Autor Wysmakowane 16 listopada 2022
WPIS REKLAMODAWCY
Jak przechowywać kawę mieloną i ziarnistą?
Nie ma nic przyjemniejszego niż kawa o poranku. Oczywiście pod warunkiem, że jest aromatyczna i pełna smaku. Aby przedłużyć świeżość kawy mielonej lub ziarnistej, warto wiedzieć, w jaki sposób ją przechowywać i jakich nawyków należy unikać. Sprawdź nasze wskazówki i ciesz się intensywną, aromatyczną kawą każdego dnia!
Kawa mielona – jak przechowywać?
Na wstępie warto zaznaczyć, że kawy mielone szybciej tracą świeżość niż ziarniste – wynika to z faktu, iż przechowywane w całości ziarna ulegają utlenianiu wolniej niż te zmielone, a to właśnie ten proces ma bezpośredni wpływ na utratę walorów smakowych i zapachowych. Kawy mielone mają jednak wielu zwolenników, głównie ze względu na wygodę przygotowywania naparu. Proces utleniania można na szczęście spowolnić, stosując odpowiednie metody.
Kawa mielona przechowywana w oryginalnym opakowaniu (fabrycznie zamkniętym) ma zwykle 2-letni termin przydatności do spożycia. Po otwarciu, kiedy do środka dostanie się powietrze, okres ten ulega oczywiście skróceniu. Aby na dłużej zachować właściwości kawy mielonej, przechowuj ją w szczelnym, ciemnym opakowaniu, by jak najbardziej ograniczyć dostęp powietrza i światła.
Takie opakowanie wkładamy do ciemnej i suchej szafki, a nie do lodówki – niska temperatura neutralizuje zawarte w kawie olejki eteryczne, osłabiając jej aromat, a przy tym sprzyja wystąpieniu wilgoci. Kawę mieloną przechowujemy w oryginalnym opakowaniu, które po każdym użyciu szczelnie zamykamy. Dobrym pomysłem jest wybór kawy w puszce – takie produkty oferuje na przykład Woseba.
Jak przechowywać kawę ziarnistą?
Kawa w ziarnach wolniej traci swoje właściwości zapachowe i smakowe, gdyż całe ziarna są bardziej oporne na proces utleniania. Jeśli jednak mielisz kawę na zapas, stosuj się do metod dotyczących kawy mielonej. W przypadku ziaren najlepszym sposobem na zachowanie wszystkich walorów kawy jest mielenie tuż przed parzeniem.
Kawę ziarnistą przechowujemy w oryginalnym opakowaniu, pamiętając o tym, by po każdym użyciu szczelnie zamykać paczkę. Dobrze również zaopatrzyć się w pojemnik na kawę – na przykład metalowy. Podobnie jak w przypadku kawy mielonej również tę ziarnistą przechowujemy w suchej, chłodnej i ciemnej szafce.
Kawy ziarnistej nie trzymamy w lodówce. Wiele osób zastanawia się jednak, czy całe ziarna można mrozić. Ta metoda pozwala przedłużyć świeżość kawy, pod warunkiem że zamrozisz ziarna przy użyciu pakowarki próżniowej. W innym przypadku po rozmrożeniu kawa będzie miała gorzki, płaski smak, dlatego znacznie lepszym rozwiązaniem jest częstsze zaopatrywanie się w opakowania o mniejszej gramaturze – w ten sposób można mieć pewność, że ziarna zawsze będą świeże i aromatyczne.
Jak NIE przechowywać kawy?
Czy wiesz, czego nie lubi kawa? Do jej naturalnych wrogów zaliczamy powietrze, światło, wilgoć i temperaturę. Podczas przechowywania należy więc pamiętać, by jak najbardziej ograniczać dostęp światła i temperatury do ziaren (całych lub mielonych), a także unikać różnic temperatur, które mogą sprzyjać występowaniu wilgoci.
Tych błędów unikaj:
- Nie przechowuj kawy w lodówce – możliwe jest mrożenie kawy ziarnistej, jednak wyłącznie z zastosowaniem pakowarki próżniowej.
- Nie wystawiaj kawy na działanie światła – ziarna pięknie wyglądają w przezroczystych słoiczkach, jednak przechowując je w ten sposób, skracasz ich żywotność.
- Nie zostawiaj otwartego opakowania – powietrze sprawia, że kawa szybciej się utlenia i traci smak oraz zapach. Opakowanie zawsze zamykaj po użyciu.
- Nie kupuj na zapas – duża paczka Twojej ulubionej kawy jest w promocji? Może i zaoszczędzisz kilka złotych, ale w połowie paczki poczujesz, że ziarna zaczynają tracić smak. Kawę w otwartym opakowaniu powinno się przechowywać do 3 tygodni.
- Nie miel na zapas – już kilka minut po zmieleniu aromaty zaczynają się ulatniać, dlatego jeśli kupujesz całe ziarna, miel je tuż przed parzeniem. Nie masz cierpliwości do tego, by często mielić ziarna? Kupuj kawy mielone w małych paczkach.
Przechowywanie kawy wcale nie jest trudne. Stosując się do naszych porad, możesz cieszyć się pyszną, aromatyczną kawą znacznie dłużej niż dotychczas!