Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Andruty z masą z mleka skondensowanego

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Prosty przepis na deser uwielbiany przez dzieci, czyli andruty z masą z mleka skondensowanego i  kwaśnymi powidłami. Sposób przygotowania jest bajecznie prosty i spokojnie poradzi sobie z nim każdy. Natomiast czas szykowania jest dość długi. Najpierw kilka godzin gotujemy mleko skondensowane by otrzymać kajmak, a po zrobieniu wafle trzeba koniecznie odłożyć na kilka godzin by zmiękły i połączyły się z masą. Jeśli nie macie tyle czasu, zawsze można użyć gotowego kajmaku z puszki, ale „leżakowania” już pominąć raczej nie można. Dżem możecie użyć dowolny, ale zdecydowanie polecam wybrać jakiś kwaśny, zdecydowany w smaku, by całość nie wyszła zbyt mdła i słodka.

 

Andruty z masą z mleka skondensowanego i z dżemem

  • 5 wafli
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 100 g masła min 82% tłuszczu – temperatura pokojowa
  • ciemny, kwaśny dżem np. z czarnej porzeczki

Zamkniętą puszkę wstawić pionowo do wysokiego garnka. Zalać wodą do przykrycia i gotować ok 2,5 godziny. Wyjąć z wody i odstawić. Otworzyć dopiero po ostudzeniu. W misce umieścić  miękkie masło. Ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Następnie, stopniowo dodawać ostudzony kajmak, nie przestając ubijać. Pierwszy wafel ułożyć w formie i posmarować cienko dżemem. Kolejny posmarować cienką warstwą masy kajmakowej i posmarowaną stroną położyć na warstwie dżemu. Następnie wyłożyć grubszą warstwę masy, trzeci wafel, znów grubą warstwę, czwarty wafel i zakończyć tak jak na początku. Czyli cienka warstwa kajmaku i na to wafel z cienką warstwą dżemu. Andruta obciążyć równomiernie lub zawinąć ściśle w folię i zostawić na kilka godzin. Wafle lekko „przejdą” masą i zmiękną.

Andruty z masą z mleka skondensowanegowafle z mlekiem skondensowanym i dżemem

 

Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami