Autor Wysmakowane 2 marca 2018
Polędwica wieprzowa z pieczarkami w sosie musztardowym – super szybki, niezawodny sposób. W zaledwie 20 minut można wyczarować iście wykwintne danie, które spokojnie można podać nawet na przyjęciu. Mięso krótko obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni i potem dochodzi w środku już po dodaniu reszty składników. Dzięki temu wychodzi delikatne i mięciutkie. Nie wolno „przeciągnąć” polędwiczki na patelni żeby nie zrobiła się gumowata.
Polędwica wieprzowa z pieczarkami
- polędwica wieprzowa 500 – 550 g w temperaturze pokojowej
- łyżeczka suszonego tymianku
- sól i świeżo zmielony pieprz
- pół cebuli
- 500 g pieczarek
- 3 łyżki oliwy
- łyżka masła klarowanego
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki musztardy francuskiej (lekko ostrej)
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
Mięso umyć i oczyścić z większych błonek. Pokroić na grube plastry. Obsypać z obydwu stron pieprzem i tymiankiem delikatnie wklepując przyprawy w mięso. Nie solić na tym etapie, dopiero gdy mięso znajdzie się na patelni. Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę. Pieczarki obrać. Większe pokroić na ćwiartki, mniejsze na połówki.
Oliwę rozgrzać na dużej patelni. Zeszklić cebulę, często mieszając i uważając by jej nie przypalić (zrobi się gorzka). Dodać pieczarki, lekko oprószyć je solą i wymieszać. Od czasu do czasu mieszając, usmażyć je na rumiano na dość silnym ogniu. Po 4 minutach dodać masło i smażyć jeszcze minutę. Pieczarki przełożyć do osobnej miseczki, a na patelnię włożyć polędwiczkę. Dopiero teraz oprószyć mięso solą. Smażyć na silnej mocy, krótko, do zarumienienia z obydwu stron (mięso może wciąż być surowe w środku). W tym czasie w kubeczku wymieszać śmietanę, sos sojowy i musztardę. Całość przełożyć na patelnię z mięsem wraz z pieczarkami. Dokładnie wymieszać i chwilę gotować. Na koniec delikatnie wmieszać posiekaną natkę.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
7 Responses
Wygląda pysznie!
Lubię grzyby w takiej postaci, ale jak tylko mam możliwość, to wybieram leśne.
Zdecydowanie ja też. Ale w marcu o świeże grzyby leśne ciężko 😉
Alez to smakowicie wyglada! Generalnie nie darze wieprzowiny sympatia,ale z przepisu skorzystam. Może użyje innego mięsa. Poza tym jest super ? pieczarki wprost uwielbiam,więc przepis.zdecydowanie trafia w moj gust.
Potraktuj to jao inspirację. Myślę, że spokojnie możesz zamienić na inne mięso tylko dopasować sposób i czas smażenia.
Dziękuję za inspirację do niedzielnego obiadu 🙂 Czuję, że będzie pyszne ?
Pyszne!