Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Średni
Porcja2 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Extra chrupiące krewetki w panierce kukurydzianej

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Extra chrupiące krewetki w panierce kukurydzianej. Proste, eleganckie danie, które możecie wyczarować dosłownie w chwilę. Do tak przyrządzonych krewetek polecam dodatek świeżych, surowych warzyw. Ja podałam z rukolą i surowym kalafiorem. Do tego świeża bagietka i wyrazisty sos i mamy przepyszną przystawkę, którą spokojnie możecie podać nawet na romantyczny wieczór we dwoje czy na eleganckie przyjęcie.

Chrupiące krewetki w panierce kukurydzianej

  • 300 g dużych krewetek (świeże lub mrożone)
  • ok 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • jajko
  • łyżka sosu sojowego
  • garść płatków kukurydzianych
  • olej do smażenia (np. rzepakowy)
  • do podania (opcjonalnie): rukola, ćwiartka surowego kalafiora i sos tatarski/ kaparowy/ czosnkowy, świeża bagietka

Mrożone krewetki najpierw rozmrozić. Najszybciej jest włożyć je na sitko i polewać chwilę letnią wodą. Z krewetek zdjąć pancerze (ogonki zostawić) i usunąć ze środka jelita. Należy w tym celu naciąć grzbiet krewetki i wyciągnąć je np. wykałaczką (wygląda jak ciemna, gruba, cienka nitka).

Przygotować trzy talerzyki. Na jeden wysypać mąkę kukurydzianą, w drugim (głębokim) roztrzepać jajko z sosem sojowym, a na trzeci wysypać zmiażdżone płatki kukurydziane. Krewetki panierować najpierw lekko obtaczając je w mące, następnie zanurzając w jajku z sosem i na koniec w płatkach. Ułożyć na dużym talerzu i schłodzić 15 min w lodówce.  Na patelni rozgrzać grubą warstwę oleju i mocno nagrzać (wrzucony na olej okruszek chleba powinien spowodować silne bąble i szybką zbrązowieć). Krewetki smażyć partiami (by nie dopuścić do spadku temperatury oleju) na złoty kolor, po ok minutę. Odkładać na talerz wyścielony papierowymi ręcznikami do odsączenia. Serwować z ulubionymi dodatkami. U mnie rukola, drobno posiekany surowy kalafior i sos jogurtowy z kaparami z tego przepisu KLIK. Świetnie sprawdzi się też sos tatarski lub po prostu czosnkowy.

jak przyrządzić krewetkipanierowane krewetki z sosemchrupiące krewetki w panierce kukurydzianejchrupiąca panierka do krewetek

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami