Autor Wysmakowane 1 lipca 2020
Cacio e pepe, czyli makaron z serem i pieprzem. Jedno z moich największych kulinarnych odkryć. Bo jak makaron TYLKO z pieprzem serem i masłem może być naprawdę dobrym daniem? A jest! Wybitnym. Mimo, że niemal bez przypraw i nawet bez czosnku. W cacio e pepe główną rolę grają sery: Grana Padano i Pecorino. Pierwszy nadaje daniu kremowość, drugi mocno podkręca smak. Nie warto tu oszczędzać, bo złej jakości składniki łatwo mogą popsuć potrawę. Jeśli nie macie opcji, by kupić oba sery, można użyć tylko jeden z nich, ewentualnie podmienić na parmezan. Pieprz mielony z saszetki też nie ma tu czego szukać. Koniecznie powinien być świeżo mielony. Tylko taki sprawi, że Wasze cacio e pepe będzie mieć prawdziwy charakter.
Cacio e pepe – przepis na włoski makaron z serem i pieprzem
- ok 80 g sera Grana Padano
- ok 50 g sera Pecorino
- 200 g makaronu bucatini (ewentualnie spaghetti)
- 3 łyżki masła
- 2 płaskie łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- sól
Oba sery zetrzeć na małych oczkach tarki. Makaron ugotować al dente w mocno posolonej wodzie. Pod koniec gotowania na patelni rozgrzać dwie łyżki masła. Gdy zrobi się lekko rumiane dodać świeżo mielony pieprz. Wymieszać i wlać ok. 100 ml wody z makaronu. Natychmiast odcedzić makaron i dodać go na patelnię razem z ostatnią łyżką masła. Wymieszać i zmniejszyć moc palnika. Dodać ser Grana Padano i mieszając smażyć około pół minuty. Zdjąć z palnika, dodać Pecorino, wymieszać i od razu podawać.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.