Tagi:

Tradycyjny brytyjski świąteczny wypiek. Tarta mincemeat jest wypełniona po brzegi nadzieniem bakaliowym. W mojej wersji na najlepszym kruchym cieście i nieco mniej słodko niż w wersji oryginalnej (choć wciąż zdecydowanie słodko). Tarta nie dla wszystkich. Natomiast miłośnicy bakalii będą zachwyceni.  Nadzienie można zrobić nawet tydzień wcześniej i przechowywać w lodówce zamknięte w słoiku.

Nadzienie mincemeat

  • 25 ml rumu
  • 2 pomarańcze: wyciśnięty sok i starta skórka
  • pół cytryny: wyciśnięty sok i starta skórka
  • 200 g suszonej żurawiny
  • 120 g suszonych moreli – posiekane
  • 100 g suszonych fig – posiekane
  • 2 łyżki dżemu z pomarańczy
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 2/3 łyżeczki zmielonych goździków
  • pół łyżeczki świeżo startego imbiru na jak najmniejszych oczkach
  • 2 jabłka obrane i posiekane
  • 2 łyżki miodu
  • 25 g orzechów pekan

W większym garnuszku wymieszać rum, soki i skórki starte z owoców. Podgrzewać około 10 minut by odparować alkohol. Dodać wszystkie pozostałe składniki poza jabłkami, miodem i orzechami. Zagotować i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. W połowie gotowania dodać jabłka (zbyt długie gotowanie sprawi, że całkowicie się rozpadną). Zestawić z ognia lekko ostudzić, dodać miód i wymieszać do rozpuszczenia. Orzechy będą dodawane bezpośrednio przed pieczeniem.

Kruche ciasto:

  • 320 g mąki pszennej
  • 3,5 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 135 g masła – zimne
  • 80 g smalcu – zimne
  • ok 55 ml zimnej wody

Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem i solą. Masło i smalec drobno posiekać i dodać do suchych składników. Rozcierać chwilę między palcami tworząc tak zwaną kruszonkę. Na koniec dodać wodę i zagnieść szybko dłońmi (liczy się czas, kruche ciasto nie lubi kontaktu z ciepłymi dłońmi). Zagniatać tylko do otrzymania jednolitej masy. Uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę.

Formę do tarty posmarować obficie masłem i obsypać lekko mąką. Oddzielić 2/3 zimnego ciasta i rozwałkować cienko na placek nieco większy od formy. Ciastem wyłożyć spód i brzegi formy odcinając nadmiar ciasta. Wstawić do lodówki na kolejne pół godziny. Nadzienie mincemeat wymieszać z posiekanymi orzechami i wyłożyć nim tartę. Resztę ciasta rozwałkować cienko, powycinać nożykiem gwiazdki i księżyce. Wyłożyć na wierzch tarty. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu) aż ciasto będzie ładnie rumiane. Wyjąć i całkowicie ostudzić. Najlepsze kolejnego dnia.

 Tarta mincemeatTarta mincemeatTarta mincemeatTarta mincemeatTarta mincemeat

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Tarta mincemeat
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)