Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Kurczak po tajsku

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Proste szybkie danie do przygotowania zaledwie w kilka minut: kurczak po tajsku z czerwonym curry, sosem sojowym i sezamem. Danie wyszło mi dość ostre, więc jeśli nie lubicie piekących smaków, zmniejszcie lekko ilość czerwonego curry. I tak będzie mocno egzotycznie i bardzo smacznie. Uwaga tylko na ilość pasty tamaryndowej. Odpowiednia ilość nadaje daniu niesamowity smak, zbyt duża, sprawia, że danie jest nieprzyjemnie kwaśne.

Lubisz azjatyckie smaki? Tu znajdziesz więcej Wysmakowanych, pysznych inspiracji: Tag Kuchnia Azjatycka  /  Tag Kuchnia Tajska.

Polecam też przejrzeć propozycje z strony FajneGotowanie.pl. Ja lubię tam zaglądać w poszukiwaniu pysznych inspiracji na smaki mojej ukochanej Tajlandii. 

.

Kurczak po tajsku

  • 350 g kurczaka
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • łyżka sosu rybnego (można pominąć)
  • odrobina pasty tamaryndowej
  • czubata łyżeczka cukru brązowego
  • łyżka czerwonej pasty curry
  • łyżka soku z limonki lub z cytryny
  • ok. 60 ml wody
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 duże ząbki czosnku
  • łyżka oleju
  • do podania: 2 łyżki białego sezamu, łyżka posiekanego szczypiorku, ugotowany ryż, łyżka oleju sezamowego

Przygotować sos. W miseczce wymieszać sos sojowy, sos rybny, pastę tamaryndową, cukier, pastę curry, sok z limonki, wodę i starty na małych oczkach tarki imbir i czosnek. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Kurczaka umyć pod chłodną, bieżącą wodą. Osuszyć papierowym ręczniczkiem i pokroić na niewielką kostkę. Posypać delikatnie mąką ziemniaczaną i usmażyć na mocno rozgrzanej patelni do zarumienienia. Wlać sos i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować chwilę, aż sos oblepi całe mięso i lekko zgęstnieje. Zdjąć z palnika. Podawać z ryżem, posypane szczypiorkiem i sezamem, skropione olejem sezamowym.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

kurczak po tajsku sezamowy

Post we współpracy.

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

  1. Przepis na kurczaka po tajsku rewelacja. Robię go już któryś raz z kolei i choć w internecie dostępnych jest mnóstwo innych przepisów, zawsze siegam po ten właśnie przepis. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami