
Autor Wysmakowane 21 czerwca 2021
Awokado pasta, czyli makaron z awokado w wersji podstawowej, najprostszej i naprawdę pysznej. Po raz kolejny okazało się, że w 12 minut można wyczarować coś przepysznego! Wystarczyło AWOKADO, trochę sera, cytryna i oczywiście makaron. Zaledwie kilka składników, 12 minut i pyszny obiad gotowy. Uwielbiamy awokado w takim wydaniu. Rodzinnie uwielbiamy. Tylko dla dzieci chilli dodaję dosłownie mikro szczyptę, a dla nas z pół łyżeczki, tak by całość wyszła dość pikantna. I wszyscy są zadowoleni.
Warto pokusić się o dobr, intemsywny w smaku ser, jak parmezan czy grana padano. I jeśli macie możliwość zakupić tymianek cytrynowy, to mocno wam polecam taką wersję. Nadaje daniu naprawdę niesamowity smak.
Awokado pasta. czyli makaron z awokado
- ok. 140 g makaronu (u mnie pełnoziarniste świderki)
- 1 miękkie, dojrzałe awokado
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- ćwiartka cytryny
- przyprawy do smaku: chili, sól i świeżo zmielony pieprz
- do podanie: makaron, starty ser i tymianek (cytrynowy najlepiej)
Ugotować makaron al dente. Awokado, oliwę, czosnek i sok wyciśnięty z cytryny zmiksować na mus. Doprawić wedle uznania solą, pieprzem i chilli. Wymieszać z makaronem.
Posypać listkami tymianku i startym serem. I już, gotowe.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.