Tagi:

Szybka pizza z patelni? Tak, to możliwe i naprawdę pyszne! Wiem, że nazwanie pizzą czegoś czego nie pieczemy, tylko smażymy na patelni, może wydawać się dość kontrowersyjne, ale wierzcie mi, że jak raz wypróbujecie ten przepis, to go pokochacie. Mój M., fanatyk włoskiej cieniutkiej pizzy (oj tak, z pieca opalanego drewnem, to mistrzostwo świata!) jak usłyszał kiedyś, że zrobiłam sobie na obiad pizzę z patelni i wyszła mega, to mnie, delikatnie ujmując, wyśmiał. 😛 A potem spróbował i już się nie śmieje, tylko co kilka dni się łasi, żeby mu zrobić znowu! HAHA. To robię chętnie. Zwłaszcza, że robi się ją w kilka minut z składników, które prawie zawsze mam pod ręką w szafie (i na 99% Wy też je tam macie), jest cienka i… serio…. naprawdę smaczna.

Podany przepis jest na 2 pizze z średniej patelni o średnicy ok 20 cm. Jeśli macie większą/ mniejszą patelnię to wystarczy po prostu przemnożyć składniki przez proporcje zgodne z różnicą pola.

Na pizzę możecie położyć co tylko macie ochotę. U mnie ostatnio była w wersji 4 sery, na najprostszym na świecie sosie „pomidorowym”. Jak iść na łatwiznę, to już na wszystkich frontach 😉 Alternatywny przepis na sos na bazie przecieru pomidorowego tutaj. Następnym razem obiecuję zdradzić recepturę na mój ulubiony sos z świeżych pomidorów.

Szybki sos pomidorowy

  • łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 1,5 łyżki wrzącej wody
  • 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 niepełne łyżki keczupu
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy extra virgin
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Oregano i bazylię wsypać do kubeczka i zalać wrzątkiem. Odczekać kilka minut (w tym czasie można przyszykować składniki na nadzienie i ciasto na pizzę). Dodać koncentrat, keczup, zgnieciony/ przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Spróbować i doprawić do smaku wedle uznania. Dodawać stopniowo oliwę do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.

Szybka pizza z patelni

  • 140 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 90 ml ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki oliwy extra virgin
  • olej do smażenia

Nadzienie 4 sery

  • ok 20 g sera pleśniowego
  • ok 30 g sera z białą pleśnią typu brie
  • ok 30 g twardego sera żółtego typu parmezan
  • ok 30 g sera mozzarella
  • kilka pomidorów suszonych

Ser pleśniowy pokruszyć, z biała pleśnią pokroić na plasterki, parmezan i mozzarellę zetrzeć. Pomidory pokroić na paseczki.

Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać sól i dokładnie wymieszać. Wlać wodę i oliwę. Chwilę wymieszać łyżką, a następnie zagniatać aż ciasto będzie miękkie i elastyczne (ok 3-5 minut). Jeśli będzie się kleić do rąk, można lekko podsypać mąką. Wyrobione ciasto podzielić na pół i każdą część rozwałkować na kształt koła o wielkości dna patelni.

Pizzę smażyć na mocno rozgrzanym oleju pod przykryciem aż dno będzie rumiane (ok 4 minuty). Wówczas obrócić ciasto na drugą stronę. Na podpieczonej stronie rozsmarować sos pomidorowy i ułożyć sery oraz pomidorki suszone. Ponownie przykryć i smażyć jeszcze ok 2-3 minuty do zarumienienia spodu. Po zdjęciu na talerz, wyłożyć na wierzch rukolę i oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

szybka pizza z patelniprzepis pizza z patelni bez drożdży

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Szybka pizza z patelni – 4 sery
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)