Kurczak po tajsku
Proste szybkie danie do przygotowania zaledwie w kilka minut: kurczak po tajsku z czerwonym curry, sosem sojowym i sezamem. Danie wyszło mi dość ostre, więc jeśli nie lubicie piekących smaków, zmniejszcie lekko ilość czerwonego curry. I tak będzie mocno egzotycznie i bardzo smacznie. Uwaga tylko na ilość pasty tamaryndowej. Odpowiednia ilość nadaje daniu niesamowity smak, zbyt duża sprawia że danie jest nieprzyjemnie kwaśne.
Lubisz azjatyckie smaki? Tu znajdziesz więcej pysznych inspiracji: Tag Kuchnia Azjatycka / Tag Kuchnia Tajska
Kurczak po tajsku
- 350 g kurczaka
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki sosu sojowego
- łyżka sosu rybnego (można pominąć)
- odrobina pasty tamaryndowej
- czubata łyżeczka cukru brązowego
- łyżka czerwonej pasty curry
- łyżka soku z limonki lub z cytryny
- ok. 60 ml wody
- kawałek świeżego imbiru
- 2 duże ząbki czosnku
- łyżka oleju
- do podania: 2 łyżki białego sezamu, łyżka posiekanego szczypiorku, ugotowany ryż, łyżka oleju sezamowego
Przygotować sos. W miseczce wymieszać sos sojowy, sos rybny, pastę tamaryndową, cukier, pastę curry, sok z limonki, wodę i starty na małych oczkach tarki imbir i czosnek. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Kurczaka umyć pod chłodną, bieżącą wodą. Osuszyć papierowym ręczniczkiem i pokroić na niewielką kostkę. Posypać delikatnie mąką ziemniaczaną i usmażyć na mocno rozgrzanej patelni do zarumienienia. Wlać sos i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować chwilę, aż sos oblepi całe mięso i lekko zgęstnieje. Zdjąć z palnika. Podawać z ryżem, posypane szczypiorkiem i sezamem, skropione olejem sezamowym.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.
Powiązane wpisy






Brak komentarzy