Przepisy

Więcej

Wydrukuj

Jak oczyścić kurki?

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Jak oczyścić kurki? Jak umyć kurki? Jak się pozbyć z kurek piachu??? Jeszcze do niedawna te pytania sprawiały, że kupno ukochanych kurek było dla mnie istną zmorą. Zawsze wiązało się to z godzinnym szczotkowaniem po kolei każdego grzybka. Dramat! Chwytałam się więc z nadzieją wszelkich zasłyszanych metod, trików i magicznych sposobów. Od długiego namaczania i płukania (Nie! Kurki namiękają i flaczeją) po zasypywanie ich mąką (Nie! No istna rewelacja. Potem trzeba je czyścić też z mąki :P)

Aż wreszcie natrafiłam na sposób prosty i szybki. Zgoda, wciąż nie pozbędę się każdego ziarenka piasku (Ale wydłubując szczoteczką też nie. Poza tym to wiem tylko ja, bo nie jest to wyczuwalne przy jedzeniu), za to zajmie mi to jakieś 5 minut a nie godzinę. I wreszcie mogę kupować kurki co dzień bez traumy. A Wy? Macie jakieś swoje patenty na szybkie oczyszczenie kurek? Jak tak to koniecznie podzielcie się w komentarzach! Może jest jeszcze jakiś lepszy? 🙂

jak oczyścić kurki sposób szybki

No to… jak oczyścić kurki?

Do miseczki włożyć ok 150 g kurek i zasypać je łyżką soli. Zalać wrzątkiem i delikatnie zamieszać. Odczekać  30 – 40 sekund, aż kurki ponownie wypłyną na powierzchnię, a piasek i inne brudy odczepią się od grzybów i opadną na dno. Kurki wyłowić łyżką cedzakową na sitko by odciekły.

Powtórzyć jeszcze raz lub dwa w zależności od tego jak brudne będą kurki. Nie więcej. Im więcej styczności z wodą, tym więcej kurki nasiąkają i zmiękną tracąc jędrność. Po ostatnim płukaniu  wyłożyć do osuszenia na ręczniczki papierowe.

Voila! Kurki są czyściutkie i można zabierać się za pichcenie. Tu kilka kurkowych inspiracji -> Przepisy z kurkami.

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

7 odpowiedzi

  1. Ale fajny sposób. Nawet ostatnio męczyłam siś z ich oczyszczaniem. Dziękuję za wskazówki napewno skorzystam ??

    1. Krystyna zdecydowanie polecam. Poznałam go całkiem niedawno i moje życie naprawdę stało się lepsze 😛

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami