Wydrukuj

Najlepsze potrawy kuchni azjatyckiej

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

WPIS PROMOCYJNY REKLAMODAWCY

Kuchnia azjatycka w Polsce początkowo kojarzyła się z sajgonkami, sushi i kurczakiem serwowanym na ostro. Tymczasem jest niezwykle bogata, a na dodatek zróżnicowana w zależności od części kontynentu, z której się wywodzi. Przedstawiamy kilka przepisów wartych uwagi.

Czym charakteryzuje się kuchnia azjatycka?

Kuchnia azjatycka to szerokie pojęcie, w ramach którego warto wyróżnić kuchnię chińską, japońską, wietnamską i tajską. Do często używanych w nich produktów należy ryż, warzywa, owoce morza oraz mięso. Potrawy są krótko gotowane, dzięki czemu zachowują wartości odżywcze. Dość rzadko używa się takich rzeczy jak oliwa z oliwek, mleko lub inne przetwory mleczne. Natomiast zupełnie odrębnie należy potraktować kuchnię indyjską, która znacząco różni się od pozostałych kuchni z terenu Azji. Tutaj korzysta się z mleka oraz jego pochodnych, ale za to często rezygnuje z mięsa ze względu na religię.

Azja słynie z łączenia ze sobą przeciwstawnych smaków. Często w jednej potrawie można znaleźć nuty ostrości, słodyczy, goryczki i kwaśności. W przepisach europejskich taka kumulacja w jednym daniu jest rzadko spotykana. Na dodatek każdy ze smaków pozostaje wyrazisty – nie jest tłumiony przez pozostałe. Orientalna kuchnia uwodzi już samym zapachem. Imbir, anyż, kardamon, trawa cytrynowa, kurkuma czy curry stanowią tylko część przypraw, które są stosowane w kuchni azjatyckiej. Nawet wygląd dań azjatyckich zachęca do jedzenia. Różnorodność składników sprawia, że często są wielokolorowe. Poza tym Azjaci uwielbiają łączyć ze sobą rozmaite struktury. Kuchnia z odległego jest zdrowa i sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Bułeczki bao z kurczakiem – przysmak pochodzący z Chin

Jednym z dań, od których warto rozpocząć poznawanie kuchni azjatyckiej, są bułeczki bao. Bułeczki przygotowuje się na parze. Są lekkie i delikatne, a na dodatek można je wypełniać różnymi składnikami. Sprawdź nasz przepis na bułeczki bao z kurczakiem https://uwielbiam.pl/przepis/buleczki-bao-z-kurczakiem i spróbuj samodzielnie zrobić to sycące, aromatyczne danie. Farsz z kurczaka w orientalnym stylu przygotujesz dzięki takim przyprawom jak imbir, czosnek, cukier, pieprz oraz świeża kolendra. Do jego wykonania będziesz potrzebować również czerwoną paprykę, marchewkę oraz niesolone orzeszki ziemne. W kuchni azjatyckiej sos sojowy jest dodawany do większości potraw, dlatego również tutaj nie mogło go zabraknąć.

Zupa Tom Yum – tajskie danie warte spróbowania

Zupa Tom Yum należy do najbardziej znanych tajskich potraw. Jej przyrządzenie nie musi być skomplikowane ze względu na dostępność gotowej pasty Tom Yum oraz sosu rybnego. Kieruj się wskazówkami umieszczonymi na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/zupa-tajska-tom-yum-z-krewetkami-i-kurczakiem, a stworzysz potrawę, które aromatowi trudno będzie się oprzeć. Ważną rolę w przygotowaniu zupy odgrywa również bulion i mleko kokosowe. Kurczak oraz krewetki sprawią, że danie będzie sycące. Ananas wraz z sokiem z limonki przełamią pozostałe smaki.

Green curry z kurczakiem – wyrazista potrawa z Azji

Zielone curry powoduje, że kurczak nabiera wyjątkowego smaku. Pełny przepis znajdziesz na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/green-curry. Ostrość i wyrazistość potrawie nadają również chilli, czosnek oraz imbir. Do mocno przyprawionego kurczaka pasuje ugotowany ryż. Całość łagodzi dodatek mleka kokosowego o kremowej konsystencji. Mleko kokosowe stanowi częsty element dań azjatyckich, a w szczególności tych, które są pełne mocnych i ostrych smaków.  

Pad thai – kompozycja aromatycznych przypraw

Jeżeli chcesz spróbować połączenia smaku kwaśnego, słonego, ostrego i słodkiego, wykorzystaj nasz przepis na pad thai: https://uwielbiam.pl/przepis/pad-thai. To również świetne danie, aby przekonać się, jak można wykorzystać tofu. Marynatę do sera sojowego przygotuj z sosu sojowego, miodu, oleju sezamowego, czosnku oraz startego korzenia imbiru. Danie podawane z makaronem ryżowym i orzeszkami ziemnymi na pewno przyjemnie Cię zaskoczy.

WPIS REKLAMOWY REKLAMODAWCY

Najlepsze potrawy kuchni azjatyckiej
Zdjęcie reklamodawcy
przepis na szybkie ciasto
KLIKNIJ I SPRAWDŹ 40 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW NA CIASTA NAWET W KILKA MINUT - PRZEPISY NIEDOSTĘPNE NA BLOGU!

Średnia ocen

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g