
Autor Wysmakowane 24 lutego 2018
Pieczony schab w sosie musztardowo pomarańczowym z dodatkiem tymianku. Bardzo ciekawe zestawienie smaków. Nam bardzo smakowało. I to zarówno od razu po upieczeniu na ciepło, jako danie obiadowe jak i już na zimno, kolejnego dnia na kanapkę (więcej przepisów na domowe wędliny tutaj). Schab należy trzymać w marynacie co najmniej dobę. Dobrze też jest dać odpocząć mięsu zaraz po pieczeniu, przed pokrojeniem. Jeśli z założenia schab pieczecie do jedzenia na zimno, to najlepiej jest kroić go na plasterki już po całkowitym wystudzeniu.
Schab w sosie musztardowo pomarańczowym
- 80 dag schabu w kawałku (najlepiej część odkarkowa)
- 4 pełne łyżki musztardy dijon
- 50 g cukru trzcinowego
- 2 duże ząbki czosnku
- pełna łyżeczka suszonego tymianku
- świeży tymianek (ewentualnie można zastąpić suszonym)
- 50 ml soku pomarańczowego
- pół łyżeczki soli
Czosnek obrać i rozetrzeć z solą w dużej misce. Dodać cukier, musztardę, suszony tymianek i sok pomarańczowy. Dokładnie wymieszać. Schab umyć i wykroić tylko duże zgrubienia tłuszczu. Natrzeć dokładnie marynatą z wszystkich stron. Przykryć i wstawić do lodówki na całą dobę. Podczas marynowania dobrze jest kilka razy obrócić mięso na drugą stronę i podlać sosem z dna naczynia.
Mięso wyjąc z lodówki co najmniej na 1,5 godziny przed pieczeniem by doszło do temperatury pokojowej. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z całą marynatą i piec 40 minut w 180 stopniach C (grzanie góra – dół bez termoobiegu). Przed pokrojeniem odczekać kilka minut po wyjęciu z piekarnika.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
3 Responses
Nie przepadam za połączeniem owoców z mięsem, ale musztarda… Z musztardą to faktycznie może super się zgrać! I ma zdjęciu pięknie wygląda!
Oj jadłam jadłam pychotka
Super, że smakowało 🙂 Nam też wyjątkowo bardzo, a schab piekę do chleba nałogowo 😉