
- Potrzebny czas: 1 godzina
- Porcja: tortownica 23 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 8 lutego 2017
Kremowy torcik sernikowy z ciastem marchewkowo – bananowym z dodatkiem orzechów. Połączenie wymyśliłam główkując nad alternatywą dla tradycyjnych tortów na przyjęcie urodzinowe dla córeczki. Coś zdrowego i pysznego. Odpowiedniego i dla dzieci i dla dorosłych. Myślę, że był to strzał w dziesiątkę. Prezentuje się i smakuje rewelacyjnie. Łatwy do przygotowania, bezproblemowo się kroi. Smak marchewki jest zupełnie niewyczuwalny, a sprawia że ciasto jest wilgotne i mięsiste. Bardzo polecam.
Sernik
- 400 g serka kremowego np. Twój Smak, Philadelphia, Ostrovia….
- 250 g mascarpone
- 2,5 łyżki budyniu bananowego
- 340g mleka skondensowanego
- 3 małe jajka
Ciasto marchewkowo – bananowe
- 150 g marchewki
- 80 g orzechów włoskich
- 1 banan mocno dojrzały
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 75 g brązowego cukru
- 100 ml roztopionego masła
- 2 jajka
Torcik sernikowy z ciastem marchewkowo – bananowym
- 2-3 banany
- 2/3 łyżki miodu
- sok z 1/3 cytryny
- reszta mleka skondensowanego (200 g)
- 3 łyżki masła orzechowego
- Połówki orzechów pekan lub włoskich
Wszystkie składniki i na sernik i na ciasto marchewkowe doprowadzić do temperatury pokojowej. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia wypuszczając papier poza obręcz. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Mascarpone zmiksować z serkiem kremowym na gładką masę. Miksować krótko, na średnich obrotach, tylko do połączenia się. Dodać budyń, mleko skondensowane i całe jajka. Znów krótko zmiksować. Około 3/5 masy (ok 650 g) wylać na spód tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.
Marchewkę zetrzeć i wymieszać z rozgniecionym bananem i posiekanymi bardzo drobno orzechami. Do osobnej miski przesiać wszystkie suche składniki (mąka, przyprawa piernikowa, soda, sól i proszek do pieczenia). Dokładnie wymieszać. W wysokiej misce do miksowania ubijać jajka przez około 3 minuty po czym zacząć stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając na najwyższych obrotach, a następnie roztopione masło po łyżce (łącznie ubijać ok. 8 minut). Dodać marchew z bananem i orzechami, wymieszać krótko, tylko do połączenia. Na koniec wymieszać delikatnie z sypkimi składnikami. Masę wylać na podpieczony sernik i wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.
W tym czasie pokroić banany w poprzek na plasterki o grubości około 4 mm. Plasterki obtoczyć w miodzie wymieszanym z cytryną. Wylać resztę sernika na ciasto marchewkowe. Banany ułożyć na wierzchu, lekko wciskając je w masę. Piec jeszcze 10-15 minut aż masa będzie stężała na wierzchu. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Ciasto wyciągnąć na blat po 15 minutach i zostawić w obręczy do całkowitego ostudzenia.
W małym garnuszku umieścić masło orzechowe z resztą mleka skondensowanego. Lekko podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się masła i połączenia składników. Masę wylać na ostudzone ciasto. Wyrównać. Udekorować orzechami. Schłodzić przez noc w lodówce.
Więcej inspiracji na pyszne torty pod tagiem TORT. Na przyjęcia z dziećmi poza torcikiem sernikowym z tego przepisu polecam tort Biała czekolada z czerwonymi owocami lata. Poza sezonem letnim można użyć dowolne inne świeże owoce np banany, drobno pokrojone mango czy winogrona.
4 Responses
I pyszne i ładne a przy okazji zajrzałam do 6 dniowego schabu, też pycha, muszę taki zrobić 🙂
Ciekawe połączenie smaków 🙂 Budyń bananowy – muszę spróbować!
W życiu nie słyszałam o budyniu bananowym, nigdy też go nie widziałam w sklepach.
Jest jak najbardziej. I dr oetker i winiary maja. https://www.oetker.pl/pl-pl/nasze-produkty/budyn-klasyczny/budyn-o-smaku-bananowym.html