Autor Wysmakowane 28 sierpnia 2018
Niedawno na blog wskoczył przepis na konfiturę z czerwonej cebuli (przepis), którą robię maniakalnie i wykorzystuję na 101 różnych sposobów. Dziś podrzucam jeden z nich na pieczony batat z konfiturą z czerwonej cebuli. Przepis powstał w dniu w stylu „nie mam czasu ani siły gotować, ale chcę zjeść coś pysznego”. W kuchni zalegał batat, z spiżarki wygrzebałam słoiczek z konfiturą. Jeszcze tylko kilka minut roboty, kilkanaście minut pieczenia (w tym czasie zrobiłam szybkie tzatziki i obsmażyłam polędwiczkę) i na stół wjechał obiad rodem z najlepszej knajpy. Teraz myślę, że „steki” z polędwiczki wieprzowej wcale nie były konieczne. W tym wypadku to mięso było dodatkiem, a batat w takiej formie, niepodzielnie królował na talerzu i zbierał wszystkie, zasłużone oklaski.
Ponownie, mocno Was zachęcam do zrobienia kilku słoiczków tej genialnej konfitury. Dzięki niej dosłownie w kilka minut jestem w stanie wyczarować ciekawą, pyszną sałatkę, danie obiadowe czy też przystawkę. Taka konfitura pasuje niemal do wszystkiego!
W opisie podaję czas szykowania dania dla posiadaczy konfitury. Jeśli dopiero będziecie ją robić do dania, to doliczcie 40 minut i koniecznie zróbcie od razu na zapas!
Pieczony batat z konfiturą z czerwonej cebuli
- łyżka oliwy
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1 batat
- rozmarynowe tzatziki z poniższego przepisu
- 200 g polędwiczki wieprzowej obsmażonej jak steki (opcjonalnie)
- kilka łyżeczek konfitury z czerwonej cebuli (przepis)
- kilka gałązek rozmarynu
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. W miseczce roztrzepać oliwę z odrobiną soli i pieprzu. Batata umyć, osuszyć, obrać z skórki i pokroić na plastry max 1 cm grubości. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Bataty obtoczyć w doprawionej oliwie, wyłożyć (pojedynczą warstwą) na blaszkę i natychmiast wstawić do piekarnika. Piec ok 12 min aż będą rumiane, lekko spierzchnięte na zewnątrz i mięciutkie w środku. W tym czasie zrobić tzatziki z poniższego przepisu i usmażyć polędwiczkę (opcjonalnie). Mięso smażyć jak steki. Czyli mocno rozgrzana sucha patelnia, smażenie po 3 minuty na stronę. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem i podlać oliwą extra virgin.
Po wyjęciu z piekarnika rozłożyć na dwa talerze. Na każdy plasterek batata wykładać łyżkę sosu tzatziki, na to łyżeczkę konfitury z czerwonej cebuli i dekoracja z świeżego rozmarynu. Podawać od razu.
Rozmarynowe tzatziki
- pół ogórka długiego
- 200 ml jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- sól i świeżo zmielony pieprz
- kilka gałązek rozmarynu
Ogórka obrać z skórki i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Rozmaryn bardzo drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
2 odpowiedzi
Bardzo pysznie wygląda, muszę kiedyś wypróbować ten przepis
Uwielbiam te wszystkie składniki a konfitura z czerwonej cebuli mmm. Zapisuje przepis! 🙂