Szybka pizza z patelni – 4 sery

przepis

Szybka pizza z patelni? Tak, to możliwe i naprawdę pyszne! Wiem, że nazwanie pizzą czegoś czego nie pieczemy, tylko smażymy na patelni, może wydawać się dość kontrowersyjne, ale wierzcie mi, że jak raz wypróbujecie ten przepis, to go pokochacie. Mój M., fanatyk włoskiej cieniutkiej pizzy (oj tak, z pieca opalanego drewnem, to mistrzostwo świata!) jak usłyszał kiedyś, że zrobiłam sobie na obiad pizzę z patelni i wyszła mega, to mnie, delikatnie ujmując, wyśmiał. 😛 A potem spróbował i już się nie śmieje, tylko co kilka dni się łasi, żeby mu zrobić znowu! HAHA. To robię chętnie. Zwłaszcza, że robi się ją w kilka minut z składników, które prawie zawsze mam pod ręką w szafie (i na 99% Wy też je tam macie), jest cienka i… serio…. naprawdę smaczna.

Podany przepis jest na 2 pizze z średniej patelni o średnicy ok 20 cm. Jeśli macie większą/ mniejszą patelnię to wystarczy po prostu przemnożyć składniki przez proporcje zgodne z różnicą pola.

Na pizzę możecie położyć co tylko macie ochotę. U mnie ostatnio była w wersji 4 sery, na najprostszym na świecie sosie „pomidorowym”. Jak iść na łatwiznę, to już na wszystkich frontach 😉 Alternatywny przepis na sos na bazie przecieru pomidorowego tutaj. Następnym razem obiecuję zdradzić recepturę na mój ulubiony sos z świeżych pomidorów.

Szybki sos pomidorowy

  • łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 1,5 łyżki wrzącej wody
  • 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 niepełne łyżki keczupu
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy extra virgin
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Oregano i bazylię wsypać do kubeczka i zalać wrzątkiem. Odczekać kilka minut (w tym czasie można przyszykować składniki na nadzienie i ciasto na pizzę). Dodać koncentrat, keczup, zgnieciony/ przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Spróbować i doprawić do smaku wedle uznania. Dodawać stopniowo oliwę do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.

Szybka pizza z patelni

  • 140 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 90 ml ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki oliwy extra virgin
  • olej do smażenia

Nadzienie 4 sery

  • ok 20 g sera pleśniowego
  • ok 30 g sera z białą pleśnią typu brie
  • ok 30 g twardego sera żółtego typu parmezan
  • ok 30 g sera mozzarella
  • kilka pomidorów suszonych

Ser pleśniowy pokruszyć, z biała pleśnią pokroić na plasterki, parmezan i mozzarellę zetrzeć. Pomidory pokroić na paseczki.

Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać sól i dokładnie wymieszać. Wlać wodę i oliwę. Chwilę wymieszać łyżką, a następnie zagniatać aż ciasto będzie miękkie i elastyczne (ok 3-5 minut). Jeśli będzie się kleić do rąk, można lekko podsypać mąką. Wyrobione ciasto podzielić na pół i każdą część rozwałkować na kształt koła o wielkości dna patelni.

Pizzę smażyć na mocno rozgrzanym oleju pod przykryciem aż dno będzie rumiane (ok 4 minuty). Wówczas obrócić ciasto na drugą stronę. Na podpieczonej stronie rozsmarować sos pomidorowy i ułożyć sery oraz pomidorki suszone. Ponownie przykryć i smażyć jeszcze ok 2-3 minuty do zarumienienia spodu. Po zdjęciu na talerz, wyłożyć na wierzch rukolę i oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

szybka pizza z patelniprzepis pizza z patelni bez drożdży

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Szybka pizza z patelni – 4 sery
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 15 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

22 komentarze

  • Aleksandra 27 sierpnia 2019 o 20:39 Odpowiedz

    Wypróbowaliśmy już dwukrotnie i wciąż jest przepyszna. A z rukolą jeszcze lepsza 😀

    • Wysmakowane 28 sierpnia 2019 o 06:10 Odpowiedz

      😍😍😍

  • Jagoda 25 listopada 2018 o 21:05 Odpowiedz

    Zrobiłam dzisiaj, ekstra patent, w pol godziny obiad gotowy z resztek w lodowce 😉

    • Wysmakowane 25 listopada 2018 o 21:26 Odpowiedz

      Dokładnie! Szybko, bezproblemowo i pysznie. A na wierzch oczywiście można wrzucić na co tylko się ma ochotę…. lub co zalega akurat w lodówce 😉

