienia tłuszczu. Natrzeć dokładnie marynatą z wszystkich stron. Przykryć i wstawić do lodówki na całą dobę. Podczas marynowania dobrze jest kilka razy obrócić mięso na drugą stronę i podlać sosem z dna naczynia.

Mięso wyjąc z lodówki co najmniej na 1,5 godziny przed pieczeniem by doszło do temperatury pokojowej. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z całą marynatą i piec 40 minut w 180 stopniach C (grzanie góra – dół bez termoobiegu). Przed pokrojeniem odczekać kilka minut po wyjęciu z piekarnika.

Pieczony schab w sosie musztardowo pomarańczowym

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 odpowiedzi

  1. Nie przepadam za połączeniem owoców z mięsem, ale musztarda… Z musztardą to faktycznie może super się zgrać! I ma zdjęciu pięknie wygląda!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami