Autor Wysmakowane 11 października 2022
WPIS REKLAMODAWCY
Zdrowie na diecie wegetariańskiej i wegańskiej
Coraz więcej osób decyduje się ograniczyć spożywanie mięsa lub całkowicie wykluczyć je z diety. Niektórzy idą o krok dalej i porzucają wszystkie produkty pochodzenia roślinnego. Co stoi za wyborem diety roślinnej i czy da się ją zdrowo zbilansować?
Dieta wegetariańska, o wegańskiej nie wspominając, wydaje się wielu z nas zbyt restrykcyjna. Nawet jeśli chodzi nam po głowie rezygnacja z mięsa, to często nie jesteśmy w stanie wyobrazić sobie, co w ogóle moglibyśmy jeść, by było smacznie, zdrowo i sycąco. Przekonaj się, jak dostarczyć sobie potrzebnych składników w pożywieniu, będąc na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej.
Wegetarianizm i weganizm – czym się od siebie różnią?
Zacznijmy od rozróżnienia: dieta wegańska to sposób odżywiania wykluczający wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego – od nabiału, przez jaja, po mięso i ryby. Dieta wegetariańska zaś polega na jedzeniu wszystkiego poza mięsem i rybami. Niektórzy odżywiają się semiwegetariańsko, włączając do jadłospisu np. ryby.
Z jakich powodów przechodzimy na diety roślinne? Głównie ze względów etycznych lub zdrowotnych. Niektórzy po prostu nie lubią smaku lub konsystencji mięsa. Są też tacy, którzy z jaj i nabiału rezygnują ze względu na alergię i z czasem postanawiają porzucić również spożywanie mięsa.
Białko i żelazo na diecie wegetariańskiej
Tym, co budzi wątpliwości sceptyków wobec diety wegetariańskiej, jest dostarczanie wraz z pożywieniem odpowiedniej ilości białka i żelaza. Odpowiedzią na tę wątpliwość są… rośliny strączkowe! Jeśli chcesz spróbować jeść ich więcej, ale obawiasz się wzdęć, poczytaj o tym, jak gotować bób, fasolę czy ciecierzycę, by nie powodowały dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Istnieje wiele roślin bogatych w żelazo lub o właściwościach krwiotwórczych. Do jadłospisu warto wprowadzić większe ilości szpinaku, jarmużu, brokułów, buraków, orzechów czy amarantusa ekspandowanego. Posiłki mające dostarczyć nam odpowiedniej ilości żelaza powinniśmy spożywać w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C, która ułatwia organizmowi przyswajanie żelaza.
Zdrowe odżywianie – nowa piramida zdrowia
Jak podejść zdrowo do roślinnej diety? Przede wszystkim czytać, uczyć się komponować różnorodne posiłki bogate we wszystkie niezbędne nam składniki. Wskazówki na temat zdrowego odżywiania można znaleźć na przykład na stronie https://www.netto.pl/przepisy/zdrowe-odzywianie/.
W ostatnim czasie zaktualizowano piramidę żywienia. Obecnie można ją nazwać piramidą zdrowego stylu życia – u jej podstawy leży bowiem ruch. Tym, którzy uważają, że mięso dostarcza do organizmu wszystkich niezbędnych substancji, radzimy szczególnie przyjrzeć się zaktualizowanej piramidzie – mięso zajmuje miejsce blisko czubka piramidy, co oznacza, że powinno być w diecie dodatkiem i nie jest niezastępowalne.
Przygotuj pyszny domowy majonez – sprawdź przepis.
Na początku roślinnej drogi dobrze jest wykonać badania – poza morfologią można oznaczyć poziom ferrytyny, żelaza, wapnia, homocysteiny, witamin B12, D3. Po kilku miesiącach na diecie roślinnej powtórz badania, by upewnić się, że – wbrew opinii wielu osób – zdrowo zbilansowana dieta wege nie musi przynosić niedoborów.