- Potrzebny czas: 2 godziny 20 minut
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 20 sierpnia 2018
Przepyszny, mięciutki chleb pszenny na drożdżach suchych z dodatkiem oliwy extra virgin i miodu. Do wypieku używamy drożdży z torebki i mąkę pszenną chlebową (typ 750). Podczas wyrabiania chleb się mocno lepi do rąk. Nie przejmujcie się tym. I starajcie się powstrzymać pokusę dosypywania mąki pszennej. Im jej więcej, tym chleb wyjdzie twardszy. By minimalizować klejenie się ciasta można kilka razy lekko posmarować dłonie oliwą. Chleb z poniższych proporcji wychodzi malutki. Zrobiłam na próbę z dodatkiem miodu i już po pierwszym gryzie mocno żałowałam, że jest taki mały. Zniknął w jeden dzień! I nie bójcie się dodatku miodu. Chleb nie jest słodki. Mi szkoda było jego pysznego smaku tłumić intensywnymi dodatkami, więc zjedliśmy w stylu śródziemnomorskim… maczając w oliwie z solą i świeżo mielonym pieprzem. Nic więcej mu nie trzeba.
Chleb pszenny na drożdżach
- łyżka miodu
- 180 ml ciepłej (nie gorącej; ok 40 stopni C) wody
- 7 g suchych drożdży
- 260 g mąki pszennej chlebowej
- łyżeczka soli
- 5 łyżek oliwy extra virgin
Miód przełożyć do niewielkiej miseczki. Zalać wodą i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia miodu. Dodać drożdże i ponownie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aż na powierzchni roztworu pojawi się gruba warstwa piany.
W tym czasie do dużej miski/ na stolnicę przesiać mąkę. Dodać łyżeczkę soli i dokładnie wymieszać. Następnie dodać 4 łyżki oliwy i spienione drożdże. Wymieszać dokładnie dużą drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ciasto. Wyrabiać około 10 minut, aż ciasto będzie miękkie i bardzo elastyczne. Starać się nie podsypywać mocno mąką, im jej więcej, tym ciasto będzie twardsze. Jeśli będzie się mocno kleiło, podczas wyrabiania, można smarować delikatnie ręce oliwą. Na koniec z ciasta uformować kulę, lekko ją posmarować oliwą i włożyć do sporej miski (ciasto co najmniej podwoi swoją objętość). Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę ugniatać, uformować ładny chlebek i wyłożyć na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i zostawić do ostatniego wyrastania na jakieś 10-15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni. Blaszkę z chlebem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pół godziny. Studzić na blacie.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
9 Responses
Wyszedł. Z oliwa i mielonym pieprzem pyszny. W smaku jest super, ale kolor jest bardziej szary. Z jakiej zostal wykonany ten na zdjęciu? Chodzi mi o producenta.
Niestety nie pamiętam. Nie mam jednego ulubionego producenta, którego zawsze używam, więc nie wiem który został użyty do tego akurat chleba. Cieszę się, że w smaku super. To najważniejsze 🙂
Sprawdzone! Polecam wszystkim!
Ale wysmienicie wyglada, zapisuje przepis i bede probowac!
Ciekawa jestem Twojej opinii 🙂
Domowy chleb zawsze jest pyszny. Moja mama kiedyś piekła podobne pieczywa.
Nie kontynuujesz tradycji? 🙂
Bardzo żałuje że nie mam dobrego piekarnika bo chetnie bym upiekła. Niestety mój piekarnik przypala z góry i dołu a w środku surowe. Chleb pięknie się prezentuje.
Nie rozważałaś zakupu nowego? Z piekarnikiem można zdziałać cuda 🙂