fbpx

Tort ciasteczkowy potwór

przepis

Ostatnio był tort dla dziewczynki (tort motylek – przepis), a dziś mam dla Was rewelacyjny tort ciasteczkowy potwór, z okazji drugich urodzin mojego synka. Uwierzcie mi, że takim tortem wywołacie niemałe poruszenie, nie tylko u małego solenizanta 😀 Uwaga! Większość barwników najprawdopodobniej zabarwi na chwilę języki biesiadników na niebiesko. U nas spotęgowało to frajdę i radochę z tortu. J Samo ciasto zrobiłam z przepisu na red velvet cake, nie jest to więc typowy biszkopt. Z założenia jest wilgotne, więc nie potrzebuje nasączenia. Do środka powędrowała masa z nutellą oraz krem bananowy, a samo futro wykonałam z masy maślanej na bazie mleka skondensowanego. Całość kompozycji zaliczam do bardzo udanych i gorąco Wam polecam! Tort można spokojnie zrobić w jeden dzień, choć najlepiej rozłożyć przygotowanie na dwa, albo i na trzy dni. Pierwszego dnia zrobić blaty blue velvet, krem maślany i czekoladowe oczy i buźkę. Drugiego dorabiamy kremy i składamy tort, a trzeciego dekorujemy. Przy robieniu na raz, koniecznie trzeba schłodzić tort przed dekorowaniem min 4 godziny w lodówce. Stężeje i delikatnie opadnie. Jeśli byłby już wówczas pokryty futerkiem, to mogłoby miejscami popękać.

Ciasto blue velvet

  • 600 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • pół łyżeczki soli
  • 320 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka
  • 420 g oleju słonecznikowego (ok 1,5 szklanki)
  • 420 g maślanki (ok 1,5 szklanki)
  • łyżeczka niebieskiego barwnika w paście
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 łyżki winnego octu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu). Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Do jednej miski przesiać wszystkie suche składniki: mąkę, kakao i sól. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. W drugiej, większej misce wymieszać mokre składniki: lekko roztrzepane jajka, olej, maślankę, barwnik i ekstrakt z wanilii. Suche składniki przełożyć do mokrych i wymieszać rózgą kuchenną (nie miksować!). Do szklanki wlać ocet, wsypać sodę  i energicznie wymieszać. Miksturę wlać do ciasta i dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 – 40 minut (zrobić test suchego patyczka). Wyjąć na blat i całkowicie ostudzić przed pokrojeniem.

Niebieski krem maślany – włosy potwora

  • 400 g masła min. 82%tłuszczu – temperatura pokojowa
  • 240 g mleka skondensowanego słodzonego
  • kilka kropel barwnika – dodawać stopniowo, do uzyskania pożądanego koloru

Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) przełożyć do miski. Ucierać mikserem (końcówki do ubijania białek) na najwyższych obrotach ok 10 minut aż masa będzie bardzo jasna i mocno napuszona. Następnie dodawać stopniowo mleko skondensowane, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Po dodaniu całego mleka, miksować jeszcze minutę, po czym zmniejszyć obroty na średnie. Dodać niebieski barwnik i miksować jeszcze ok pół minuty. Lekko schłodzić w lodówce przed dekorowaniem. Jeśli krem jest robiony dzień wcześniej, nalezy przechowywać go w lodówce i wyjąć do ocieplania ok 20 min przed dekorowaniem (w lodówce twardnieje).

Krem z Nutelli i mascarpone – przełożenie

  • 40 g czekolady deserowej
  • 100 g sera mascarpone
  • 50 g śmietany 36%
  • 100 g Nutelli

Czekoladę rozpuścić i odstawić do ostudzenia. Mascarpone, śmietanę i Nutellę włożyć do miski i zmiksować, aż do uzyskania jednolitej masy. Dalej miksując, dodać lekko przestudzoną czekoladę. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Jeśli krem jest przygotowywany dzień przed składaniem tortu, należy go przykryć szczelnie folią spożywczą.

Krem bananowy  do tortu – przełożenie

  • 2 banany
  • 150 g sera mascarpone
  • Plasterek cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 150 ml. śmietany 36%
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Banany obrać i włożyć do miski. Dodać mascarpone i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Razem zblendować do uzyskania gładkiej masy. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Odstawić do ostudzenia. Śmietanę przełożyć do osobnej, czystej miski, dodać cukier puder i zmiksować na sztywno. Do ubitej śmietany dodać ostudzoną żelatynę i  masę bananową. Dokładnie, krótko zmiksować.

Tort ciasteczkowy potwór

  • kilka kostek gorzkiej i białej czekolady
  • blaty i kremy z powyższych przepisów
  • banan
  • kilka kruchych ciasteczek z czekoladą typu Pieguski

Banana pokroić na półplasterki. Ciasto przekroić na trzy równe blaty. Pierwszy umieścić w tortownicy. Rozsmarować połowę kremu czekoladowego. Wyłożyć połowę posiekanych bananów i przykryć połową kremu bananowego. Nałożyć drugi blat, lekko dociskając. Powtórzyć przełożenie kremami i przykryć ostatnim blatem. Przykryć. Schłodzić w lodówce min. 4 godziny (najlepiej całą noc).

Na papierze do pieczenia odrysować buźkę i oczy (duże koła na gałki i małe na źrenice). Rozpuścić gorzką czekoladę w małej miseczce. Wypełnić usta i źrenice narysowane na papierze. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wówczas, w nowej miseczce rozpuścić dwie kostki białej czekolady i wypełnić nią gałki oczne. Zastygnięte źrenice od razu umieścić w gałkach (gdy zastygną będzie to niemożliwe). Wstawić do lodówki na czas dekorowanie tortu.

Niebieski krem na futerko wyjąć z lodówki min. 20 minut przed dekorowaniem tortu. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego z końcówką do trawy/ włosów. Nakładać na tort, zaczynając od dołu. Najlepiej cały czas obracać tort i włoski robić warstwami, idąc do góry. Po udekorowaniu boków, na górze wyłożyć buźkę potworka. Wypełnić cały wierzch włoskami. Ułożyć oczy. Wstawić do lodówki do stężenia. Ciasteczkami najlepiej dekorować tuż przed podaniem (namiękną w lodówce).

tort ciasteczkowy potwórtort dla chłopcaniebieski tort na dwa latka potworekciasto blue velvet

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Tort ciasteczkowy potwór
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 13 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

27 komentarzy

  • ALICJA 11 października 2019 o 12:35 Odpowiedz

    A czy zamiast Maślanki do ciasta mozna zastąpić czyms innym albo pominąć?

    • Wysmakowane 11 października 2019 o 13:40 Odpowiedz

      Pominąć nie. Można próbować zastąpić kefirem ale nie wiem czy nie wpłynie to negatywnie ma konsystencje ciasta. Zakładam jednak pozytywnie, że może się to udać. 🙂

  • ALICJA 10 października 2019 o 17:19 Odpowiedz

    Witam. Będę robić torcik jutro na synka urodziny pytanie takie mam czy zamiast bananów mozna zastąpić czyms innym ?
    I jak slodki jest Tort ?

    • Wysmakowane 10 października 2019 o 20:27 Odpowiedz

      W tym kremie nie bardzo można zastąpić banany ale cały krem można wykonać zupełnie inny jeśli banany pani nie odpowiadają. Tort jest wywazenie słodki. Masa z mlekiem skondensowanym jest słodka ale równoważą to mało słodkie blaty ciasta.

  • Anna 9 września 2019 o 10:39 Odpowiedz

    Piękny ten tort! Czy zdradzi Pani jakiej firmy barwników Pani używa?

    • Wysmakowane 9 września 2019 o 10:45 Odpowiedz

      Używam marki Wilton w żelu. Dosłownie odrobina wystarczy by zabarwić krem

  • Agata 23 sierpnia 2019 o 10:16 Odpowiedz

    Jak to pięknie wygląda:) Jem oczami. Niestety na pewien czas musiałam odstawić słodkie rzeczy. Znaczy ich duże ilości;/ Zmieniłam dietę, żeby ratować skórę i włosy, ale nie będę Was tutaj tym zanudzała:)

  • Asia 8 kwietnia 2019 o 11:05 Odpowiedz

    Cudny!!! Chciałabym zrobić, ale… nie lubimy bananów 🙁 myślisz, że wymiana na truskawki byłaby ok? Tylko jaką ilość użyć? 🙂

    • Wysmakowane 8 kwietnia 2019 o 13:37 Odpowiedz

      Można zrobić krem ananasowy. Dałabym po 150 g ananasa, śmietany i mascarpone. 50 g ananasa zblendowac, resztę pociąć. Mascarpone i śmietankę ubić na Sztywno. Dodać 2 łyżki cukru pudru i mus z ananasów. Wymieszać na gładko i na koniec dodać posiekanego ananasa.

