Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Domowe bułeczki śniadaniowe

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 35 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Mięciutkie, puchate, domowe bułeczki śniadaniowe. Z tym ciastem drożdżowym pracuje się fantastycznie. Nie klei się do rąk i jest elastyczne. (Może to jakieś moje skrzywienie, ale uwielbiam zagniatać drożdżowe ciasto :)) Bułeczki z poniższego przepisu wychodzą neutralne w smaku. Pasują równie dobrze do posmarowania słodkim dżemem jak i słonym serkiem. Choć ja najbardziej lubię bez niczego, jeszcze cieplutkie, jedynie posmarowane masłem. Jeśli chcecie, możecie zrobić też całą wersję na słodko dodając do środka kawałki czekolady, rodzynki czy nawet kleks czekoladowego kremu. Albo po prostu skorzystać z przepisu na słodkie bułeczki maślane z rodzynkami i czekoladą.

Domowe bułeczki śniadaniowe

  • 12 g świeżych drożdży
  • niepełna łyżka cukru drobnego
  • pół szklanki letniego mleka
  • 2 szklanki (320 g) mąki pszennej
  • 2 jajka
  • niecałe pół łyżeczki soli
  • 40 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego

Drożdże rozetrzeć łyżką z cukrem w średniej misce. Po chwili ucierania powinny się upłynnić. Mleko podgrzać do 40 stopni C (nie więcej bo gorące zabije drożdże, ale i nie zimniejsze, bo drożdże będą dłużej rosły). Dodać ok 50 g mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić przykryte ściereczką na ok 30 – 40 min., aż podwoi swoja objętość.

Masło roztopić i odstawić do lekkiego ostudzenia. Resztę mąki i sól przesiać do dużej miski i dokładnie wymieszać. Jedno jajko mocno roztrzepać widelcem w kubeczku i dodać do mąki wraz z wyrośniętym rozczynem. Wymieszać. Wstępnie wyrobić, dodać masło i dalej dokładnie wyrabiać (łącznie ok 15-20 minut), aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Ciasto uformować w kulę i przełożyć do dużej miski oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 2 godziny w cieple miejsce, do podwojenia jego objętości.

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Podzielić na 9 równych części i uformować dłońmi okrągłe kuleczki. Bułeczki układać obok siebie na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować ok 1 cm odstępu między bułeczkami. Jeszcze urosną. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do ostatniego już wyrastania na niecałą godzinę. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Bułeczki tuż przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika i piec ok 25 minut. Jeśli będą się za bardzo rumienić można przykryć na koniec kawałkiem papieru do pieczenia. Wyjąć i lekko ostudzić.

jak zrobić rozczyndrożdżowe wysmakowanedomowe bułeczki drożdżoweDomowe bułki śniadanioweDomowe bułeczki śniadaniowe

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Średnia ocen

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 35 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

14 odpowiedzi

    1. Jak najbardziej, można z suchych. Mąkę przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami i solą. Dodać pozostałe składniki i wyrobić (również ważne jest długie wyrabianie). Reszta już jak w przepisie.

    1. U mnie niestety nie, ale teraz ja czasem piekę moim dzieciom, więc mam nadzieję, że dla nich to też będzie wspomnienie dzieciństwa 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami