
Autor Wysmakowane 30 stycznia 2023
WPIS REKLAMOWY DLA GASTRONOMII
Własny lokal gastronomiczny to nie lada wyzwanie – nie tylko dla osób rozpoczynających swoją karierę w tej branży, ale także doświadczonych kucharzy i managerów. Kiedy zdecydujesz się na uruchomienie własnego biznesu w gastronomii, koniecznie zadbaj
o kompletne wyposażenie zaplecza kuchennego. Dowiedz się, jak krajalnica do wędlin czy nawet obieraczka do ziemniaków może ułatwić Ci pracę w kuchni!
Decydując się na uruchomienie nawet niewielkiej knajpy serwującej przepyszne dania obiadowe, warto zaopatrzyć się w niezbędne narzędzia i akcesoria kuchenne. Po nawiązaniu współpracy z dostawcą narzędzi na zaplecze kuchenne, takich, jak: krajalnica do wędlin czy obieraczki do warzyw, będziesz w stanie pracować z maksimum wydajności.
Krajalnice i obieraczki do ziemniaków – dlaczego warto mieć je na zapleczu kuchennym?
Inwestycja we własny lokal gastronomiczny to spory wydatek, szczególnie jeśli chcesz zadbać o kompleksowe wyposażenie sali, jak i zaplecza kuchennego. Niezbędnym akcesorium, które powinno znaleźć się na wyposażeniu kuchni, są obieraczki do ziemniaków oraz krajalnice przeznaczone do krojenia wędlin. To szczególnie ważne wtedy, kiedy w restauracji pojawia się mnóstwo gości, a Ty nie jesteś już w stanie ręcznie przygotowywać składników do potraw.
Dzięki inwestycji w profesjonalne akcesoria kuchenne i sprzęt, możesz znacznie ułatwić sobie pracę i zwiększyć efektywność wydawki. To jednocześnie przełoży się na większe zadowolenie gości na sali restauracyjnej, a także możliwość przyjęcia większej liczby osób
w godzinach otwarcia lokalu.
Niezbędne wyposażenie kuchni w restauracji – o czym nie można zapomnieć?
Obecnie na rynku dostępne są różne rodzaje akcesoriów, urządzeń oraz wyposażenia kuchennego, które są wręcz podstawą dla każdej restauracji. Znasz już dwa rodzaje sprzętu, który z pewnością ułatwi Ci codzienną pracę na kuchni. Co jeszcze warto kupić do swojego lokalu? Oto kilka propozycji:
- komplet profesjonalnych noży do wędlin, mięs i serów,
- wytrzymałe deski do krojenia,
- zestawy garnków i naczyń do wydawania dań na salę restauracyjną,
- zestawy sztućców dla gości,
- fartuchy dla kucharzy i pomocy kuchennej,
- regały metalowe,
- pojemniki na żywność,
- ekspres do kawy i urządzenia do obróbki termicznej żywności.
To oczywiście tylko przykłady produktów, które mogą przydać się w dużej restauracji, a także niewielkim bistro.
Ile kosztuje profesjonalne wyposażenie zaplecza kuchennego w gastronomii?
Całkowity koszt zakupu wyposażenia kuchennego do restauracji zależy przede wszystkim od potrzeb kucharzy, a także rodzaju lokalu, który prowadzisz lub dopiero zamierzasz otworzyć. Im więcej wysokiej klasy akcesoriów kuchennych i sprzętu kupisz, tym wyższe będą koszty takiego przedsięwzięcia. Standardowe kwoty, w których powinieneś zmieścić się podczas aranżowania przestrzeni kuchennej lokalu, mogą oscylować od kilkunastu do kilkudziesięciu tysięcy złotych – zależnie od skali, na jaką działa lokal gastronomiczny.