Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Ciasteczka pieguski z czekoladą i masłem orzechowym

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Najlepsze ciasteczka pieguski jakie do tej pory upichciłam. Z dodatkiem masła orzechowego i kawałkami ciemnej i białej czekolady. Ciasteczka robi się ekspresowo, a przechowywane w puszce (temperatura pokojowa) naprawdę długo zachowują świeżość. Tylko ostrzegam! Ciężko się od nich oderwać!

Przepisu nie wymyśliłam. Dostałam od koleżanki, która z kolei dostała go od znajomej, a tamta znajoma od innej znajomej i dalej już nie wiadomo. Tak więc siłą rzeczy prawdziwego źródła przepisu Wam nie podam, bo nie znam… a może przechodząc przez tyle rąk finalnie jest jednak unikalny?

 

Ciasteczka pieguski z czekoladą i masłem orzechowym

  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 80 g czekolady białej
  • 185 g mąki  pszennej (przelicznik na szklanki -> MIARY)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 100 g miękkiego masła (temperatura pokojowa)
  • 100 g drobnego cukru trzcinowego
  • 35 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 1 jajko

Piekarnik nastawić na 190 stopni C. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Czekolady posiekać na małe kawałeczki. Wszystkie suche składniki (mąka, proszek, soda i skrobia) przesiać i dokładnie wymieszać. Miękkie masło, cukier trzcinowy, masło orzechowe i jajko włożyć do pojemnika miksera i utrzeć na jasną, puszystą masę.  Dodać suche składniki i zmiksować. Na koniec dodać obie posiekane czekolady. Z ciasta formować niewielkie kulki o wielkości zbliżonej do orzecha włoskiego. Układać na przygotowanej blaszce, lekko spłaszczając. Zachować min 4 cm odstępu między ciasteczkami. Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu obniżyć temperaturę do 170 stopni C. Piec ok 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać przed zdjęciem z blaszki (gorące będą bardzo miękkie). Gdy lekko stwardnieją przełożyć na kratkę i całkowicie wystudzić.

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

najlepsze ciasteczka pieguski z czekoladą przepis na pieguski kruche ciasteczka

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 odpowiedzi

  1. Masło orzechowe i czekolada to moje ulubione połączenie! Kocham miłością nieskończoną! Zrobiłam Twoje ciasteczka i szczerze mówiąc, dawno nie jadłam czegoś tak dobrego. Na pewno powtórzę!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami