Przepisy

Więcej

Wydrukuj

Poznaj sekrety doskonałych domowych wypieków

0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

WPIS REKLAMODAWCY

Poznaj sekrety doskonałych domowych wypieków

Przygotowanie domowej szarlotki czy sernika wcale nie jest takie trudne, jak może się wydawać. Przede wszystkim należy szukać nowych rozwiązań i nie zrażać się pierwszymi niepowodzeniami. Nawet najlepsi mistrzowie cukiernictwa zaczynali od zera. Poniżej przedstawiamy kilka porad, które pozwolą udoskonalić swoje umiejętności.  

Odpowiednia temperatura składników

Wiele osób rezygnuje z pieczenia w obawie przed zakalcem czy niesmacznym ciastem. Pieczenie może być jednak proste, szybkie i przyjemne. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, a każdy wypiek zachwyci pozostałych domowników. Pierwsza zasada, być może najważniejsza, mówi o temperaturze składników. Aby ciasto było odpowiednio puszyste i dokładnie upieczone, należy zadbać o to, aby wszystkie składniki były w pokojowej temperaturze. Jeżeli któryś składnik, np. masło czy mleko, jest zimny, powinno to jednoznacznie wynikać z przepisu.  

Ostrożnie z mieszaniem

Kolejną istotną czynnością, o której warto pamiętać, jest prawidłowe mieszanie składników. Po połączeniu mąki, jajek czy masła, należy oczywiście wszystko dokładnie zmieszać. W zależności od przepisu, można wykonać to mikserem lub np. łyżką. Trzeba to robić jednak delikatnie i nie za długo. W przeciwnym wypadku ciasto może się bowiem rozpadać po upieczeniu. W przypadku mikserów warto rozpocząć mieszanie na 1-2 poziomie szybkości, a następnie nieco go zwiększyć, jednak nigdy do maksymalnego poziomu.  

Jak uniknąć zakalca?

Zakalec, czyli nieudana, niewyrośnięta i niewypieczona warstwa w cieście lub całe takie ciasto, to koszmar wielu osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z domowymi wypiekami. Na szczęście istnieje kilka prostych sposobów na to, aby go uniknąć. Po pierwsze, warto stawiać na jakościowe składniki, zwłaszcza oleje. Ryzyko zakalca zmniejsza także dokładne przesianie wszystkich suchych składników ciasta, tj. mąki, cukru, kakao czy zmielonych orzechów. Warto zwrócić również uwagę na proporcję i dokładnie trzymać się przepisu. Zbyt dużo dodanej mąki czy cukru może skutkować niewyrośnięciem. Dużo czujności trzeba zachować także podczas pieczenia. Kiepskim pomysłem jest zwłaszcza otwieranie drzwi piekarnika w celu sprawdzenia, czy ciasto jest już gotowe.  

W pieczeniu pomaga odpowiedni sprzęt

Nie ma wątpliwości, że w domowych wypiekach pomaga także odpowiedni sprzęt. Urządzeniem, które od kilku sezonów robi prawdziwą furorę, jest piekarnik parowy. Tego typu sprzęt pozwala na upieczenie chrupiących i puszystych ciast w warunkach domowych. Dzięki temu praktycznie całkowicie można zrezygnować z wypieków z cukierni. Na jakie funkcje należy zwrócić szczególną uwagę podczas zakupu takiego sprzętu?  

Jaki piekarnik parowy wybrać?

Ciekawym produktem jest zwłaszcza piekarnik parowy SteamPro 900 marki Electrolux. Sprzęt posiada niezwykle przydatną funkcję Steamify®, która samodzielnie określa optymalną ilość pary oraz czas pieczenia. Jedyne, co trzeba ustawić samodzielnie to temperatura. W pieczeniu bardzo przyda się także termosonda. Pozwala ona na stałe monitorowanie temperatury wewnątrz potrawy i ciasta. Minimalizuje to ryzyko niedopieczenia (w tym zakalca!) świetnie też się sprawdzi w przygotowaniu odpowiedniego steka. Gdy potrawa jest gotowa, termosonda sygnalizuje zakończenie pieczenia i automatycznie wyłącza piekarnik. Dzięki temu nie ma konieczności samodzielnego monitorowania wypieku. 

Nie tylko do pieczenia, czyli nieoczywiste sposoby na wykorzystanie piekarnika parowego

Poza standardowymi wypiekami i pieczonymi mięsami czy rybami, piekarnik parowy wykorzystać można także w inny, mniej typowy sposób. Tego typu sprzęt sprawdzi się m.in. do zdejmowania wosku z owoców, zdejmowania skórki z pomidorów, gotowania kaszy, gotowania jajek na twardo i miękko czy blanszowania warzyw. Innym zastosowaniem piekarnika parowego jest wyparzanie akcesoriów dziecięcych czy dezynfekowanie warzyw i owoców dla maluchów. Jak widać, to uniwersalny sprzęt, który pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Choćby z tego powodu warto mieć go w domu!  

Poznaj sekrety doskonałych domowych wypieków

WPIS REKLAMODAWCY

przepis na szybkie ciasto
KLIKNIJ I SPRAWDŹ 40 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW NA CIASTA NAWET W KILKA MINUT - PRZEPISY NIEDOSTĘPNE NA BLOGU!
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami