Autor Wysmakowane 11 lipca 2017
Sezon na zielone czyli kiedy delektujemy się którymi rodzimymi owocami i warzywami. Kiedyś zrobiłam ten wpis na własne potrzeby, żeby nic nie przeoczyć. Zwłaszcza, że sezon na niektóre „zielone” trwa naprawdę bardzo krótko, więc warto korzystać intensywnie póki można. Korzystajcie z wysmakowanej wyszukiwarki po przepisy na dania z wykorzystaniem Waszych ulubionych owoców i warzyw, np. truskawki , cukinia, pomidory.
Kiedy które owoce i warzywa?
STYCZEŃ
WARZYWA: brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, marchewka, natka pietruszki (na oknie), pietruszka (korzeń), por, roszponka, seler (korzeń), ziemniaki; OWOCE: gruszki, jabłka
LUTY
WARZYWA: brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, marchewka, natka pietruszki (na oknie), pietruszka (korzeń), por, roszponka, seler (korzeń), ziemniaki; OWOCE: gruszki, jabłka
MARZEC
WARZYWA: brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, kapusta, marchewka, natka pietruszki (na oknie), pietruszka (korzeń), por, roszponka, seler (korzeń), ziemniaki, pierwsze zbiory rzodkiewki; OWOCE: gruszki, jabłka
KWIECIEŃ
WARZYWA: cykoria, endywia, natka pietruszki (na oknie), por, roszponka, rzodkiewka, ziemniaki, pierwsze zbiory botwinki i rabarbaru; OWOCE: gruszki, jabłka
MAJ
WARZYWA: botwinka, rabarbar, natka pietruszki (na oknie), rzodkiewka, ziemniaki, pierwsze zbiory sałaty, rukoli, szpinaku i szczawiu; OWOCE: awokado, pierwsze zbiory truskawek 😀
CZERWIEC
WARZYWA: botwinka, natka pietruszki (z gruntu), rukola, rzodkiewka, sałata, szczaw, ziemniaki. Pierwsze zbiory bobu, brokułów, cukinii, fasolki szparagowej, kalafiora, kalarepy, marchewki młodej, ogórków (jeśli temperatura wynosi ok 20 stopni C), pora młodego, selera (liście), szparag, szpinaku, ziemniaków młodych. Pod koniec miesiąca zielony groszek i groszek cukrowy. OWOCE: agrest, czereśnie, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory śliwek i czasem porzeczek.
LIPIEC
WARZYWA: botwinka, bób, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, groszek zielony, groszek cukrowy, kalafior, kalarepa, marchewka, natka pietruszki, ogórek, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory bakłażana, młodych buraków, fenkuł, kukurydzy, papryki. Pod koniec miesiąca pomidory (ciekawostka – pomidory są w istocie owocami); OWOCE: agrest, arbuz, czereśnie, maliny, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie. Pierwsze zbiory brzoskwiń i nektarynek.
SIERPIEŃ
WARZYWA: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, kalarepa, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, pomidory, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory fasoli, młodej kapusty i patisona. OWOCE: agrest, arbuz, brzoskwinie, czereśnie (nie zawsze), maliny, nektarynki, porzeczki, poziomki, śliwki, truskawki. Pierwsze jagody i winogrona.
WRZESIEŃ
WARZYWA: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, fasolka szparagowa, fenkuł, kalafior, kalarepa, kapusta, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, patison, pomidory, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory młodej brukselki, cykorii, dyni i jarmużu. OWOCE: brzoskwinie, gruszki, jabłka, jagody, jeżyny, maliny, nektarynki, porzeczki, pigwa, śliwki, winogrona, żurawina
PAŹDZIERNIK
WARZYWA: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, cykoria, dynia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, patison, por, pietruszka, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory młodej brukselki, endywii i roszponki. OWOCE: gruszki, jabłka, pigwa, śliwki, winogrona
LISTOPAD
WARZYWA: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki OWOCE: gruszki, jabłka, pigwa
GRUDZIEŃ
WARZYWA: brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kapusta, marchewka, natka pietruszki (na oknie), pietruszka, por, roszponka, seler (korzeń), ziemniaki OWOCE: gruszki, jabłka
Jedna odpowiedź
Genialne zestawienie. Mam wydrukowane i przyklejone do lodówki 😛 Wreszcie nie ominął mnie sezon na porzeczki. Hahha