Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Chrust lany – ekspresowe słodkości tłusty czwartek

4,0
Rated 4 out of 5
4 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Chrust lany to świetna alternatywa na tłusty czwartek, dla tych, którzy nie mają czasu i / lub cierpliwości do smażenia tradycyjnych pączków. A Ci co mają tego czasu i cierpliwości dużo… mogą zrobić chrust lany oprócz pączków (za kilka dni opublikuje przepis na najlepsze pączki, jakie zrobiłam w życiu!). Chrust lany zrobicie dosłownie w kilkanaście minut. Jak dla mnie, to najlepszy jest zaraz po upieczeniu, gdy jest taki extra chrupiący. Robi się go tak szybko, że nie ma co robić na zapas. Choć kilka razy robiłam go rano na wieczór i nigdy nie zdarzyło się, by zostały choć okruszki. Chrupanie jest obłędnie wciągające. W przepisie jest wódka. Dzięki temu dodatkowi, chrust lany nie nasiąka tłuszczem podczas smażenia. Można wódkę zastąpić spirytusem, czy rumem, ewentualnie sokiem z cytryny.

Pozostałe przepisy na Tłusty Czwartek znajdziecie pod tagiem tłusty czwartek.

 

Chrust lany

  • pół litra tłuszczu do smażenia (smalec, olej kokosowy lub olej rzepakowy)
  • 3 jajka
  • 10 g cukru drobnego do wypieków
  • 150 ml mleka
  • łyżeczka wódki
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru do oprószenia po smażeniu

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Zacząć od nagrzewania tłuszczu w szerokim garnku, na średniej mocy palnika. Żółtka dokładnie oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, do uzyskania puszystej, jasnej masy. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo, po kolei: mleko i wódkę. Odstawić mikser. Bezpośrednio do masy przesiać mąkę i delikatnie zmiksować. W osobnym pojemniku ubić na sztywną pianę białka z szczyptą soli. Białka, delikatnie mieszając łyżką, połączyć z masą.

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i ciasto wyciskać na rozgrzany do ok. 170  stopni C tłuszcz, tworzą wzorki. Smażyć dosłownie chwilę, z obu stron na rumiano. Po usmażeniu odsączyć na ręczniczkach papierowych. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

 

Będzie mi szalenie miło jeśli dołączysz do cudownej, wysmakowanej społeczności na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi jeszcze bardziej miło, jeśli dodatkowo pochwalisz się swoim wykonaniem, wstawiając i oznaczając mnie, abym mogła je podziwiać.

Lany chrust

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,0
Rated 4 out of 5
4 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami