Przepisy

Więcej

Trudność
trudne
Trudnośćtrudne
Wydrukuj

Tort ciasteczkowy potwór

4.7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 31 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Ostatnio był tort dla dziewczynki (tort motylek – przepis), a dziś mam dla Was rewelacyjny tort ciasteczkowy potwór, z okazji drugich urodzin mojego synka. Uwierzcie mi, że takim tortem wywołacie niemałe poruszenie, nie tylko u małego solenizanta 😀 Uwaga! Większość barwników najprawdopodobniej zabarwi na chwilę języki biesiadników na niebiesko. U nas spotęgowało to frajdę i radochę z tortu. J Samo ciasto zrobiłam z przepisu na red velvet cake, nie jest to więc typowy biszkopt. Z założenia jest wilgotne, więc nie potrzebuje nasączenia. Do środka powędrowała masa z nutellą oraz krem bananowy, a samo futro wykonałam z masy maślanej na bazie mleka skondensowanego. Całość kompozycji zaliczam do bardzo udanych i gorąco Wam polecam! Tort można spokojnie zrobić w jeden dzień, choć najlepiej rozłożyć przygotowanie na dwa, albo i na trzy dni. Pierwszego dnia zrobić blaty blue velvet, krem maślany i czekoladowe oczy i buźkę. Drugiego dorabiamy kremy i składamy tort, a trzeciego dekorujemy. Przy robieniu na raz, koniecznie trzeba schłodzić tort przed dekorowaniem min 4 godziny w lodówce. Stężeje i delikatnie opadnie. Jeśli byłby już wówczas pokryty futerkiem, to mogłoby miejscami popękać.

Ciasto blue velvet

  • 600 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • pół łyżeczki soli
  • 320 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka
  • 420 g oleju słonecznikowego (ok 1,5 szklanki)
  • 420 g maślanki (ok 1,5 szklanki)
  • łyżeczka niebieskiego barwnika w paście
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 łyżki winnego octu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu). Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Do jednej miski przesiać wszystkie suche składniki: mąkę, kakao i sól. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. W drugiej, większej misce wymieszać mokre składniki: lekko roztrzepane jajka, olej, maślankę, barwnik i ekstrakt z wanilii. Suche składniki przełożyć do mokrych i wymieszać rózgą kuchenną (nie miksować!). Do szklanki wlać ocet, wsypać sodę  i energicznie wymieszać. Miksturę wlać do ciasta i dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 – 40 minut (zrobić test suchego patyczka). Wyjąć na blat i całkowicie ostudzić przed pokrojeniem.

Niebieski krem maślany – włosy potwora

  • 400 g masła min. 82%tłuszczu – temperatura pokojowa
  • 240 g mleka skondensowanego słodzonego
  • kilka kropel barwnika – dodawać stopniowo, do uzyskania pożądanego koloru

Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) przełożyć do miski. Ucierać mikserem (końcówki do ubijania białek) na najwyższych obrotach ok 10 minut aż masa będzie bardzo jasna i mocno napuszona. Następnie dodawać stopniowo mleko skondensowane, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Po dodaniu całego mleka, miksować jeszcze minutę, po czym zmniejszyć obroty na średnie. Dodać niebieski barwnik i miksować jeszcze ok pół minuty. Lekko schłodzić w lodówce przed dekorowaniem. Jeśli krem jest robiony dzień wcześniej, nalezy przechowywać go w lodówce i wyjąć do ocieplania ok 20 min przed dekorowaniem (w lodówce twardnieje).

Krem z Nutelli i mascarpone – przełożenie

  • 40 g czekolady deserowej
  • 100 g sera mascarpone
  • 50 g śmietany 36%
  • 100 g Nutelli

Czekoladę rozpuścić i odstawić do ostudzenia. Mascarpone, śmietanę i Nutellę włożyć do miski i zmiksować, aż do uzyskania jednolitej masy. Dalej miksując, dodać lekko przestudzoną czekoladę. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Jeśli krem jest przygotowywany dzień przed składaniem tortu, należy go przykryć szczelnie folią spożywczą.

Krem bananowy  do tortu – przełożenie

  • 2 banany
  • 150 g sera mascarpone
  • Plasterek cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 150 ml. śmietany 36%
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Banany obrać i włożyć do miski. Dodać mascarpone i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Razem zblendować do uzyskania gładkiej masy. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Odstawić do ostudzenia. Śmietanę przełożyć do osobnej, czystej miski, dodać cukier puder i zmiksować na sztywno. Do ubitej śmietany dodać ostudzoną żelatynę i  masę bananową. Dokładnie, krótko zmiksować.

Tort ciasteczkowy potwór

  • kilka kostek gorzkiej i białej czekolady
  • blaty i kremy z powyższych przepisów
  • banan
  • kilka kruchych ciasteczek z czekoladą typu Pieguski

Banana pokroić na półplasterki. Ciasto przekroić na trzy równe blaty. Pierwszy umieścić w tortownicy. Rozsmarować połowę kremu czekoladowego. Wyłożyć połowę posiekanych bananów i przykryć połową kremu bananowego. Nałożyć drugi blat, lekko dociskając. Powtórzyć przełożenie kremami i przykryć ostatnim blatem. Przykryć. Schłodzić w lodówce min. 4 godziny (najlepiej całą noc).

Na papierze do pieczenia odrysować buźkę i oczy (duże koła na gałki i małe na źrenice). Rozpuścić gorzką czekoladę w małej miseczce. Wypełnić usta i źrenice narysowane na papierze. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wówczas, w nowej miseczce rozpuścić dwie kostki białej czekolady i wypełnić nią gałki oczne. Zastygnięte źrenice od razu umieścić w gałkach (gdy zastygną będzie to niemożliwe). Wstawić do lodówki na czas dekorowanie tortu.

Niebieski krem na futerko wyjąć z lodówki min. 20 minut przed dekorowaniem tortu. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego z końcówką do trawy/ włosów. Nakładać na tort, zaczynając od dołu. Najlepiej cały czas obracać tort i włoski robić warstwami, idąc do góry. Po udekorowaniu boków, na górze wyłożyć buźkę potworka. Wypełnić cały wierzch włoskami. Ułożyć oczy. Wstawić do lodówki do stężenia. Ciasteczkami najlepiej dekorować tuż przed podaniem (namiękną w lodówce).

tort ciasteczkowy potwórtort dla chłopcaniebieski tort na dwa latka potworekciasto blue velvet

Skorzystałeś z przepisu? Daj znać w komentarzu jak smakowało. A najlepiej podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

4.7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 31 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

27 odpowiedzi

    1. Pominąć nie. Można próbować zastąpić kefirem ale nie wiem czy nie wpłynie to negatywnie ma konsystencje ciasta. Zakładam jednak pozytywnie, że może się to udać. 🙂

  1. Witam. Będę robić torcik jutro na synka urodziny pytanie takie mam czy zamiast bananów mozna zastąpić czyms innym ?
    I jak slodki jest Tort ?

    1. W tym kremie nie bardzo można zastąpić banany ale cały krem można wykonać zupełnie inny jeśli banany pani nie odpowiadają. Tort jest wywazenie słodki. Masa z mlekiem skondensowanym jest słodka ale równoważą to mało słodkie blaty ciasta.

  2. Jak to pięknie wygląda:) Jem oczami. Niestety na pewien czas musiałam odstawić słodkie rzeczy. Znaczy ich duże ilości;/ Zmieniłam dietę, żeby ratować skórę i włosy, ale nie będę Was tutaj tym zanudzała:)

  3. Cudny!!! Chciałabym zrobić, ale… nie lubimy bananów 🙁 myślisz, że wymiana na truskawki byłaby ok? Tylko jaką ilość użyć? 🙂

    1. Można zrobić krem ananasowy. Dałabym po 150 g ananasa, śmietany i mascarpone. 50 g ananasa zblendowac, resztę pociąć. Mascarpone i śmietankę ubić na Sztywno. Dodać 2 łyżki cukru pudru i mus z ananasów. Wymieszać na gładko i na koniec dodać posiekanego ananasa.

      1. A frużelina truskawkowa albo właśnie krem truskawkowy? Wszystkim się tak tęskni za truskawkami, że chyba nie mam wyjścia 😉

      2. Jak najbardziej zamiast z miksu owoców leśnych może być warstwa tylko truskawkowa. Tylko byle nie za słodka.

      3. Jeszcze jedno pytanie – przy pieczeniu blatów na ile stopni nagrzany piekarnik? 😉 Jest tylko, żeby piec pół godziny 😉

      4. Help! Po pół godzinie z wierzchu wszystko fajnie, środek pływa, dołożyłam 10 minut, ciut lepiej, kolejne 10 minut – środek dalej mokry 🙁

      5. Bardzo dziwne. Są różnice między piekarniami ale nie powinny być aż takie… ciasto jest wilgotne, ale wbity patyczek musi być suchy na koniec, wiec trzymaj w środku i sprawdzaj co chwila. Musi dojść

    1. Dziękujemy pięknie! I jestem pewna że byś potrafiła! Liczył się pomysł, a samo wykonanie nie bylo trudne, choć rzeczywiście nieco czasochłonne.

  4. Tort wygląda świetnie. Przyznam, że nie jestem zwolennikiem używania barwników dla dzieci. Jak widać solenizant zadowolony i to najważniejsze. Najlepszego dla synka 🙂

    1. To prawda, że skład nie powala naturalnością 😉 Ale myślę, że raz na rok nikomu nie zaszkodzi. Zwłaszcza, że nie dodaje się go za wiele do ciasta, a dziecko zjada z tego tylko malutki kawałek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami