
- Potrzebny czas: 3 godziny
- Porcja: forma 24x24 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 18 stycznia 2020
Prosty przepis na deser uwielbiany przez dzieci, czyli andruty z masą z mleka skondensowanego i kwaśnymi powidłami. Sposób przygotowania jest bajecznie prosty i spokojnie poradzi sobie z nim każdy. Natomiast czas szykowania jest dość długi. Najpierw kilka godzin gotujemy mleko skondensowane by otrzymać kajmak, a po zrobieniu wafle trzeba koniecznie odłożyć na kilka godzin by zmiękły i połączyły się z masą. Jeśli nie macie tyle czasu, zawsze można użyć gotowego kajmaku z puszki, ale „leżakowania” już pominąć raczej nie można. Dżem możecie użyć dowolny, ale zdecydowanie polecam wybrać jakiś kwaśny, zdecydowany w smaku, by całość nie wyszła zbyt mdła i słodka.
Andruty z masą z mleka skondensowanego i z dżemem
- 5 wafli
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 100 g masła min 82% tłuszczu – temperatura pokojowa
- ciemny, kwaśny dżem np. z czarnej porzeczki
Zamkniętą puszkę wstawić pionowo do wysokiego garnka. Zalać wodą do przykrycia i gotować ok 2,5 godziny. Wyjąć z wody i odstawić. Otworzyć dopiero po ostudzeniu. W misce umieścić miękkie masło. Ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Następnie, stopniowo dodawać ostudzony kajmak, nie przestając ubijać. Pierwszy wafel ułożyć w formie i posmarować cienko dżemem. Kolejny posmarować cienką warstwą masy kajmakowej i posmarowaną stroną położyć na warstwie dżemu. Następnie wyłożyć grubszą warstwę masy, trzeci wafel, znów grubą warstwę, czwarty wafel i zakończyć tak jak na początku. Czyli cienka warstwa kajmaku i na to wafel z cienką warstwą dżemu. Andruta obciążyć równomiernie lub zawinąć ściśle w folię i zostawić na kilka godzin. Wafle lekko „przejdą” masą i zmiękną.
Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
2 Responses
najlepsze nadzienie 🙂
Pyszne, uwielbiamy je!