Porcja
4 osoby
Trudność
Średni
Porcja4 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Polędwica wieprzowa z pieczarkami

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Polędwica wieprzowa z pieczarkami w sosie musztardowym – super szybki, niezawodny sposób. W zaledwie 20 minut można wyczarować iście wykwintne danie, które spokojnie można podać nawet na przyjęciu. Mięso krótko obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni i potem dochodzi w środku już po dodaniu reszty składników. Dzięki temu wychodzi delikatne i mięciutkie. Nie wolno „przeciągnąć” polędwiczki na patelni żeby nie zrobiła się gumowata.

Polędwica wieprzowa z pieczarkami

  • polędwica wieprzowa 500 – 550 g w temperaturze pokojowej
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • pół cebuli
  • 500 g pieczarek
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka masła klarowanego
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki musztardy francuskiej (lekko ostrej)
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki

Mięso umyć i oczyścić z większych błonek. Pokroić na grube plastry. Obsypać z obydwu stron pieprzem i tymiankiem delikatnie wklepując przyprawy w mięso. Nie solić na tym etapie, dopiero gdy mięso znajdzie się na patelni. Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę. Pieczarki obrać. Większe pokroić na ćwiartki, mniejsze na połówki.

Oliwę rozgrzać na dużej patelni. Zeszklić cebulę, często mieszając i uważając by jej nie przypalić (zrobi się gorzka). Dodać pieczarki, lekko oprószyć je solą i wymieszać. Od czasu do czasu mieszając, usmażyć je na rumiano na dość silnym ogniu. Po 4 minutach dodać masło i smażyć jeszcze minutę. Pieczarki przełożyć do osobnej miseczki, a na patelnię włożyć polędwiczkę. Dopiero teraz oprószyć mięso solą. Smażyć na silnej mocy, krótko, do zarumienienia z obydwu stron (mięso może wciąż być surowe w środku). W tym czasie w kubeczku wymieszać śmietanę, sos sojowy i musztardę. Całość przełożyć na patelnię z mięsem wraz z pieczarkami. Dokładnie wymieszać i chwilę gotować. Na koniec delikatnie wmieszać posiekaną natkę.

Polędwica wieprzowa z pieczarkami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

7 Responses

  1. Alez to smakowicie wyglada! Generalnie nie darze wieprzowiny sympatia,ale z przepisu skorzystam. Może użyje innego mięsa. Poza tym jest super ? pieczarki wprost uwielbiam,więc przepis.zdecydowanie trafia w moj gust.

    1. Potraktuj to jao inspirację. Myślę, że spokojnie możesz zamienić na inne mięso tylko dopasować sposób i czas smażenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g