Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Średni
Porcja2 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Szybka pizza z patelni – 4 sery

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Szybka pizza z patelni? Tak, to możliwe i naprawdę pyszne! Wiem, że nazwanie pizzą czegoś czego nie pieczemy, tylko smażymy na patelni, może wydawać się dość kontrowersyjne, ale wierzcie mi, że jak raz wypróbujecie ten przepis, to go pokochacie. Mój M., fanatyk włoskiej cieniutkiej pizzy (oj tak, z pieca opalanego drewnem, to mistrzostwo świata!) jak usłyszał kiedyś, że zrobiłam sobie na obiad pizzę z patelni i wyszła mega, to mnie, delikatnie ujmując, wyśmiał. 😛 A potem spróbował i już się nie śmieje, tylko co kilka dni się łasi, żeby mu zrobić znowu! HAHA. To robię chętnie. Zwłaszcza, że robi się ją w kilka minut z składników, które prawie zawsze mam pod ręką w szafie (i na 99% Wy też je tam macie), jest cienka i… serio…. naprawdę smaczna.

Podany przepis jest na 2 pizze z średniej patelni o średnicy ok 20 cm. Jeśli macie większą/ mniejszą patelnię to wystarczy po prostu przemnożyć składniki przez proporcje zgodne z różnicą pola.

Na pizzę możecie położyć co tylko macie ochotę. U mnie ostatnio była w wersji 4 sery, na najprostszym na świecie sosie „pomidorowym”. Jak iść na łatwiznę, to już na wszystkich frontach 😉 Alternatywny przepis na sos na bazie przecieru pomidorowego tutaj. Następnym razem obiecuję zdradzić recepturę na mój ulubiony sos z świeżych pomidorów.

Szybki sos pomidorowy

  • łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 1,5 łyżki wrzącej wody
  • 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 niepełne łyżki keczupu
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy extra virgin
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Oregano i bazylię wsypać do kubeczka i zalać wrzątkiem. Odczekać kilka minut (w tym czasie można przyszykować składniki na nadzienie i ciasto na pizzę). Dodać koncentrat, keczup, zgnieciony/ przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Spróbować i doprawić do smaku wedle uznania. Dodawać stopniowo oliwę do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.

Szybka pizza z patelni

  • 140 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 90 ml ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki oliwy extra virgin
  • olej do smażenia

Nadzienie 4 sery

  • ok 20 g sera pleśniowego
  • ok 30 g sera z białą pleśnią typu brie
  • ok 30 g twardego sera żółtego typu parmezan
  • ok 30 g sera mozzarella
  • kilka pomidorów suszonych

Ser pleśniowy pokruszyć, z biała pleśnią pokroić na plasterki, parmezan i mozzarellę zetrzeć. Pomidory pokroić na paseczki.

Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać sól i dokładnie wymieszać. Wlać wodę i oliwę. Chwilę wymieszać łyżką, a następnie zagniatać aż ciasto będzie miękkie i elastyczne (ok 3-5 minut). Jeśli będzie się kleić do rąk, można lekko podsypać mąką. Wyrobione ciasto podzielić na pół i każdą część rozwałkować na kształt koła o wielkości dna patelni.

Pizzę smażyć na mocno rozgrzanym oleju pod przykryciem aż dno będzie rumiane (ok 4 minuty). Wówczas obrócić ciasto na drugą stronę. Na podpieczonej stronie rozsmarować sos pomidorowy i ułożyć sery oraz pomidorki suszone. Ponownie przykryć i smażyć jeszcze ok 2-3 minuty do zarumienienia spodu. Po zdjęciu na talerz, wyłożyć na wierzch rukolę i oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

szybka pizza z patelniprzepis pizza z patelni bez drożdży

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

22 odpowiedzi

    1. Dokładnie! Szybko, bezproblemowo i pysznie. A na wierzch oczywiście można wrzucić na co tylko się ma ochotę…. lub co zalega akurat w lodówce 😉

    1. Dziękuję pięknie Aniu. Nie jest to cieniutka pizza z pieca, ale jak na ekspresową wersję naprawdę daje radę 😉

  1. To ja Ci powiem, że moja pierwsza reakcja była identyczna jak reakcja Twojego M. (pomyślałam, że profanacja włoskiej pizzy! ) Ale skoro sam zachwala, to w takim razie intryguje mnie ten przepis 🙂

    1. Agnieszka, żeby nie było. Włoska pizza na cieniutkim cieście z pieca jest nie do pobicia. Taka pizza z patelni nie pretenduje do tego by z nią konkurować. Ale jest naprawdę bardzo fajną alternatywą domową na szybko. 🙂

    1. Ja mimo, że piekarnik mam to często korzystam z tego sposobu. Dla urozmaicenia, lub gdy czasu brak. Zrobienie pizzy z patelni zajmuje mniej czasu niż samo nagrzanie piekarnika 😉

  2. Robiłam taką pizzę,smakowała mi i to jest super alternatywa „tak na szybko” 😉 Ale Ja jestem jednak zwolenniczką pizzy z piekarnika (oczywiście robiobej samemu).

    1. Dokładnie tak ja traktuje. Ekspresowa alternatywa. Jest bardzo dobra, ale niewatpliwie porównanie z pizza z pieca opalanego drewnem przegrywa z kretesem 😉

  3. Uwielbiam lekko przypieczone z góry składniki, zwłaszcza ser, więc pizza w 100% z patelni odpada w tym wypadku, ale…
    Połączyłem opcję smażenia i pieczenia. Patent wymyślony na zasadzie „potrzeba matką wynalazku”. Mój piecyk ma tylko grzałkę z góry, nie dopiekał więc ciasta od dołu. Zatem wrzucam ciasto na patelnię i podpiekam. Potem daję na niego składniki i następnie idzie do piecyka, gdzie jest pieczone od góry… Efekt? Idealne z obu stron, cienki chrupiące ciasto i wypieczone składniki na nim. Pychota!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami