Autor Wysmakowane 13 września 2018
Szybka pizza z patelni? Tak, to możliwe i naprawdę pyszne! Wiem, że nazwanie pizzą czegoś czego nie pieczemy, tylko smażymy na patelni, może wydawać się dość kontrowersyjne, ale wierzcie mi, że jak raz wypróbujecie ten przepis, to go pokochacie. Mój M., fanatyk włoskiej cieniutkiej pizzy (oj tak, z pieca opalanego drewnem, to mistrzostwo świata!) jak usłyszał kiedyś, że zrobiłam sobie na obiad pizzę z patelni i wyszła mega, to mnie, delikatnie ujmując, wyśmiał. 😛 A potem spróbował i już się nie śmieje, tylko co kilka dni się łasi, żeby mu zrobić znowu! HAHA. To robię chętnie. Zwłaszcza, że robi się ją w kilka minut z składników, które prawie zawsze mam pod ręką w szafie (i na 99% Wy też je tam macie), jest cienka i… serio…. naprawdę smaczna.
Podany przepis jest na 2 pizze z średniej patelni o średnicy ok 20 cm. Jeśli macie większą/ mniejszą patelnię to wystarczy po prostu przemnożyć składniki przez proporcje zgodne z różnicą pola.
Na pizzę możecie położyć co tylko macie ochotę. U mnie ostatnio była w wersji 4 sery, na najprostszym na świecie sosie „pomidorowym”. Jak iść na łatwiznę, to już na wszystkich frontach 😉 Alternatywny przepis na sos na bazie przecieru pomidorowego tutaj. Następnym razem obiecuję zdradzić recepturę na mój ulubiony sos z świeżych pomidorów.
Szybki sos pomidorowy
- łyżeczka suszonego oregano
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- 1,5 łyżki wrzącej wody
- 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 niepełne łyżki keczupu
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy extra virgin
- sól i świeżo zmielony pieprz
Oregano i bazylię wsypać do kubeczka i zalać wrzątkiem. Odczekać kilka minut (w tym czasie można przyszykować składniki na nadzienie i ciasto na pizzę). Dodać koncentrat, keczup, zgnieciony/ przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Spróbować i doprawić do smaku wedle uznania. Dodawać stopniowo oliwę do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.
Szybka pizza z patelni
- 140 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/5 łyżeczki soli
- 90 ml ciepłej wody
- 1,5 łyżeczki oliwy extra virgin
- olej do smażenia
Nadzienie 4 sery
- ok 20 g sera pleśniowego
- ok 30 g sera z białą pleśnią typu brie
- ok 30 g twardego sera żółtego typu parmezan
- ok 30 g sera mozzarella
- kilka pomidorów suszonych
Ser pleśniowy pokruszyć, z biała pleśnią pokroić na plasterki, parmezan i mozzarellę zetrzeć. Pomidory pokroić na paseczki.
Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać sól i dokładnie wymieszać. Wlać wodę i oliwę. Chwilę wymieszać łyżką, a następnie zagniatać aż ciasto będzie miękkie i elastyczne (ok 3-5 minut). Jeśli będzie się kleić do rąk, można lekko podsypać mąką. Wyrobione ciasto podzielić na pół i każdą część rozwałkować na kształt koła o wielkości dna patelni.
Pizzę smażyć na mocno rozgrzanym oleju pod przykryciem aż dno będzie rumiane (ok 4 minuty). Wówczas obrócić ciasto na drugą stronę. Na podpieczonej stronie rozsmarować sos pomidorowy i ułożyć sery oraz pomidorki suszone. Ponownie przykryć i smażyć jeszcze ok 2-3 minuty do zarumienienia spodu. Po zdjęciu na talerz, wyłożyć na wierzch rukolę i oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.
22 Responses
Wypróbowaliśmy już dwukrotnie i wciąż jest przepyszna. A z rukolą jeszcze lepsza 😀
???
Zrobiłam dzisiaj, ekstra patent, w pol godziny obiad gotowy z resztek w lodowce 😉
Dokładnie! Szybko, bezproblemowo i pysznie. A na wierzch oczywiście można wrzucić na co tylko się ma ochotę…. lub co zalega akurat w lodówce 😉
Lubie takie proste przepisy – na pewno ten wypróbuję 🙂
Słyszałam kiedyś o pizzy z patelni, nigdy jednak nie testowałam. Twoja wygląda i brzmi super ? mniam! ?
Dziękuję pięknie Aniu. Nie jest to cieniutka pizza z pieca, ale jak na ekspresową wersję naprawdę daje radę 😉
Wygląda i smakuje zapewne fantastycznie! Sprawdzę to 😉
To ja Ci powiem, że moja pierwsza reakcja była identyczna jak reakcja Twojego M. (pomyślałam, że profanacja włoskiej pizzy! ) Ale skoro sam zachwala, to w takim razie intryguje mnie ten przepis 🙂
Agnieszka, żeby nie było. Włoska pizza na cieniutkim cieście z pieca jest nie do pobicia. Taka pizza z patelni nie pretenduje do tego by z nią konkurować. Ale jest naprawdę bardzo fajną alternatywą domową na szybko. 🙂
Z chęcią skorzystam z przepisu, mój chłopak będzie zachwycony!
Mam nadzieję, że oboje będziecie zadowoleni z efektu 🙂
Radziłam sobie w ten sposób, jak jeszcze noyw miałam piekarnika
Ja mimo, że piekarnik mam to często korzystam z tego sposobu. Dla urozmaicenia, lub gdy czasu brak. Zrobienie pizzy z patelni zajmuje mniej czasu niż samo nagrzanie piekarnika 😉
Zdecydowanie tak. Chyba powinnam czasem wracać do tego sposobu 😉
Uwielbiam takie sprytne i szybkie przepisy <3
Jak dla mnie to porcja na jedną osobę xD
?? dwóch bym nie zjadła ale mój mąż to może… sprawdzimy 😉
Robiłam taką pizzę,smakowała mi i to jest super alternatywa „tak na szybko” 😉 Ale Ja jestem jednak zwolenniczką pizzy z piekarnika (oczywiście robiobej samemu).
Dokładnie tak ja traktuje. Ekspresowa alternatywa. Jest bardzo dobra, ale niewatpliwie porównanie z pizza z pieca opalanego drewnem przegrywa z kretesem 😉
Uwielbiam lekko przypieczone z góry składniki, zwłaszcza ser, więc pizza w 100% z patelni odpada w tym wypadku, ale…
Połączyłem opcję smażenia i pieczenia. Patent wymyślony na zasadzie „potrzeba matką wynalazku”. Mój piecyk ma tylko grzałkę z góry, nie dopiekał więc ciasta od dołu. Zatem wrzucam ciasto na patelnię i podpiekam. Potem daję na niego składniki i następnie idzie do piecyka, gdzie jest pieczone od góry… Efekt? Idealne z obu stron, cienki chrupiące ciasto i wypieczone składniki na nim. Pychota!
Dobry patent 🙂 Grunt to znać swoj sprzęt i mieć na niego sposób.