Aksamitny mus czekoladowy w pucharkach dla dwojga

przepis

Aksamitny mus czekoladowy w pucharkach, czyli – szukając deseru idealnego na słodkie zwieńczenie tegorocznych walentynek. Wymogi: bardzo czekoladowo (Ci z Was, którzy śledzą blog wiedzą dobrze, jak zagorzałym czekoholikiem jest mój M), w całości do przygotowania wcześniej (przecież nie będę w romantycznej atmosferze stać w kuchni!), wyjątkowo i … dozwolone kobietom w ciąży ;). Tak – deser zawiera żółtka, ale są one doprowadzone niemalże do wrzenia. Żadna salmonella tego nie przetrwa ;). Inspirację znalazłam na food & wine, trochę pokombinowałam i …. mus wyszedł cudowny. Delikatny, niemalże aksamitny w konsystencji. Moim zdaniem – idealny. Jeśli jednak lubicie bardziej kremowe musy to zwiększcie proporcje gorzkiej czekolady vs. mleczna (łącznie 140 g) lub dodajcie jedno żółtko więcej. Mus można przygotować wcześniej (trzymamy w lodówce do 3 dni) lub w dniu podania, ale koniecznie musi odstać minimum godzinę w lodówce by stężał.

Aksamitny mus czekoladowy w pucharkach

  • 85 ml mleka (przelicznik g/ml na szklanki/ łyżki -> miary)
  • 150 ml śmietany 36%
  • 90 g mlecznej czekolady
  • 65 g gorzkiej czekolady
  • 2 żółtka
  • 15 g cukru drobnego
  • do dekoracji: owoce liofilizowane lub zastępczo owoce świeże/ konfitura z wiśni lub malinowa

Mleko i 85 ml śmietany przełożyć do średniego garnka i wolno podgrzewać, doprowadzając do zagotowania. Co jakiś czas zamieszać. Czekoladę mleczną oraz 50 g gorzkiej posiekać drobno. Żółtka oraz cukier przełożyć do pojemnika o pionowych ściankach i ubić końcówkami do ubijania białek/ śmietany, aż do uzyskania jasnej, bardzo puszystej masy (ok 5 minut). Wlać kilka łyżek bardzo gorącej masy mlecznej do ubitych żółtek. Krótko zmiksować i przelać całość z powrotem do garnka. Dokładnie wymieszać i podgrzać kilka minut, bardzo często mieszając, do mocnego zgęstnienia masy (nie wolno masy zagotować!!). Zestawić z palnika i wsypać posiekaną czekoladę. Chwilę odczekać i zmiksować na gładki, aksamitny mus. Rozłożyć do dwóch pucharków i schłodzić w lodówce do stężenia (minimum godzina).

Dekoracja. Kawałek papieru do pieczenia rozłożyć na małej, płaskiej desce. Resztę (15 g) gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub pojemniczka do szprycowania i cienką końcówką zrobić wzorek czekolady na przygotowanym papierze. Wstawić na deseczce do lodówki do stężenia. Resztę śmietany (mocno schłodzonej) ubić na sztywno.  Ubitą śmietanę wyłożyć po równo w kubeczkach. Posypać pokruszonymi owocami liofilizowanymi i udekorować serduszkiem z czekolady.

Aksamitny mus czekoladowy w pucharkach dla dwojgaDelikatny mus czekoladowy w pucharkach na walentynki

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
Przepis
Aksamitny krem czekoladowy w pucharkach dla dwojga
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 10 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

18 komentarzy

  • aga 18 lutego 2019 o 08:52 Odpowiedz

    O mniam 🙂 obawiam się, że taki pucharek to może być za mało 😀 😀 😀

    • Wysmakowane 18 lutego 2019 o 09:07 Odpowiedz

      oj uwierz mi że wystarczy. Ciężko pomieścić więcej czekoladowego szczęścia. 😉

  • Zuzanna 16 lutego 2019 o 16:44 Odpowiedz

    Zdecydowanie lubię takie desery <3 Jaki apetyczny ten mus!-

  • Ania 16 lutego 2019 o 14:04 Odpowiedz

    Mus wyglada obłędnie 😉 już same zdjęcia zachęcają żeby go zrobić 🙂

  • Wiola Korzeniowska 16 lutego 2019 o 13:03 Odpowiedz

    Trafiłaś w moje serce! Wpraszam sie na deser! 💙

  • Paulina 16 lutego 2019 o 08:01 Odpowiedz

    💓💓💓Wygląda niesamowicie😉

  • KATARZYNA 16 lutego 2019 o 07:53 Odpowiedz

    Romantyczne, wręcz afrodyzjakalne! Mniam! <3

  • Sunflower 16 lutego 2019 o 07:51 Odpowiedz

    Wspaniały przepis, prawdziwie wysmakowany. Rozpieszcza zmysły 🙂 Wszyscy uwielbiamy czekoladę, więc nie ma wyjścia – trzeba będzie go zrobić 🙂

  • Angelika 15 lutego 2019 o 22:38 Odpowiedz

    Wygląda bosko, idealnie kremowy i aksamitny 😘😘😘

  • Małgorzata Kijowska 15 lutego 2019 o 21:57 Odpowiedz

    Ten deser jest bardzo niebezpieczny, bo może okazać się mega uzależniający ;)))

    • Wysmakowane 15 lutego 2019 o 22:00 Odpowiedz

      To akurat prawda. Mój M już mi dziś skomlał, że chciałby znowu 😉

  • Julita 15 lutego 2019 o 21:40 Odpowiedz

    Wygląda obłędnie i na pewno zasmakuje każdemu czekoladoholikowi 😉

  • Amber 15 lutego 2019 o 21:23 Odpowiedz

    Mus wygląda smakowicie!
    Walentynek nie świętuję specjalnie, więc wypróbuję Twój przepis bez okazji.

  • Sabina 15 lutego 2019 o 20:23 Odpowiedz

    Też bym taki z chęcią zjadła. Chyba muszę wypróbować 😊

  • Krystynabozenna 15 lutego 2019 o 17:30 Odpowiedz

    Coraz więcej twoich przepisów wrzucam do folderu do zrobienia, ale są takie pyszne i te zdjęcia extra, że trudno nie zapisać 😉

  • pozycjonowanie 15 lutego 2019 o 10:51 Odpowiedz

    Pięknie i smakowicie wygląda. Aż ślinlka cieknie.

  • Karolina / Nasze Bąbelkowo 15 lutego 2019 o 00:23 Odpowiedz

    My wczoraj robiliśmy z synkiem walentynkowe naleśniki z czekoladą w kształcie serc – ale takiego musu też chętnie spróbuję 🙂

  • Roksana www.kopanina.pl 14 lutego 2019 o 21:30 Odpowiedz

    Wygląda fantastycznie, pewnie tak samo smakuje 🙂 Uwielbiam wszystko, co czekoladowe 🙂

MENU