Tagi:

Sernik czekoladowy o lekko mazistej konsystencji. Na ciasteczkowo – czekoladowym spodzie, zwieńczony czekoladowo – orzechową koroną. O tak – jest bardzo czekoladowo. Polecam wszystkim czekoladoholikom. Po więcej wskazówek jak poprawnie zrobić sernik mazisty zapraszam tutaj: Recepta na sernik mazisty idealny

Spód

  • 140 g ciasteczek maślanych czekoladowych
  • 40 g roztopionego masła

Sernik czekoladowy

  • po 100 g czekolady gorzkiej i mlecznej
  • 300 g sera twarogowego na serniki
  • 250 g serka Mascarpone
  • 250 g serka kremowego (2 opakowania) np. Ostrovia, Twój Smak, Philadelphia
  • 150 ml śmietanki 30%
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g kakao
  • 130 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka

Dekoracja

  • ok 18 połówek orzechów włoskich
  • 50 g czekolady pół na pół mlecznej i gorzkiej
  • 30 g cukru
  • 10 ml wody

Ciasteczka dokładnie pokruszyć na pył. Masło roztopić (w mikrofali lub w małym garnuszku) i wlać do pokruszonych ciastek. Dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka przesypać do tortownicy i wklepać równomiernie w dno. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Wszystkie składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej. Obie czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej (nad garnkiem z parującą wodą). Odstawić do ostudzenia. Wszystkie sery przełożyć do wysokiej miski z pionowymi ściankami i zmiksować – krótko, tylko do połączenia się tak by nie napowietrzyć masy. Dodać przestudzoną czekoladę i resztę składników (oprócz jajek) i zmiksować krótko. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po 1 jajku, po każdym miksując tylko do połączenia go z masą. Masę serową wylać na schłodzony spód i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra – dół bez termoobiegu). Piec łącznie przez 70 minut: pierwsze pół godziny w 180°C, kolejne w 120°C i ostatnie 10 minut w  90°C. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Dekorację wykonać dopiero, gdy sernik będzie całkowicie ostudzony. Orzechy podprażyć na suchej patelni do momentu, aż zaczną pachnieć. Przestudzić i skarmelizować: w garnku o grubym dnie rozpuścić cukier z wodą. Wrzucić orzechy i obtoczyć je w cukrze. Chwilę pogotować aż cukier się skarmelizuje i przełożyć na blaszkę lekko wysmarowaną olejem. Zachować odstępy między orzechami, by się nie posklejały. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i dorobić orzechom czekoladowe czapeczki (zanurzać je wypukłą stroną w czekoladzie. Odkładać na bok. Resztę czekolady rozsmarować po obwodzie sernika i układać orzechy tworząc dookoła „koronę”.

Sernik wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

sernik czekoladowy mazistySernik czekoladowy z orzechową koroną