
- Potrzebny czas: 25 minut
- Porcja: ok 20 sztuk
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 29 marca 2020
Najlepsze ciasteczka pieguski jakie do tej pory upichciłam. Z dodatkiem masła orzechowego i kawałkami ciemnej i białej czekolady. Ciasteczka robi się ekspresowo, a przechowywane w puszce (temperatura pokojowa) naprawdę długo zachowują świeżość. Tylko ostrzegam! Ciężko się od nich oderwać!
Przepisu nie wymyśliłam. Dostałam od koleżanki, która z kolei dostała go od znajomej, a tamta znajoma od innej znajomej i dalej już nie wiadomo. Tak więc siłą rzeczy prawdziwego źródła przepisu Wam nie podam, bo nie znam… a może przechodząc przez tyle rąk finalnie jest jednak unikalny?
Ciasteczka pieguski z czekoladą i masłem orzechowym
- 80 g czekolady gorzkiej
- 80 g czekolady białej
- 185 g mąki pszennej (przelicznik na szklanki -> MIARY)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 100 g miękkiego masła (temperatura pokojowa)
- 100 g drobnego cukru trzcinowego
- 35 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 1 jajko
Piekarnik nastawić na 190 stopni C. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Czekolady posiekać na małe kawałeczki. Wszystkie suche składniki (mąka, proszek, soda i skrobia) przesiać i dokładnie wymieszać. Miękkie masło, cukier trzcinowy, masło orzechowe i jajko włożyć do pojemnika miksera i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać suche składniki i zmiksować. Na koniec dodać obie posiekane czekolady. Z ciasta formować niewielkie kulki o wielkości zbliżonej do orzecha włoskiego. Układać na przygotowanej blaszce, lekko spłaszczając. Zachować min 4 cm odstępu między ciasteczkami. Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu obniżyć temperaturę do 170 stopni C. Piec ok 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać przed zdjęciem z blaszki (gorące będą bardzo miękkie). Gdy lekko stwardnieją przełożyć na kratkę i całkowicie wystudzić.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.
3 Responses
Uwielbiam te ciastka jak ciasteczkowy potwór 😀
Nie są jak pieguski! Są o niebo lepsze!!!
Masło orzechowe i czekolada to moje ulubione połączenie! Kocham miłością nieskończoną! Zrobiłam Twoje ciasteczka i szczerze mówiąc, dawno nie jadłam czegoś tak dobrego. Na pewno powtórzę!