Przepisy

Więcej

TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Budyniowe ciasteczka z lentilkami

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 16 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Szybkie, proste, budyniowe ciasteczka z lentilkami, które pokochają Wasze dzieci. I Wy też, za prostotę i szybkość wykonania ;). Z ciastem postępujemy tak jak z ciastem kruchym – również bardzo nie lubi ciepła naszych rąk. Czyli: jak najkrótsze wyrabianie, a później porządne schłodzenie w lodówce (lub jeśli zależy Wam na czasie – w zamrażalniku). Zamiast lentilek możecie użyć dowolne inne czekoladowe drażetki np. smarties, m&ms czy inne podobne. Ciasteczka można przechowywać przez tydzień, zamknięte, w temperaturze pokojowej. Smakowo będą równie dobre. Uwaga! Lentilki nie, ale niektóre cukierki mają tendencję do blaknięcia, więc efekt wizualny po kilku dniach przechowywania może być gorszy.

Budyniowe ciasteczka z lentilkami

  • 180 g zimnego masła min 82% tłuszczu
  • 5 pełnych łyżek cukru pudru
  • 210 g mąki pszennej
  • 60 g budyniu śmietankowego w proszku bez cukru
  • małe opakowanie ok 40 g kolorowych drażetek np. lentilki, smarties, m&ms czekoladowe lub inne podobne

Cukier puder, mąkę i budyń przesiać na stolnicę i dokładnie wymieszać. Dodać zimne masło i szybko posiekać razem nożem. Krótko, energicznie wyrobić w dłoniach, tylko do połączenia się składników. Uformować kulę, zawinąć ją w folie spożywczą i schłodzić w lodówce  przez około godzinę (ewentualnie w zamrażarce 20 minut).

Schłodzone ciasto formować w niewielkie kulki, układać na papierze do pieczenia delikatnie je spłaszczając. Zachować pomiędzy ciasteczkami min 1,5 centymetrowe odstępy. W każde ciasteczko wcisnąć po dwa cukierki. Ciasteczka wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika – do 190 stopni C – góra – dół z termoobiegiem. Schłodzone ciasteczka przełożyć na papierze na blachę do piekarnika i piec ok. 14 minut aż ciasteczka zaczną się delikatnie rumienić – nie za bardzo, mają być wciąż jasne. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.

Budyniowe ciasteczka z lentilkami dla dziecipiegowate ciasteczka kruche dla dzieci

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 16 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

13 odpowiedzi

  1. Pycha! Uwielbiam takie domowe ciacha, a z lentilkami piekę zwykłe maślane ciasteczka i są cudowne. Muszę wypróbować Twój przepis :*

  2. Nigdy nie piekłam ciastek z budyniem! Muszę zapisać sobie Twój przepis.
    Jednak lentilki pominę, bo już w ciastkach jest dużo cukru…Dla nas za słodko.

  3. Iii super! Mam wszystkie składniki w domu ? i niestety chorą córkę więc będzie to fajny pomysł na rozrywkę dla Nas ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami