
Autor Wysmakowane 23 czerwca 2020
Proste szybkie danie do przygotowania zaledwie w kilka minut: kurczak po tajsku z czerwonym curry, sosem sojowym i sezamem. Danie wyszło mi dość ostre, więc jeśli nie lubicie piekących smaków, zmniejszcie lekko ilość czerwonego curry. I tak będzie mocno egzotycznie i bardzo smacznie. Uwaga tylko na ilość pasty tamaryndowej. Odpowiednia ilość nadaje daniu niesamowity smak, zbyt duża, sprawia, że danie jest nieprzyjemnie kwaśne.
Lubisz azjatyckie smaki? Tu znajdziesz więcej Wysmakowanych, pysznych inspiracji: Tag Kuchnia Azjatycka / Tag Kuchnia Tajska.
.
Kurczak po tajsku
- 350 g kurczaka
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki sosu sojowego
- łyżka sosu rybnego (można pominąć)
- odrobina pasty tamaryndowej
- czubata łyżeczka cukru brązowego
- łyżka czerwonej pasty curry
- łyżka soku z limonki lub z cytryny
- ok. 60 ml wody
- kawałek świeżego imbiru
- 2 duże ząbki czosnku
- łyżka oleju
- do podania: 2 łyżki białego sezamu, łyżka posiekanego szczypiorku, ugotowany ryż, łyżka oleju sezamowego
Przygotować sos. W miseczce wymieszać sos sojowy, sos rybny, pastę tamaryndową, cukier, pastę curry, sok z limonki, wodę i starty na małych oczkach tarki imbir i czosnek. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Kurczaka umyć pod chłodną, bieżącą wodą. Osuszyć papierowym ręczniczkiem i pokroić na niewielką kostkę. Posypać delikatnie mąką ziemniaczaną i usmażyć na mocno rozgrzanej patelni do zarumienienia. Wlać sos i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować chwilę, aż sos oblepi całe mięso i lekko zgęstnieje. Zdjąć z palnika. Podawać z ryżem, posypane szczypiorkiem i sezamem, skropione olejem sezamowym.
2 Responses
Przepis na kurczaka po tajsku rewelacja. Robię go już któryś raz z kolei i choć w internecie dostępnych jest mnóstwo innych przepisów, zawsze siegam po ten właśnie przepis. Pozdrawiam
Super! Cieszy mnie to niezmiernie. Uwielbiam kuchnię tajską. Chyba czas na nowe tajskie inspiracje 🙂