fbpx

Polędwica wieprzowa z pieczarkami

przepis

Polędwica wieprzowa z pieczarkami w sosie musztardowym – super szybki, niezawodny sposób. W zaledwie 20 minut można wyczarować iście wykwintne danie, które spokojnie można podać nawet na przyjęciu. Mięso krótko obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni i potem dochodzi w środku już po dodaniu reszty składników. Dzięki temu wychodzi delikatne i mięciutkie. Nie wolno „przeciągnąć” polędwiczki na patelni żeby nie zrobiła się gumowata.

Polędwica wieprzowa z pieczarkami

  • polędwica wieprzowa 500 – 550 g w temperaturze pokojowej
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • pół cebuli
  • 500 g pieczarek
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka masła klarowanego
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki musztardy francuskiej (lekko ostrej)
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki

Mięso umyć i oczyścić z większych błonek. Pokroić na grube plastry. Obsypać z obydwu stron pieprzem i tymiankiem delikatnie wklepując przyprawy w mięso. Nie solić na tym etapie, dopiero gdy mięso znajdzie się na patelni. Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę. Pieczarki obrać. Większe pokroić na ćwiartki, mniejsze na połówki.

Oliwę rozgrzać na dużej patelni. Zeszklić cebulę, często mieszając i uważając by jej nie przypalić (zrobi się gorzka). Dodać pieczarki, lekko oprószyć je solą i wymieszać. Od czasu do czasu mieszając, usmażyć je na rumiano na dość silnym ogniu. Po 4 minutach dodać masło i smażyć jeszcze minutę. Pieczarki przełożyć do osobnej miseczki, a na patelnię włożyć polędwiczkę. Dopiero teraz oprószyć mięso solą. Smażyć na silnej mocy, krótko, do zarumienienia z obydwu stron (mięso może wciąż być surowe w środku). W tym czasie w kubeczku wymieszać śmietanę, sos sojowy i musztardę. Całość przełożyć na patelnię z mięsem wraz z pieczarkami. Dokładnie wymieszać i chwilę gotować. Na koniec delikatnie wmieszać posiekaną natkę.

Polędwica wieprzowa z pieczarkami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
Polędwica wieprzowa z pieczarkami
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 16 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

7 komentarzy

  • Paulina 13 sierpnia 2019 o 13:10 Odpowiedz

    Wygląda pysznie!

  • mrs Calluna 3 marca 2018 o 12:34 Odpowiedz

    Lubię grzyby w takiej postaci, ale jak tylko mam możliwość, to wybieram leśne.

    • Wysmakowane 8 marca 2018 o 10:05 Odpowiedz

      Zdecydowanie ja też. Ale w marcu o świeże grzyby leśne ciężko 😉

  • Karolina 3 marca 2018 o 12:28 Odpowiedz

    Alez to smakowicie wyglada! Generalnie nie darze wieprzowiny sympatia,ale z przepisu skorzystam. Może użyje innego mięsa. Poza tym jest super ? pieczarki wprost uwielbiam,więc przepis.zdecydowanie trafia w moj gust.

    • Wysmakowane 8 marca 2018 o 10:05 Odpowiedz

      Potraktuj to jao inspirację. Myślę, że spokojnie możesz zamienić na inne mięso tylko dopasować sposób i czas smażenia.

  • Bartusiowy Blog / Dorota Ziołkowska 2 marca 2018 o 17:05 Odpowiedz

    Dziękuję za inspirację do niedzielnego obiadu 🙂 Czuję, że będzie pyszne ?

  • End Design 2 marca 2018 o 16:18 Odpowiedz

    Pyszne!

MENU