  • Aleksandra 9 października 2018 o 06:58 Odpowiedz

    Lubie takie proste przepisy – na pewno ten wypróbuję 🙂

  • Ania, Kęsy Codzienności 24 września 2018 o 20:01 Odpowiedz

    Słyszałam kiedyś o pizzy z patelni, nigdy jednak nie testowałam. Twoja wygląda i brzmi super 😊 mniam! 😋

    • Wysmakowane 24 września 2018 o 21:05 Odpowiedz

      Dziękuję pięknie Aniu. Nie jest to cieniutka pizza z pieca, ale jak na ekspresową wersję naprawdę daje radę 😉

  • Michał 17 września 2018 o 04:21 Odpowiedz

    Wygląda i smakuje zapewne fantastycznie! Sprawdzę to 😉

  • Agnieszka 16 września 2018 o 22:29 Odpowiedz

    To ja Ci powiem, że moja pierwsza reakcja była identyczna jak reakcja Twojego M. (pomyślałam, że profanacja włoskiej pizzy! ) Ale skoro sam zachwala, to w takim razie intryguje mnie ten przepis 🙂

    • Wysmakowane 17 września 2018 o 09:55 Odpowiedz

      Agnieszka, żeby nie było. Włoska pizza na cieniutkim cieście z pieca jest nie do pobicia. Taka pizza z patelni nie pretenduje do tego by z nią konkurować. Ale jest naprawdę bardzo fajną alternatywą domową na szybko. 🙂

  • inga 16 września 2018 o 21:25 Odpowiedz

    Z chęcią skorzystam z przepisu, mój chłopak będzie zachwycony!

    • Wysmakowane 17 września 2018 o 09:56 Odpowiedz

      Mam nadzieję, że oboje będziecie zadowoleni z efektu 🙂

  • Olga 16 września 2018 o 20:29 Odpowiedz

    Radziłam sobie w ten sposób, jak jeszcze noyw miałam piekarnika

    • Wysmakowane 17 września 2018 o 09:57 Odpowiedz

      Ja mimo, że piekarnik mam to często korzystam z tego sposobu. Dla urozmaicenia, lub gdy czasu brak. Zrobienie pizzy z patelni zajmuje mniej czasu niż samo nagrzanie piekarnika 😉

      • Olga 26 września 2018 o 13:26 Odpowiedz

        Zdecydowanie tak. Chyba powinnam czasem wracać do tego sposobu 😉

  • Magda 16 września 2018 o 17:54 Odpowiedz

    Uwielbiam takie sprytne i szybkie przepisy <3

  • Justi 16 września 2018 o 12:01 Odpowiedz

    Jak dla mnie to porcja na jedną osobę xD

    • Wysmakowane 16 września 2018 o 14:50 Odpowiedz

      🤣🤣 dwóch bym nie zjadła ale mój mąż to może… sprawdzimy 😉

  • Marzena 16 września 2018 o 11:29 Odpowiedz

    Robiłam taką pizzę,smakowała mi i to jest super alternatywa „tak na szybko” 😉 Ale Ja jestem jednak zwolenniczką pizzy z piekarnika (oczywiście robiobej samemu).

    • Wysmakowane 16 września 2018 o 14:49 Odpowiedz

      Dokładnie tak ja traktuje. Ekspresowa alternatywa. Jest bardzo dobra, ale niewatpliwie porównanie z pizza z pieca opalanego drewnem przegrywa z kretesem 😉

  • WiejskieInspiracje.pl 15 września 2018 o 10:24 Odpowiedz

    Uwielbiam lekko przypieczone z góry składniki, zwłaszcza ser, więc pizza w 100% z patelni odpada w tym wypadku, ale…
    Połączyłem opcję smażenia i pieczenia. Patent wymyślony na zasadzie „potrzeba matką wynalazku”. Mój piecyk ma tylko grzałkę z góry, nie dopiekał więc ciasta od dołu. Zatem wrzucam ciasto na patelnię i podpiekam. Potem daję na niego składniki i następnie idzie do piecyka, gdzie jest pieczone od góry… Efekt? Idealne z obu stron, cienki chrupiące ciasto i wypieczone składniki na nim. Pychota!

    • Wysmakowane 16 września 2018 o 14:48 Odpowiedz

      Dobry patent 🙂 Grunt to znać swoj sprzęt i mieć na niego sposób.

MENU