
- Potrzebny czas: 25 minut + chłodzenie
- Porcja: ok 30 sztuk
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 3 lutego 2019
Szybkie, proste, budyniowe ciasteczka z lentilkami, które pokochają Wasze dzieci. I Wy też, za prostotę i szybkość wykonania ;). Z ciastem postępujemy tak jak z ciastem kruchym – również bardzo nie lubi ciepła naszych rąk. Czyli: jak najkrótsze wyrabianie, a później porządne schłodzenie w lodówce (lub jeśli zależy Wam na czasie – w zamrażalniku). Zamiast lentilek możecie użyć dowolne inne czekoladowe drażetki np. smarties, m&ms czy inne podobne. Ciasteczka można przechowywać przez tydzień, zamknięte, w temperaturze pokojowej. Smakowo będą równie dobre. Uwaga! Lentilki nie, ale niektóre cukierki mają tendencję do blaknięcia, więc efekt wizualny po kilku dniach przechowywania może być gorszy.
Budyniowe ciasteczka z lentilkami
- 180 g zimnego masła min 82% tłuszczu
- 5 pełnych łyżek cukru pudru
- 210 g mąki pszennej
- 60 g budyniu śmietankowego w proszku bez cukru
- małe opakowanie ok 40 g kolorowych drażetek np. lentilki, smarties, m&ms czekoladowe lub inne podobne
Cukier puder, mąkę i budyń przesiać na stolnicę i dokładnie wymieszać. Dodać zimne masło i szybko posiekać razem nożem. Krótko, energicznie wyrobić w dłoniach, tylko do połączenia się składników. Uformować kulę, zawinąć ją w folie spożywczą i schłodzić w lodówce przez około godzinę (ewentualnie w zamrażarce 20 minut).
Schłodzone ciasto formować w niewielkie kulki, układać na papierze do pieczenia delikatnie je spłaszczając. Zachować pomiędzy ciasteczkami min 1,5 centymetrowe odstępy. W każde ciasteczko wcisnąć po dwa cukierki. Ciasteczka wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika – do 190 stopni C – góra – dół z termoobiegiem. Schłodzone ciasteczka przełożyć na papierze na blachę do piekarnika i piec ok. 14 minut aż ciasteczka zaczną się delikatnie rumienić – nie za bardzo, mają być wciąż jasne. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
13 odpowiedzi
Kusząco wyglądają. Chętnie spróbuje ???
Widziałam je na Insta. Wyglądają świetnie. Moim M&M zrobię na Dzień dziecka ?
Fajny skrót. Od razu kojarzy się słodko i kolorowo 😉
Pyszne i proste ciasteczka do zrobienia ; ) Uwielbiam tak
urocze te ciasteczka 🙂 trzeba będzie kiedyś zrobić 🙂
Bardzo mi się podoba ten przepis! zastanawiam się czy mogę powciskać posiekane orzechy zamiast lentilek , bo moja jest insulinooporna :-0
Możesz. Jak najbardziej.
Pycha! Uwielbiam takie domowe ciacha, a z lentilkami piekę zwykłe maślane ciasteczka i są cudowne. Muszę wypróbować Twój przepis :*
Nigdy nie piekłam ciastek z budyniem! Muszę zapisać sobie Twój przepis.
Jednak lentilki pominę, bo już w ciastkach jest dużo cukru…Dla nas za słodko.
Zamiast lentilków możesz na górę dać np małe kawałki gorzkiej czekolady.
Urocze! Lentilki to smak mojego dzieciństwa! ?
Iii super! Mam wszystkie składniki w domu ? i niestety chorą córkę więc będzie to fajny pomysł na rozrywkę dla Nas ?
Zdecydowanie. Moje dziecię z lubością dekorowało ciasteczka.