fbpx

Szparagi zapiekane z serem kozim i szynką prosciutto

przepis

Takie proste i takie szybkie danie. Idealne, gdy masz dosłownie kilka minut na naszykowanie obiadu (nagrzanie piekarnika się nie liczy! :)), a chcesz zjeść coś zdrowego, pożywnego, ale i pysznego. Szparagi zapiekane z serem kozim i szynką prosciutto, u mnie podane z kaszotto warzywnym od Helcom. Wahałam się czy nie sięgnąć po buraczane (jest jeszcze trzecie, z szpinakiem). Myślę, że też by tu świetnie pasowało.

Samo kaszotto możecie podać prosto z słoiczka, tylko lekko podgrzane. Ja moje wzbogaciłam o garść oliwek, odrobinę świeżej papryki i oczywiście szparagi. Próbuję się jeszcze nimi nacieszyć, zanim znikną. (tutaj znajdziecie wszystkie przepisy: Szparagi)

Co do szparagów, to są szkoły, które polecają chwilę je gotować, przed pieczeniem. Możecie tak zrobić, jeśli lubicie miękkie, delikatne szparagi. Ja jestem fanem szparagów w wydaniu al. dente, więc tylko je opłukałam, osuszyłam, odłamałam zdrewniałe końcówki i zawinęłam w ser i szynkę. Mój ser kozi był dość słony, więc nie soliłam już dodatkowo szparagów. Spróbujcie Wasz i zadecydujcie. Natomiast zawsze jest lepiej lekko oprószyć danie solą na koniec, już na talerzu, niż przesolić na etapie przygotowywania.

 

Szparagi zapiekane z serem kozim i szynką prosciutto

  • 10 szparagów
  • 80 g sera koziego
  • 2 duże plastry szynki prosciutto
  • duża łyżka oliwy extra virgin
  • pół łyżeczki miodu

Piekarnik nastawić na 210 stopni, z opcją grilla. Szparagi umyć i osuszyć. Każdą łodygę wygiąć, aż sama złamie się w odpowiednim miejscu. Zdrewniałe końce odłożyć. Rozłożyć 2 plastry szynki. Każdy posmarować serem kozim. Z jednego końca szynki ułożyć 3 szparagi i zwinąć roladkę. Tak samo przygotować drugą. Obie roladki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Oliwę wylać do malutkiej miseczki. Pędzlem nabierać oliwę i posmarować dokładnie roladki. Pozostałe 4 szparagi pokroić na kawałki po ok. 2 cm długości i obtoczyć je w oliwie. Wyłożyć na blaszkę  i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 10 minut. W połowie pieczenia, do pozostałej oliwy dodać miód i roztrzepać. Wysunąć blaszkę z piekarnika i przy pomocy pędzelka, posmarować oliwą z miodem roladki. Podczas pieczenia naszykować kaszotto.

 

Kaszotto z warzywami i dodatki

  • słoik kaszotto z warzywami
  • pół papryki
  • 10 oliwek
  • tymianek i świeża oliwa extra virgin do podania

Paprykę posiekać na kawałki, oliwki w plasterki. Wymieszać z kaszottem i razem podgrzać. Można w mikrofali, bądź w garnku. Wyłożyć na 2 talerze, na wierzch ułożyć pokrojone szparagi i roladki w szynce. Danie skropić oliwą i posypać świeżymi listkami tymianku.

 

Szparagi zapiekane z serem kozim i szynką prosciuttoszybki obiad kaszotto szparagi

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
Szparagi zapiekane z serem kozim i szynką prosciutto
Published On

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

Brak komentarzy

MENU