      • Asia 10 kwietnia 2019 o 09:15 Odpowiedz

        A frużelina truskawkowa albo właśnie krem truskawkowy? Wszystkim się tak tęskni za truskawkami, że chyba nie mam wyjścia 😉

        • Wysmakowane 10 kwietnia 2019 o 09:30 Odpowiedz

          Jak najbardziej zamiast z miksu owoców leśnych może być warstwa tylko truskawkowa. Tylko byle nie za słodka.

          • Asia 13 kwietnia 2019 o 14:43

            Jeszcze jedno pytanie – przy pieczeniu blatów na ile stopni nagrzany piekarnik? 😉 Jest tylko, żeby piec pół godziny 😉

          • Wysmakowane 13 kwietnia 2019 o 14:45

            180 góra dół bez termoobiegu.

          • Asia 13 kwietnia 2019 o 19:33

            Help! Po pół godzinie z wierzchu wszystko fajnie, środek pływa, dołożyłam 10 minut, ciut lepiej, kolejne 10 minut – środek dalej mokry 🙁

          • Wysmakowane 13 kwietnia 2019 o 19:44

            Bardzo dziwne. Są różnice między piekarniami ale nie powinny być aż takie… ciasto jest wilgotne, ale wbity patyczek musi być suchy na koniec, wiec trzymaj w środku i sprawdzaj co chwila. Musi dojść

  • Joanna 3 kwietnia 2019 o 07:50 Odpowiedz

    No i teraz muszę taki skądś wytrzasnąć na zbliżające się 5-te pierworodnego… 🙂

  • Ania 9 marca 2019 o 14:00 Odpowiedz

    Ależ piękny torcik 🙂 jestem pod wrażeniem zdolności 🙂 zazdroszczę umiejętności 🙂

    • Wysmakowane 9 marca 2019 o 21:50 Odpowiedz

      Aniu, zapewniam, że dekoracja jest znacznie prostsza w wykonaniu niż sie wydaje 🙂

  • Rozmyślania Yasminelli 8 marca 2019 o 06:24 Odpowiedz

    Wow! Tort wygląda niesamowicie! Chyba nie potrafiłabym takiego wyczarować.
    Wszystkiego najlepszego dla solenizanta!

    • Wysmakowane 9 marca 2019 o 21:53 Odpowiedz

      Dziękujemy pięknie! I jestem pewna że byś potrafiła! Liczył się pomysł, a samo wykonanie nie bylo trudne, choć rzeczywiście nieco czasochłonne.

  • Newenglandblog.pl 7 marca 2019 o 23:47 Odpowiedz

    Happy Birthday. Ale ładny ten tort.

  • Anna z Apetyt na Dom 7 marca 2019 o 23:20 Odpowiedz

    Genialnie to wygląda. Synek musiał być zachwycony 🙂

    • Wysmakowane 9 marca 2019 o 21:54 Odpowiedz

      mam nadzieję, że był 🙂 Dziękuję!

  • Małgosia P 7 marca 2019 o 22:31 Odpowiedz

    Przepiękny ?

  • ania 7 marca 2019 o 10:07 Odpowiedz

    No piękny! Dzieło sztuki! Pozdrawiam Ania

  • Gosia 7 marca 2019 o 09:49 Odpowiedz

    Tort wygląda świetnie. Przyznam, że nie jestem zwolennikiem używania barwników dla dzieci. Jak widać solenizant zadowolony i to najważniejsze. Najlepszego dla synka 🙂

    • Wysmakowane 7 marca 2019 o 20:36 Odpowiedz

      To prawda, że skład nie powala naturalnością 😉 Ale myślę, że raz na rok nikomu nie zaszkodzi. Zwłaszcza, że nie dodaje się go za wiele do ciasta, a dziecko zjada z tego tylko malutki kawałek.

MENU