fbpx

Extra chrupiące krewetki w panierce kukurydzianej

przepis

Extra chrupiące krewetki w panierce kukurydzianej. Proste, eleganckie danie, które możecie wyczarować dosłownie w chwilę. Do tak przyrządzonych krewetek polecam dodatek świeżych, surowych warzyw. Ja podałam z rukolą i surowym kalafiorem. Do tego świeża bagietka i wyrazisty sos i mamy przepyszną przystawkę, którą spokojnie możecie podać nawet na romantyczny wieczór we dwoje czy na eleganckie przyjęcie.

Chrupiące krewetki w panierce kukurydzianej

  • 300 g dużych krewetek (świeże lub mrożone)
  • ok 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • jajko
  • łyżka sosu sojowego
  • garść płatków kukurydzianych
  • olej do smażenia (np. rzepakowy)
  • do podania (opcjonalnie): rukola, ćwiartka surowego kalafiora i sos tatarski/ kaparowy/ czosnkowy, świeża bagietka

Mrożone krewetki najpierw rozmrozić. Najszybciej jest włożyć je na sitko i polewać chwilę letnią wodą. Z krewetek zdjąć pancerze (ogonki zostawić) i usunąć ze środka jelita. Należy w tym celu naciąć grzbiet krewetki i wyciągnąć je np. wykałaczką (wygląda jak ciemna, gruba, cienka nitka).

Przygotować trzy talerzyki. Na jeden wysypać mąkę kukurydzianą, w drugim (głębokim) roztrzepać jajko z sosem sojowym, a na trzeci wysypać zmiażdżone płatki kukurydziane. Krewetki panierować najpierw lekko obtaczając je w mące, następnie zanurzając w jajku z sosem i na koniec w płatkach. Ułożyć na dużym talerzu i schłodzić 15 min w lodówce.  Na patelni rozgrzać grubą warstwę oleju i mocno nagrzać (wrzucony na olej okruszek chleba powinien spowodować silne bąble i szybką zbrązowieć). Krewetki smażyć partiami (by nie dopuścić do spadku temperatury oleju) na złoty kolor, po ok minutę. Odkładać na talerz wyścielony papierowymi ręcznikami do odsączenia. Serwować z ulubionymi dodatkami. U mnie rukola, drobno posiekany surowy kalafior i sos jogurtowy z kaparami z tego przepisu KLIK. Świetnie sprawdzi się też sos tatarski lub po prostu czosnkowy.

jak przyrządzić krewetkipanierowane krewetki z sosemchrupiące krewetki w panierce kukurydzianejchrupiąca panierka do krewetek

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Extra chrupiące krewetki w panierce kukurydzianej
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

4 komentarze

  • Wiola Korzeniowska 23 października 2019 o 07:33 Odpowiedz

    Krewetki uwielbiam, a jeszcze w takiej wersji, to już częstuje się bez zastanowienia! Pięknie wyglądają!

  • Amber 22 października 2019 o 15:08 Odpowiedz

    Pyszne ! Zjadłabym z przyjemnością. Tylko kalafior mi tu nie podchodzi…
    Ale to moje gusta smakowe.

  • aga 22 października 2019 o 11:28 Odpowiedz

    Fanką krewetek nie jestem, ale te Twoje wyglądają bardzo kusząco

  • MałgorzataKijowska|Daylicooking 22 października 2019 o 11:24 Odpowiedz

    Niby krewetki nie są czymś co uwielbiam, ale…
    Ale Twoje zdjęcia są tak apetyczne, że spróbowałabym ich z wielką chęcią 🙂

MENU