Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Szparagi zapiekane z serem kozim i szynką prosciutto

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 13 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Takie proste i takie szybkie danie. Idealne, gdy masz dosłownie kilka minut na naszykowanie obiadu (nagrzanie piekarnika się nie liczy! :)), a chcesz zjeść coś zdrowego, pożywnego, ale i pysznego. Szparagi zapiekane z serem kozim i szynką prosciutto, u mnie podane z kaszotto warzywnym od Helcom. Wahałam się czy nie sięgnąć po buraczane (jest jeszcze trzecie, z szpinakiem). Myślę, że też by tu świetnie pasowało.

Samo kaszotto możecie podać prosto z słoiczka, tylko lekko podgrzane. Ja moje wzbogaciłam o garść oliwek, odrobinę świeżej papryki i oczywiście szparagi. Próbuję się jeszcze nimi nacieszyć, zanim znikną. (tutaj znajdziecie wszystkie przepisy: Szparagi)

Co do szparagów, to są szkoły, które polecają chwilę je gotować, przed pieczeniem. Możecie tak zrobić, jeśli lubicie miękkie, delikatne szparagi. Ja jestem fanem szparagów w wydaniu al. dente, więc tylko je opłukałam, osuszyłam, odłamałam zdrewniałe końcówki i zawinęłam w ser i szynkę. Mój ser kozi był dość słony, więc nie soliłam już dodatkowo szparagów. Spróbujcie Wasz i zadecydujcie. Natomiast zawsze jest lepiej lekko oprószyć danie solą na koniec, już na talerzu, niż przesolić na etapie przygotowywania.

 

Szparagi zapiekane z serem kozim i szynką prosciutto

  • 10 szparagów
  • 80 g sera koziego
  • 2 duże plastry szynki prosciutto
  • duża łyżka oliwy extra virgin
  • pół łyżeczki miodu

Piekarnik nastawić na 210 stopni, z opcją grilla. Szparagi umyć i osuszyć. Każdą łodygę wygiąć, aż sama złamie się w odpowiednim miejscu. Zdrewniałe końce odłożyć. Rozłożyć 2 plastry szynki. Każdy posmarować serem kozim. Z jednego końca szynki ułożyć 3 szparagi i zwinąć roladkę. Tak samo przygotować drugą. Obie roladki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Oliwę wylać do malutkiej miseczki. Pędzlem nabierać oliwę i posmarować dokładnie roladki. Pozostałe 4 szparagi pokroić na kawałki po ok. 2 cm długości i obtoczyć je w oliwie. Wyłożyć na blaszkę  i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 10 minut. W połowie pieczenia, do pozostałej oliwy dodać miód i roztrzepać. Wysunąć blaszkę z piekarnika i przy pomocy pędzelka, posmarować oliwą z miodem roladki. Podczas pieczenia naszykować kaszotto.

 

Kaszotto z warzywami i dodatki

  • słoik kaszotto z warzywami
  • pół papryki
  • 10 oliwek
  • tymianek i świeża oliwa extra virgin do podania

Paprykę posiekać na kawałki, oliwki w plasterki. Wymieszać z kaszottem i razem podgrzać. Można w mikrofali, bądź w garnku. Wyłożyć na 2 talerze, na wierzch ułożyć pokrojone szparagi i roladki w szynce. Danie skropić oliwą i posypać świeżymi listkami tymianku.

 

Szparagi zapiekane z serem kozim i szynką prosciuttoszybki obiad kaszotto szparagi

Post powstał we współpracy z Helcom

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 13 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

5 odpowiedzi

  1. Doskonały i smakowity przepis na szparagi. Bardzo je lubię w każdej postaci.
    Fajne połączenie smaków. Ciekawy pomysł na podanie z kaszotto.
    Niestety u mnie w sklepach już nie ma szparagów, ale przepis wart zapamiętania.

    1. Muszę przyznać, że ostatnio miałam tak wyładowane pracą dni, że te słoiczki naprawdę mnie uratowały i dzięki nim nie chodziłam głodna 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami