
- Potrzebny czas: ponad 4 godziny
- Porcja: 9 bułeczek
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 9 listopada 2018
Mięciutkie, puchate, domowe bułeczki śniadaniowe. Z tym ciastem drożdżowym pracuje się fantastycznie. Nie klei się do rąk i jest elastyczne. (Może to jakieś moje skrzywienie, ale uwielbiam zagniatać drożdżowe ciasto :)) Bułeczki z poniższego przepisu wychodzą neutralne w smaku. Pasują równie dobrze do posmarowania słodkim dżemem jak i słonym serkiem. Choć ja najbardziej lubię bez niczego, jeszcze cieplutkie, jedynie posmarowane masłem. Jeśli chcecie, możecie zrobić też całą wersję na słodko dodając do środka kawałki czekolady, rodzynki czy nawet kleks czekoladowego kremu. Albo po prostu skorzystać z przepisu na słodkie bułeczki maślane z rodzynkami i czekoladą.
Domowe bułeczki śniadaniowe
- 12 g świeżych drożdży
- niepełna łyżka cukru drobnego
- pół szklanki letniego mleka
- 2 szklanki (320 g) mąki pszennej
- 2 jajka
- niecałe pół łyżeczki soli
- 40 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
Drożdże rozetrzeć łyżką z cukrem w średniej misce. Po chwili ucierania powinny się upłynnić. Mleko podgrzać do 40 stopni C (nie więcej bo gorące zabije drożdże, ale i nie zimniejsze, bo drożdże będą dłużej rosły). Dodać ok 50 g mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić przykryte ściereczką na ok 30 – 40 min., aż podwoi swoja objętość.
Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia. Resztę mąki i sól przesiać do dużej miski i dokładnie wymieszać. Jedno jajko mocno roztrzepać widelcem w kubeczku i dodać do mąki wraz z wyrośniętym rozczynem. Wymieszać. Wstępnie wyrobić, dodać masło i dalej dokładnie wyrabiać (łącznie ok 15-20 minut), aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Ciasto uformować w kulę i przełożyć do dużej miski oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 2 godziny w cieple miejsce, do podwojenia jego objętości.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Podzielić na 9 równych części i uformować dłońmi okrągłe kuleczki. Bułeczki układać obok siebie na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować ok 1 cm odstępu między bułeczkami. Jeszcze urosną. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do ostatniego już wyrastania na niecałą godzinę. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Bułeczki tuż przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika i piec ok 25 minut. Jeśli będą się za bardzo rumienić można przykryć na koniec kawałkiem papieru do pieczenia. Wyjąć i lekko ostudzić.
16 Responses
Bułeczki wyszły rewelacyjne! Kolejna partia będzie jutro!
Witam
Czy uda się je zrobić z suchych drożdży? Jak wtedy postępować?
Pozdrawiam .
Jak najbardziej, można z suchych. Mąkę przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami i solą. Dodać pozostałe składniki i wyrobić (również ważne jest długie wyrabianie). Reszta już jak w przepisie.
Przy użyciu suchych drożdży robimy rozczyn?
Nie. Rozczyn tylko przy świeżych drożdżach
Robiłam w weekend. Wyszły naprawdę bardzo dobre. A mistrzem kuchni nie jestem ;P
W takimraxie dziękuje za zaufanie i bardzo się cieszę ze bułeczki sprostały oczekiwaniom
Cudne te bułeczki! Zapisuję przepis i zrobię 🙂
I jeszcze na pewno pachną obłędnie! 😀
wyglądają baaardzo smakowicie 🙂
Wyglądają obłędnie!
Ojej, aż zgłodniałam!
Oj takie bułeczki to skarb! <3
Takie domowe bułeczki przypominają mi dzieciństwo. Zwykle piekły je babcia i mama 🙂
U mnie niestety nie, ale teraz ja czasem piekę moim dzieciom, więc mam nadzieję, że dla nich to też będzie wspomnienie dzieciństwa 🙂
idealne bułeczki