
Autor Wysmakowane 8 czerwca 2021
Takie proste i takie szybkie danie. Idealne, gdy masz dosłownie kilka minut na naszykowanie obiadu (nagrzanie piekarnika się nie liczy! :)), a chcesz zjeść coś zdrowego, pożywnego, ale i pysznego. Szparagi zapiekane z serem kozim i szynką prosciutto, u mnie podane z kaszotto warzywnym od Helcom. Wahałam się czy nie sięgnąć po buraczane (jest jeszcze trzecie, z szpinakiem). Myślę, że też by tu świetnie pasowało.
Samo kaszotto możecie podać prosto z słoiczka, tylko lekko podgrzane. Ja moje wzbogaciłam o garść oliwek, odrobinę świeżej papryki i oczywiście szparagi. Próbuję się jeszcze nimi nacieszyć, zanim znikną. (tutaj znajdziecie wszystkie przepisy: Szparagi)
Co do szparagów, to są szkoły, które polecają chwilę je gotować, przed pieczeniem. Możecie tak zrobić, jeśli lubicie miękkie, delikatne szparagi. Ja jestem fanem szparagów w wydaniu al. dente, więc tylko je opłukałam, osuszyłam, odłamałam zdrewniałe końcówki i zawinęłam w ser i szynkę. Mój ser kozi był dość słony, więc nie soliłam już dodatkowo szparagów. Spróbujcie Wasz i zadecydujcie. Natomiast zawsze jest lepiej lekko oprószyć danie solą na koniec, już na talerzu, niż przesolić na etapie przygotowywania.
Szparagi zapiekane z serem kozim i szynką prosciutto
- 10 szparagów
- 80 g sera koziego
- 2 duże plastry szynki prosciutto
- duża łyżka oliwy extra virgin
- pół łyżeczki miodu
Piekarnik nastawić na 210 stopni, z opcją grilla. Szparagi umyć i osuszyć. Każdą łodygę wygiąć, aż sama złamie się w odpowiednim miejscu. Zdrewniałe końce odłożyć. Rozłożyć 2 plastry szynki. Każdy posmarować serem kozim. Z jednego końca szynki ułożyć 3 szparagi i zwinąć roladkę. Tak samo przygotować drugą. Obie roladki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Oliwę wylać do malutkiej miseczki. Pędzlem nabierać oliwę i posmarować dokładnie roladki. Pozostałe 4 szparagi pokroić na kawałki po ok. 2 cm długości i obtoczyć je w oliwie. Wyłożyć na blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 10 minut. W połowie pieczenia, do pozostałej oliwy dodać miód i roztrzepać. Wysunąć blaszkę z piekarnika i przy pomocy pędzelka, posmarować oliwą z miodem roladki. Podczas pieczenia naszykować kaszotto.
Kaszotto z warzywami i dodatki
- słoik kaszotto z warzywami
- pół papryki
- 10 oliwek
- tymianek i świeża oliwa extra virgin do podania
Paprykę posiekać na kawałki, oliwki w plasterki. Wymieszać z kaszottem i razem podgrzać. Można w mikrofali, bądź w garnku. Wyłożyć na 2 talerze, na wierzch ułożyć pokrojone szparagi i roladki w szynce. Danie skropić oliwą i posypać świeżymi listkami tymianku.
Post powstał we współpracy z Helcom
5 Responses
Bardzo ciekawe połączenie, na pewno fajnie smakuje 🙂 Szparagi uwielbiam pod każdą postacią 🙂
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Szparagi i kaszotto mogą być ciekawym połączeniem. Zupełnie nie mam ochoty na spędzanie czasu w kuchni, takie słoiczki byłyby więc cudownym rozwiązaniem
Doskonały i smakowity przepis na szparagi. Bardzo je lubię w każdej postaci.
Fajne połączenie smaków. Ciekawy pomysł na podanie z kaszotto.
Niestety u mnie w sklepach już nie ma szparagów, ale przepis wart zapamiętania.
Kaszotto ze słoiczka to doskonały pomysł na szybki obiad. Lecę zaraz na stronę producenta poczytać jakie są rodzaje i z czym to się je 😉
Muszę przyznać, że ostatnio miałam tak wyładowane pracą dni, że te słoiczki naprawdę mnie uratowały i dzięki nim nie chodziłam głodna 😉